Anasayfa Haber HP Windows Tabletlere Mesafeli Yaklaşıyor

HP Windows Tabletlere Mesafeli Yaklaşıyor

HP’nin Windows tabletlere olan yaklaşımı hayli tedbirli ve mesafeli görünüyor.

Dünyanın en büyük donanım firmalarından biri olan HP’nin geçtiğimiz yıllarda geçirdiği tecrübeler gerçekten de hayli ilginçti. Önce bir CEO yönetiminde donanım işinden tamamen çekileceklerini duyurdular, sonra apar topar değiştirilen bir başka CEO liderliğinde donanım pazarındaki liderliklerini sürdüreceklerini ilan ettiler. Tabii arada yaşanan karmaşa ve ödenen bedelleri tahmin edebilirsiniz.

Tüm bu karmaşada HP’nin kamyon dolusu para döktüğü WebOS işletim sistemi ve bunu kullanan tabletleri de arada kaynadı gitti. Hem de daha piyasada doğru düzgün rekabet şansı bile bulamadan! Haliyle HP şimdi tabletlere ve özellikle de henüz kendini kanıtlamamış işletim sistemlerine karşı hayli mesafeli, hayli tedirgin yaklaşıyor.

Nitekim dün firmadan yapılan bir açıklama, bu “yoğurdu üfleyerek yeme” sendromunu açıkça gözler önüne seren nitelikteydi. HP, Microsoft’un büyük umut bağladığı Windows 8 işletim sistemini kullanacak tabletlerin üretim ve satışına sıcak bakıyor, ancak sadece x86 işlemcili olanlara yatırım yapmayı düşünüyor! Bildiğiniz gibi yeni çıkacak olan Windows 8 işletim sisteminin iki farklı versiyonu olacak; birincisi bilindik PC mimarisi olan x86 tabanlı işlemcilerle çalışacak olan Windows 8 Pro, ikincisi ise ARM işlemcili cihazlarla çalışması planlanan Windows 8 RT.

Sorun şu ki, ARM işlemcili bir Windows tablet, piyasalar açısından henüz çok büyük bir bilinmeyen, ilgi görüp görmeyeceği hakkında Microsoft’un bile kesin bir fikri yok. Ancak mobil aygıtlar pazarını tamamen Apple ve Google’a terk etmek istemeyen Microsoft, bu işletim sistemi üzerinden ciddi bir kumar oynamaya da mecbur görünüyor. Ne var ki herkesin aynı bahse para yatırmasını beklemek saflık olur, Microsoft ne kadar cesaret aşılarsa aşılasın! Ve görünen o ki, HP yine yanlış bir tablete yatırım yapıp para kaybetmeyi göze alacak durumda değil.

Öte yandan, HP’nin klasik x86 platformunu temel alan tabletleri, öncelikli olarak profesyonel kullanıcıları hedef alarak piyasaya süreceği de kesin sayılır. Zaten bu tür bir cihazın tasarım aşamasında olduğu bir süre önce basına sızmıştı. Eğer HP son anda yeniden fikir ya da CEO değiştirmezse, önümüzdeki yıl Windows 8 Pro kullanan HP tabletlerini piyasada görebiliriz.