Anasayfa Haber Android Artık Resmen Flash’sız!

Android Artık Resmen Flash’sız!

Android 4.1 Jelly Bean
Android 4.1 Jelly Bean

Adobe kendi ipini kendi eliyle mi çekiyor?

Adobe’dan yapılan bir resmi açıklamada, 4.1 Jelly Bean güncellemesi itibariyle artık Android işletim sistemi için lisanlı bir Flash güncellemesi yayınlanmayacağı resmen duyuruldu. İşin ilginç tarafı, bizzat Google çalışanlarından sızan haberler, halen piyasada bulunan Flash sürümünün, Android 4.1 ile gayet düzgün çalıştığı yolunda.

Fakat iş bununla da kalmıyor, Adobe’un bu açıklamasının ardından bir salvo da Google’dan geldi. Google tarafından gelen açıklama, Flash’ın bir eklenti olarak Google Play Store üzerinden kaldırılacağı yolundaydı. Eğer hali hazırda Flash kullanan bir Android cihazınız varsa, o vakit bunun için arada bir güncelleme almaya devam edeceksiniz. Ancak ileride Google Play Store üzerinden Flash indirip kurmanız mümkün olmayacak.

Doğrusu bu karşılıklı açıklamalara bakınca, insan Adobe ve Google’ın Flash’ı ortadan kaldırmak için işbirliği içinde olduklarını düşünmeden edemiyor. Öte yandan Flash halen internet üzerinde o kadar yoğun kullanılıyor ki, sırf birileri öyle istedi diye ortadan kayboluvermesi pek mümkün gözükmüyor. Şüphesiz özel geliştiriciler buna da el atacaklardır, ancak Flash’ın açık kaynak lisanslı olmaması uzun vadede işlerini kolay kılmayacaktır.