Anasayfa Haber Çinli Android Uygulamalarına Dikkat!

Çinli Android Uygulamalarına Dikkat!

Bir süredir piyasada dolaşan bir malware, Android kullanıcılarına ciddi zarar verebilir!

Android işletim sisteminin en güzel yanlarından biri, çok geniş bir geliştirici kitlesine sahip olması, böylece kullanıcılar gerçekten de uygulama sıkıntısı çekmiyorlar. Ancak ne var ki bu bolluk beraberinde bazı potansiyel tehlikeleri de getiriyor. Android kullanım oranı arttıkça, bu işletim sistemine yönelik yazılan kötü niyetli yazılımların da (malware) sayısında bir artış yaşanıyor.

Bu kötü niyetli yazılımlardan bir tanesi de MMarketPay adıyla etrafta dolanıyor ve varlığı geçtiğimiz günlerde TrustGo güvenlik firması tarafından ortaya çıkarıldı. MMarketPay kendi türünün en gelişmiş örneklerinden biri sayılıyor, çünkü çoğu benzer yazılımın aksine arka planda çalışmak için kullanıcıdan herhangi bir izin talep etmiyor. Yaptığı iş ise benzerleri gibi sadece veri hasatlamak ya da ödemeli aramalar yapmak değil. Bu yazılım kullanıcının haberi olmadan bir firmadan ücretli yazılımlar indirip kuruyor ve sonuçta kullanıcı çok ciddi bir faturayla karşı karşıya kalabiliyor.

İşin ilginç yanı, bu malware indirdiği ücretli yazılımları Çin’in en büyük telekomünikasyon firması olan China Mobile’ın uygulama pazarından alıyor. Devlet destekli bir firma olan China Mobile, 655 milyon kullanıcısıyla sadece Çin’in değil, dünyanın da en büyük telekom şirketi olarak kabul ediliyor. Ancak böyle bir şirket bile bu tür bir malware tarafından işlenen suça ortak edilmekten kurtulamıyorsa, o zaman bu uygulamanın arkasında çok profesyonel birileri var demektir, en azından uzmanlar böyle düşünüyor.

MMarketPlay adlı uygulamayı bugüne dek 100,000’den fazla kişinin indirdiği tahmin ediliyor. Ancak Google’ın Play Store mağazasında izine rastlanmayan bu uygulamanın, daha çok içeriği kesinlikle hiçbir kontrolden geçmeyen Çinli uygulama sitelerinden bulaştığı da fark edilmiş. Bu durumda kullanıcılara önerilen şey, her zaman ki gibi dikkatli olmaları. İçeriğinden emin olmadıkları kaynaklardan uygulama indirmemek, arada bir cihazdaki uygulamalar arasında tanımadıkları Çince birşeyler var mı diye bir göz atmak, alınabilecek en temel ve geçerli tedbirler.