Anasayfa Makale İncelemeler ASUS O!Play Media Pro İncelemesi

ASUS O!Play Media Pro İncelemesi

ASUS O!Play Media Pro
ASUS O!Play Media Pro

ASUS O!Play Media Pro incelemesinde sizlerle ASUS’un yeni Media Player Pro ürününün işlevini, teknik özelliklerini, farklarını gözden geçiriyoruz. İşte televizyonunuzu Smart TV haline getiren ASUS O!Play Media Pro’nun detayları…

[tab name=’ASUS O!Play Media Pro’]

ASUS O!Play Media Pro
ASUS O!Play Media Pro

ASUS’un çok sayıda Set-top box ürünü var, ancak O!Play Media Pro önceki modellerden daha farklı. Herşeyden önce bu modelde sabit disk bulunmuyor, ancak cihazın ana amacı da zaten televizyondan kayıt yapmak değil. O!Play Media Pro, özellikle evinizdeki diğer cihazlar ve internet üzerindeki çeşitli kaynakları televizyonunuza bağlamak için tasarlanmış. Yani bu cihazın ana amacı, yeni nesil Smart TV kabul edilen televizyonlardaki yetenekleri, evinizdeki televizyona kazandırmak.

 

O!Play Media Pro hayli küçük ve az elektrik tüketen bir tasarıma sahip, televizyon standınızda küçük bir yer kaplayacaktır. Ne var ki tamamen ortadan kaybolacak bir yere koymanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü uzaktan kumandasıyla iletişim kurabilmek için ön tarafın açıkta olması lazım. Ayrıca 10 Watt enerji tüketmesine rağmen çalışırken bir miktar ısınıyor, bu yüzden de cihazın sağlığı için hava alabilmesinde fayda var.

 

O!Play Media Pro kutusundan cihaz ve uzaktan kumandasının yanı sıra, USB, HDMI ve benzeri bağlantı kabloları, ayrıca bir de DTV anteni çıkıyor. Yani cihazı bağlamak için gereken neredeyse tüm donanım kutuda mevcut. Neredeyse diyorum, çünkü eğer cihazı Gigabit ethernet portu üzerinden kabloyla bağlayacaksanız, zaten kendi ağ kablonuzu uygun şekilde döşemiş olmanız gerekli. Öte yandan cihaz zaten 802.11n standardı kablosuz bağlantı seçeneği sunduğundan, bunun çok da lüzumlu olacağını sanmıyoruz. Kablosuz ağ bağlantısı mobil cihazlarınız da dâhil olmak üzere çok fazla kaynağa erişmenize imkân tanıyacaktır.

[/tab]

[tab name=’Bağlantı Seçenekleri’]

Bağlantı Seçenekleri

ASUS O!Play Media Pro
ASUS O!Play Media Pro

ASUS bu cihazla ev içindeki tüm diğer kaynaklardan televizyonunuza veri aktarabilmenize imkân tanımayı amaçlıyor. Haliyle cihaz üzerinde bunun için gereken bazı girişleri de buluyorsunuz. Ön panelde fotoğraf makinesi ve benzeri aygıtlardan gelecek SD/MMC hafıza kartlarını okuyabilmek için bir kart okuyucu girişi mevcut. Ayrıca taşınabilir diskler ya da USB hafızaları bağlayabileceğiniz iki adet USB 2.0 portu da var, biri önde diğeri arkada olmak üzere konumlandırılmışlar. Cihazın arka tarafında bulacağınız diğer giriş-çıkışlar ise HDMI, LAN, optik, A/V ve RF olarak sıralanıyor. HDMI çıkışı sayesinde beraberinde gelen kabloyu da kullanarak herhangi bir HDMI girişli televizyona kolayca bağlantı yapabiliyorsunuz. LAN girişi sayesinde mekânda kurulu kablolu ağa Gigabit hızında bağlantı yapmak mümkün. Öte yandan 802.11b/g/n destekli kablosuz ağ sayesinde, cihazı kablosuz yerel ağlara ve mekândaki diğer cihazlara bağlayabilirsiniz.

