Anasayfa Haber Windows 8 Hız Aşırtma Sevmiyor!

Windows 8 Hız Aşırtma Sevmiyor!

Microsoft tarafından yayınlanan bir rapor, hız aşırtma sevenleri tedirgin etti.

Microsoft’un uzun süren bir çalışma sonucu ortaya çıkardığı bir gerçek var ki, pek çok kullanıcının gözünde yeni gelen Windows 8 işletim sistemini daha piyasaya çıkmadan öldürebilir. Firmanın çok sayıda kullanıcıdan topladığı hata raporları, Windows 8 işletim sisteminin hız aşırtma yapılmış işlemcilerle hiç de iyi geçinemediği sonucunu ortaya koymuş!

İşin kötü tarafı, bu durum sadece evde saat hızlarıyla biraz oynayıp, eskiyen sisteminin ömrünü birazcık daha uzatmaya çalışan sıradan kullanıcıları etkilemekle kalmıyor. Bugünlerde pek çok firma, ürettikleri donanım ve bilgisayarlara koydukları işlemcileri, hız aşırtılmış olarak piyasaya sürmeyi seviyor. Çoğu zaman “Extreme” ya da “Ultimate” gibi etiketler yapıştırılıp tüketiciye “özel model” olarak sunulan bu cihazların da Windows 8 ile pek iyi geçinemedikleri ortaya çıkmış bulunuyor.

Microsoft’a gelen hata raporları üzerinde yapılan çalışmalar, hız aşırtılmış bir işlemcinin “mavi ekran” verme ihtimalinin, fabrika hızlarında çalışan bir işlemciye göre en az üç kat daha fazla olduğunu istatistik olarak ortaya koymuş. Bu olasılığı düşürmenin ve sık sık mavi ekran görmemenin tek yolu ise, işlemciyi fabrika saat hızlarında çalıştırmak. Yani Intel’den 2 GHz olarak çıkan bir işlemci, o şekilde kalmalı, saat hızları kurcalanmamalı.

Microsoft’un konuyla ilgili yaptığı bir diğer açıklama ise, belirli donanım üreticilerinin damgasını taşıyan ürünlerin, genel olarak Windows 8 ile daha uyumlu olduğu ve daha az mavi ekran verdiği yönünde. Bu marka listesi Hewlett-Packard, Acer, Asus, Dell ve Lenovo gibi isimlerden oluşuyor. Daha az bilinen ve OEM olarak tanımlanan firmaların ürünleri ise Windows 8 ile sık sık sorun yaşıyormuş.

Tüm bunlardan anladığımız şudur ki, Windows 8 kolay kolay donanım beğenmeyen ve mavi ekran görmemek için yanında öksürmeye bile çekineceğimiz bir işletim sistemi olacak. Bu da sanırız Windows 8’in yeni bir Vista faciasına dönüşeceğini düşünenlerin şüphelerini güçlendirmekten öte bir işe yaramayacaktır.