Hareket algılayıcı minik kameralar sayesinde göz hareketleri ile yazı yazmak artık çok kolay.
Paris’te bulunan Pierre et Marie Curie Üniversitesi’nden nörobilimci Jean Lorenceau tarafından geliştirilen bir cihaz sayesinde göz hareketi yakalanarak bilgisayar ortamında yazı oluşturuluyor. Bunun en başta ki amacı yazarlara ya da ödev yetiştirmeye çalışan öğrenciler değil. Öncelikli olarak bir sinirsel hastalık olan Lou Gehrig hastalığına yardımcı olmak. Elbette felç geçirmiş insanların da yardımına koşacak yazılım sofistike gözükse de oldukça basit.
Kişinin kafasına sabitlenen cihaz, hastanın göz hareketlerini takip ederek özel yazılmış bir program aracılığıyla sisteme aktarılıyor. Ancak insan gözü özel durumlar dışında hafifçe hareket eden bir organ değil. Ufak sekmeler ve hızlı hareketler yüzünden, programda sıkıntı oluşturabilecek bir durum. Lorenceau bunu da düşünürek sistemde düzenlemeye gitmiş. Hafif hareketleri yakalayan yazılım, ani göz hareketlerini ve sekmeleri kaale almıyor. Bu durumda normal görüş açısı içerisinde bakıldığını düşünen program hareketleri yazıma geçirmiyor. Ancak yazı yazılmak istendiğinde kişiye 30 saniyelik bir zaman tanınıyor ve bu sayede yazılmak istenen kelime programa yansıtılabiliyor.
Bu teknoloji sayesinde çeşitli sebeplerden ötürü ellerini kullanamayan bir çok hasta, bir başkasına ihtiyaç duymadan rahatça yazı yazabilecek.




