Yeni Nesil Uydular hazırlanmaya başlamışken, dünyamızın en eski uydusuna bir göz atalım.
Tam 40 sene önce dünyamızın yörüngesine, ilk Landsat uydusu olan ERST-1 konuşlandırıldı. NASA tarihinin önemli bir yapı taşını oluşturan ERST-1 sayesinde artık dünyamızı yörüngeden izleyebiliyorduk. Bir çok farklı versiyonu gönderilen Landsat uyduları, geleceğin uydularına bir kapı aralamıştı. Landsat Data Continuity Mission (Landsat Bilgi Devamlılığı Görevi) kısaca LDCM, programı dahilinde 7 farklı Landsat uydusunu göndermeyi başardı. Bu programın en genç bireyi ise 1999 yılında gönderilen Landsat 7 uydusu.
NASA’nın her zaman için başına gelen bütçe kısıtlamaları, hatalı programlar, maliyet yüksekliği gibi nedenlerden ötürü bir çok başarısızlığı da mevcut. Elbette bir komplo teorisi olarak ABD’nin gizli gözetleme uydularını da hesaba katabiliriz. Ancak Landsat diğer iletişim, haberleşme, gözetleme gibi görevlerden farklı olarak dünyamızı izlemekte. Fırtınalar, toprak hareketleri, dev dalgalar, volkanik patlamalar gibi dünya coğrafyamızı etkileyen doğal ya da beşeri yönden bütün hareketlenmeleri kaydediyor. Dünden bugüne tam 3 Milyon Fotoğraf Birleşik Devletler Yerbilimleri Araştırma merkezinin arşivlerinde bulunuyor. Bu fotoğraflara 2008 yılından beri de özgürce ve ücretsiz olarak ulaşmak mümkün.
Şubat 2013 yılından itibaren yeni bir LDCM programı NASA tarafından yürürlülüğe konulacak. Bu çalışma dahilinde bir çok uydu hurdaya çıkabilir. Bizde bir saygı durulu olarak, 40 yıllık süreç içerisinde kaydedilen resimlerden bir kaçını sizlerle paylaşmak istedik:







