Anasayfa Haber Mozilla’dan Thunderbird’e Elveda!

Mozilla’dan Thunderbird’e Elveda!

Mozilla resmen olmasa da, Thunderbird e-posta istemcisinin ölüm fermanını imzaladı.

Mozilla yaptığı bir açıklamayla, Thunderbird e-posta istemcisinin geliştirilmesini “kullanıcılara bırakacaklarını” açıkladı. Bunun anlamı şudur; “Biz bu yazılımın ipini çektik, isteyen varsa buyursun alsın!” Tabii Mozilla açık açık böyle söylemiyor, ancak geçen seneler içinde Thunderbird geliştirme programına ayrılan kaynakların miktarı gerçekten de pek fark yaratacak boyutlarda değildi.

Öte yandan artık e-posta istemcilerine eskisi kadar ilgi olmaması da Mozilla’nın bu kararı almasındaki en önemli etken. Yaklaşık 20 milyon kullanıcıya sahip olduğu tahmin edilen Thunderbird, Gmail gibi neredeyse yarım milyar kişiye hizmet veren servislerle kıyaslanınca pek küçük kalıyor. Haliyle Mozilla’nın eldeki kısıtlı kaynaklarını Firefox internet tarayıcısına ve yeni duyurdukları Firefox OS işletim sistemine yönlendirmesi de çok şaşırtıcı bir durum değil.

Peki Thunderbird ne olacak? Mozilla bir süre daha güncelleme yayınlayabileceklerini, ancak bu programı artık bağımsız geliştiricilerin ellerine bırakmaya karar verdiklerini söylüyor. Yani kendi yarattıkları programı evden attılar ve artık ne olacağı pek de umurlarında değil, diye özetleyebiliriz.