Anasayfa Haber Jaguar, Goodwood’da Hibrid XJ Modelini Lanse Edecek

Jaguar, Goodwood’da Hibrid XJ Modelini Lanse Edecek

Britanyalı üretici Jaguar, amiral gemisi olan XJ kasasının hibrid modelini lanse edecek. Otomobil, “Goodwood Hız Festivali”nde gösterilecek. XJ_e şu anda bir seri üretim modeli olmayıp sadece bir AR-GE çalışması.

Şirket yetkilileri: “XJ_e modelimiz, gelişmiş bir hibrid sisteminin hiç performanstan ödün vermeden CO2 emisyon değerlerini %70’e kadar indirmek mümkün olduğunu göstermektedir” açıklamasında bulunuyorlar.

Hibrid’e dönüştürülmüş amiral sedan 100 km/saat’e kadar 6,5 saniye altında hızlanabiliyor. Kadran elektronik olarak 250 km/s ile sınırlandırılmıştır. Atmosfere salınan karbon dioksit gaz miktarı 75 g/km’den daha düşüktür ve araç tamamen elektrikle hareket ettiğinde sıfıra eşittir. 100% ekolojik menzil 40 km’dir.

Söz konusu proje, en “temiz” Premium araç lanse etmeye hazırlayan ve sıkı bir şekilde üzerinde çalışan Jaguar Land Rover grubu tarafından geliştirilmiştir. Daha önce aynı grup hibrid SUV Range_e ve Limo Green araçlarını insanların beğenisine sunmuşlardı.

JLR teknik müdürü Bob Joyce: “XJ_e projesinde 5000cc’li V8 motorunun, gelişmiş hibrid sistemi ve 2000cc motor ile değiştirilip aracın dinamik ve yol tutuşu değerlerini değiştirmeden CO2 salınımını 75 g/km’nin altına indirilmesi çalışılıyor. Ne kadar XJ_e bir AR-GE çalışması olsa da JLR müşterileri gelecekte şaşırtıcı ekolojik çözümleri bekleyebilirler.” yorumunda bulundu.

Hibrid, Jaguar XJ modelinde kullanılan hafifletilmiş alüminyum yapı üzerinde kurulmuş ve PHEV (plug-in hybrid electric vehicle – fişli hibrid elektrikli araç) hibrid sistemi ile donatılmıştır. Söz konusu hibrid sistem, Range Rover Evoque’ta kullanılan 2000cc turbolu ve direkt püskürtmeli motor ve 8 vitesli otomatik vites kutusundan oluşmaktadır. Elektrik gücü, 69 kW’lık elektrik motor ve 12,8 kWh Li-ion akü sisteminden ibarettir. Söz konusu akü standart 240 voltluk prizden 4 saatte dolabiliyor.

Kullanılan paralel sistemde araç: 1) sadece benzinli motordan, 2) sadece elektrikli motordan, 3) her ikisinden güç alabiliyor. Motorların toplam gücü 334HP’dir (beygir gücü), en düşük yakıt tüketimi – 3,2 L/100km. Aracın maksimum menzili 1092 km’dir. Bu güce sahip bir aracın sakin kullanımda bu kadar ekonomik olması oldukça şaşırtıcıdır.