Anasayfa Haber Tesla Büyük Av Peşinde!

Tesla Büyük Av Peşinde!

Tesla'nın X modeli hayli sıra dışı, üstelik tamamen elektrikli!

Tesla’nın X modeli hayli sıra dışı, üstelik tamamen elektrikli!

2012 yılını S modeliyle hayli kârlı kapatmayı uman Tesla, şimdiden 2015 modelleri planlıyor.

Tamamen elektrikli otomobiller üreterek otomotiv piyasasında tek başına ciddi bir savaş yürüten Tesla, 2011 yılını zararla kapatmıştı. Ancak en sonunda uzun zamandır beklenen S modelini piyasaya çıkarmayı başaran firma, 2012 yılını kârla kapatmayı umuyor. S modelinin satışlarının hayli iyi gittiğini dikkate alırsak, bu beklentinin temelsiz olmadığını da düşünebiliriz.

Ancak Tesla tüm umudunu S modeline bağlamış değil, yakın zamanda piyasaya çıkaracakları X modelinden de hayli umutlular. X modelinin tasarımı “crossover” denilen tarzda, arazi ve sedan karışımı yüksek otomobil diyebileceğimiz bir yapı. Bu tarza Nissan Qashqai iyi bir örnek mesela. Ancak tabii ki Tesla X tamamen elektrikli olacak ve martı kanatı biçimli arka kapıları da onu benzerlerinden hayli farklı kılıyor.

Öte yandan S ve X modelleri dışında, Tesla’nın adını ilk kez duyurmasını sağlayan Roadster modelinin de yeniden elden geçirilerek sunulacağı konuşuluyor. Firma bu modeli Lotus’un Esprit şasisi üzerine kurmuştu, ancak güncellenmiş Roadster’ın firmanın kendi tasarımı olan S platformu üzerinde yeniden kurgulanarak üretime sokulacağı söyleniyor. Ancak tabii ki şasi S modelinden daha küçük olacak ve bu da muhtemelen batarya kapasitesini etkileyecek.

Ne var ki Tesla’nın 2015 yılı için esas hedefinin, BMW’nin 3 serisiyle doğrudan rakip olabilecek bir model yaratmak olduğu da gelen haberler arasında. Tesla’nın bu amaçla S platformunu temel alan yeni bir tasarım üzerinde çalıştığı, sürüş, konfor ve performans açısından BMW 3 serilerine rakip bir model yaratmayı amaçladığı, bizzat firmanın tasarım şefi Franz von Holzhausen tarafından da açıklandı. Tesla bu aracı 30,000 USD gibi bir fiyatla piyasaya sürmeyi amaçlıyor. Firma bu fiyata BMW 3 muadili bir aracı ABD pazarına sürebilirse, gerçekten de çok ciddi bir başarıya imza atabilir.