[/tab]

[tab name=’Dosya Desteği’]

Dosya Desteği

 

ASUS O!Play Media Pro
ASUS O!Play Media Pro

Media Pro’nun dosya formatı destek listesi gerçekten de hayli etkileyici, cihaz video, ses, resim ve altyazı dosyalarında en sık karşınıza çıkan neredeyse tüm formatları destekliyor. Bu sayede herhangi bir kaynaktan gelen içeriğin sorunsuz biçimde televizyona aktarılması amaçlanmış, başarılı da olunmuş. Cihazı kullanırken karşımıza desteklemediği pek fazla dosya çıkmadı. Zira 50’den fazla dosya formatı desteği ile O!Play Media Pro, MKV’den ISO’ya, VOB’dan FLV’ye kadar bütün tanınan video, resim, ses ve altyazı biçimlerine destek veriyor.

[/tab]

[tab name=’Performans’]

Performans

 

ASUS O!Play Media Pro
ASUS O!Play Media Pro

O!Play Media Pro’nun televizyona bağlanması ve kurulumu son derece basit, HDMI kablosunu ve güç adaptörünü taktık, Wi-Fi şifresini girdik ve cihaz çalışmaya hazırdı. Çalışma hızı ve akıcılığında bir sorun yoktu, ancak tabii ki cihazın performansı, dışarıdan gelen verinin akış hızından ciddi biçimde etkileniyor. Ancak genel performansı yavaşlatacak kadar düşük hızlı internet ya da kablosuz ağ bağlantısı kurmak da doğrusu pek mümkün değil, en azından normal koşullar altında.

 

Media Pro çalışmak için bir kaç temel kaynaktan veri çekmek zorunda, bunlardan ilki evinizdeki yerel ağa bağlı olan bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazlar. Bilgisayardan veri çekmek için ilgili cihazlara O!Direct yazılımını kurup ayarlamış olmanız lazım. Ayrıca Android tablet ve telefonlara da O!MediaShare uygulamasını indirmiş olmanız gerekli, bu da ücretsiz olarak sunuluyor. Ayrıca USB üzerinden her zaman için bellek vesaire bağlayıp doğrudan cihazdan paylaşmak da mümkün.

 

İkinci veri kaynağınız ise internet olacaktır. Media Pro standart olarak YouTube XL, DailyMotion, Picasa, Facebook gibi bir dizi kaynaktan içerik çekmenize imkân tanıyor. Ayrıca ileride bu lsiteye yeni seçeneklerin eklenmesi de mümkün. Tabii burada en önemli unsur internet hızınız ve kotanız, ASUS O!Play Media Pro bu açıdan bir bilgisayardan çok farklı çalışmıyor.

 

Üçüncü veri kaynağı ise Acetrax adlı bir ücretli içerik servisi, bu servise cihazın tasarımında özel bir yer verilmiş, uzaktan kumanda da kendi tuşu bile mevcut. Ancak ne var ki bu servis şimdilik sadece sekiz Avrupa ülkesinde hizmet veriyor ve bunların arasında maalesef Türkiye yok. Cihaz üzerinden Acetrax servisine rahatça ulaşıyorsunuz, ancak arabirim Almanca olarak görülüyor. Hesap oluşturmak ve ücretli film izlemek bizim için pek mümkün olmadı. İşin doğrusu bu servisin Türk kullanıcılar için ne kadar arzulanabilir olduğu da belli değil. Ancak zaten lokalizasyon yapılmadığından kullanamadık.

 

Son veri kaynağınız ise DTV adı verilen, dijital yerel televizyon yayınları. Bu yayın türü teorik olarak basit bir antenle bile HD kalitede yayın izleyebilmenize imkân tanıyor. Ne var ki bu tür yayınlar dünyanın pek çok ülkesinde yeni yeni yaygınlaşıyor. Ülkemizde ise sadece TRT tarafından üç kanalda yapılan deneme yayını mevcut bildiğimiz kadarıyla, kaldı ki onları da bulabilmemiz pek mümkün olmadı. Yani cihazın DTV yayın alabilme ve yayın programı yapabilme özellikleri de ülkemizde anlamsız kalıyor.

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

Sonuç

 

ASUS O!Play Media Pro
ASUS O!Play Media Pro

Media Pro ile geçirdiğimiz zaman zarfında gördük ki, ASUS’un bu cihazla sıradan bir televizyonu Smart TV haline getirebilme iddiası pek temelsiz değil. Cihaz gerçekten de tasarım ve çalışma olarak gayet başarılı. Facebook uygulamasının arada bir çuvallaması hoş değildi, ancak bu daha ziyade Facebook’un teknik altyapısından kaynaklanan bir sorun gibi görünüyor. Cihazın bizce en önemli sorunu, sunduğu hizmetlerden bazılarının ülkemize uygun olmamasıdır. Acetrax’ın ülkemize hizmet vermemesi, ayrıca DTV yayınlardan faydalanma imkânının bulunmaması, cihazın temel fonksiyonlarından ikisini kafadan silip atıyor. Bu da haliyle hoş değil.

