Anasayfa Oyun Raptr İle Oyun İstatistiklerinizi Tutun

Raptr İle Oyun İstatistiklerinizi Tutun

Her gün saatlerce oyun mu oynuyorsunuz? İstatistiklerinizi Raptr ile tutup sergilemeye ne dersiniz?

Oyun oynamak artık çoğumuz için vazgeçilmez bir eğlence olmuş durumda. Oyun sektörünün son yıllarda şaha kalkmasıyla birlikte oyuncu kitlesi de büyüdü ve bu yüzden oyun oynamak dışında pek çok ihtiyaç ortaya çıktı. Bu ihtiyaçlardan en çok ön planda olanıysa oyun arşivlerini ve istatistiklerini belirli bir platformda tutmak. Her ne kadar Steam ve Origin bu iş için kullanılsa da bu uygulamalar sadece kendi üzerinden satın alınan oyunların istatistiklerini tuttuğu için bu iş için yeterlilik sağlamıyor.

“Peki bu iş için en uygun uygulama ne?” sorusunun birden fazla cevabı olabilir ama size bugün tanıtacağımız uygulama türünün en başarılı örneklerinden biri olan Raptr. 2008 yılında Dennis Fong tarafından kurulan bu servis, oluşturduğunuz hesabı bağladığınız platformlarda yüklü oyunları tespit edip kendi arşivinizi oluşturmanıza ve oynadığınız oyun ile ilgili istatistikleri tek bir çatı altında toplamanıza imkan sağlıyor.

Nasıl başlayacaksınız?

Öncelikle son derece ufak boyutlu indirme dosyasını yükleyerek kurduğunuz Raptr’da bir hesap açmanız lazım. Şanslısınız ki Raptr’ın yeni uygulamaya koyduğu, son zamanların popüler servisi “Facebook ve Twitter ile hesap açma” olayı Raptr’da da mevcut. Hesabınız oluşturduktan sonra hesabınızı Stem, PSN ve XBL ile senkronize edebilir ve bu sayede PS3 ve Xbox 360 oyunlarınızı arşivlinize ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu sayede Steam, PSN ve XBL arkadaşlarınızı Raptr sayesinde tek çatı altında toplayabilirsiniz.

Raptr istemcisi, kendi içerisinde iki mini istemci içeriyor. Bunlardan biri arkadaş listenizi size gösterip sohbet etmenizi sağlarken diğeri Raptr ağına bağlanıp oyun arşivinizi görmenizi sağlıyor. Raptr ağına bağlandığınız ikinci istemcinin dört farklı sekmesi var. Bunlar: Raptr ağı, yüklü oyun listesi, ücretsiz oyun indirme arşivi ve bu ücretsiz oyunları indirdiğiniz indirme yöneticisi. Son derece rahat ve hızlı bir kullanıma sahip istemci sayesinde oldukça rahat bir kullanım sunuyor.

Raptr ağına giriş

Her oyun servisinde olduğu gibi Raptr’da da bir “Community” bulunuyor. Bu ağ sayesinde kendi oyun arşivinizi sergileyebiliyor ve arkadaşlarınızın istatistiklerini görebiliyorsunuz. Bir sosyal paylaşım ağı gibi işleyen Raptr ağında oyuncu seviyeleri de bulunuyor. Örneğin herhangi bir oyun için belirlenmiş saat sayılarını geçtikçe oyundaki dereceniz artıyor. Bu dereceleri arkadaşlarınızla yarıştırmak ise epey keyifli oluyor.

Raptr ağı, size oyunları değerlendirme, inceleme şansı da veriyor. Bu sayede beğendiğiniz bir oyunu övgüye boğarken, beğenmediğiniz bir oyunu yerden yere vurabiliyorsunuz. Ancak bu sistem bazı fanboy saldırıları yüzünden pek güvenilir olmuyor maalesef.

Raptr’ın marifetleri bununla bitmiyor tabii. Raptr ağında bir haber akışı sistemi bulunuyor. Dünyaca ünlü oyun sitelerinden son haberler ve incelemeler de bu haber ağında yerini almış durumda. Böylelikle ayrı ayrı oyun sitelerini gezmek yerine en güncel bilgileri tek çatı altında takip edebiliyorsunuz.

Oyun içi Raptr

Raptr’ın bir de oyun içi istemcisi var. Bu istemciyi -varsayılan olarak- Ctrl+Tab ile açtığımızda arkadaş listenizden çevrimiçi olanları görüp sohbet edebiliyor, web tarayıcısını kullanabiliyor ve ekran görüntüsü alabiliyoruz. Ancak bu oyun içi istemci bazı oyunlarda pek stabil çalışmıyor maalesef. Oyun içi istemcisinin tam olarak çalışmadığı oyunlarda bu istemciyi açmak, oyunda performans düşüklüğüne veya oyunun kapanmasına sebep olabiliyor. Neyse ki Raptr uyumsuz oyunlar konusunda bizi önceden uyarıyor