 

Sorulması gereken bir diğer soru işe bence şudur; gerçekten de televizyonunuzu bir Smart TV’ye dönüştürmeye ihtiyacınız var mı? Şahsen Smart TV denilen cihazların şu an ne kadar kullanışlı olduğunu sorguluyorum. YouTube videolarını büyük ekran televizyonda izlemeye gerçekten ihtiyacınız var mı? Klavye yerine uzaktan kumanda ile boğuşarak arama satırına giriş yapmak ne kadar hoşunuza gidecek? Ya da ekranda imleç olmadan Facebook sayfanızda gezinmeye çalışmak? Şahsen kalvye-fare ikilisine alışmış bir kullanıcı olarak bunu yorucu buluyorum.

 

USB ve HDMI bağlantısına sahip olan çoğu modern televizyon, Smart TV olmasalar bile dışarıdan gelen veri akışını işleyip gösterebilecek kapasitedeler zaten. Öte yandan, üzerinde HDMI girişi bile olmayacak kadar eski bir televizyon kullanıyorsanız, belki öncelikle televizyonu yenilemek daha iyi bir fikir olabilir. Kaldı ki o kadar eski bir televizyon da zaten ekonomik ömrünün sonuna yaklaşıyor demektir.

 

Sonuç olarak; O!Play Media Pro kullanıcıya uzun süre hizmet edebilecek bir yatırımdan ziyade, evdeki teknik altyapıdaki bir deliği geçici olarak kapatmaya yönelik bir cihaz gibi görünüyor. Tabii ki bu kötü bir fikir değil, bir ara çözüm, eğer fiyatı da uygunsa rahatlıkla evdeki diğer cihazların işlevlerini destekleyebilir, eknomik ömürlerini uzatabilir. Zaten Media Pro da bunu yapmayı amaçlıyor. Cihazın tasarımı ve yetenekleri gerçekten hoş, uzaktan kumandası da gayet işlevsel. Beraberinde ihtiyacınız olan tüm kablolar ve donanımla birlikte gelmesi de artı puan kazandırıyor. Ağustos ayında raflarda olması bekleniyor, fiyatı da 260 TL civarında olacak.

Technopat Puanı: 4/5

 

[/tab]

[tab name=’Teknik Özellikler’]

Teknik Özellikler:

ASUS O!Play Media Pro
ASUS O!Play Media Pro

Desteklenen Formatlar:

Video: MPEG1, MPEG2, MPEG4, RM, RMVB, VC-1, H.264

Video Dosya Uzantıları: TRP, MP4, MOV, AVI, ASF, WMV, MKV, FLV, TS, MTS, M2TS, DAT, MPG, VOB, ISO

Ses: MP3, WAV, AAC, OGG, FLAC, AIFF, Dolby Digital AC3, Dolby Digital Plus, DTS 2.0 +Digital out, Dolby True HD, Dolby True HD, Tag ID3

Resim: JPEG, BMP, PNG, GIF, TIFF

Altyazı: SRT, SUB, SMI, SSA, TXT

 

ASUS O!Play Media Pro
ASUS O!Play Media Pro Uzaktan Kumandası

Girişler:

1 x DC Power In

2 x USB 2.0 Portu

1 x RJ-45 LAN Portu (Gigabits MBps)

802.11n Kablosuz Ağ

2-in-1 Kart Okuyucu (SD/ MMC)

RF in: Anten girişi

 

Çıkışlar:

Kompozit Video

Kompozit Ses L/R

S/PDIF Out (Optik)

Mini HDMI 1.3

 

Desteklenen İnternet Servisleri:

Acetrax

Dailymotion

Flickr

Internet Radio

Internet TV

Picasa

Podcast

RSS News

Radio

Weather

Stock Quotes

Yahoo Finance

Yahoo Weather

Youtube Leanback

YouTube

Youtube XL

 

Özel Yazılımlar:

O!Capture, O!Direct, O!MediaShare, AutoPlay, Right TxT, DLNA

[/tab]

[tab name=’Galeri’]

Görsele Tıklayarak ASUS O!Play Media Pro Galerisini Görebilirsiniz…

ASUS O!Play Media Pro
ASUS O!Play Media Pro

[/tab]

[end_tabset]