Anasayfa Makale Yazar Köşeleri İnsanların özel hayatına tecavüz etmeyi gelir kaynağına dönüştürmek

İnsanların özel hayatına tecavüz etmeyi gelir kaynağına dönüştürmek

Facebook’ta belki birçok bilgimizi paylaşıyor gibi gözükebiliriz fakat arka planda gizlediğimiz bilgiler, buz dağının görünmeyen kısmı gibidir. Yazışmalarımız, belki birçok hesap için ortak kullandığımız şifremiz ve sadece belirli gruplar ile paylaştığımız gönderiler, hesabımızın arka planında yer almakta ve “özel hayatımız” dediğimiz olgunun birer parçası niteliğini taşımaktadır.

Hepimiz mutlaka kıskandığımız bir arkadaşımızın özel bilgilerine erişmek istemişizdir. Bu inkâr edilemez bir gerçek. Fakat bu hep bir istek olarak kalmıştır. Üniversite hayatımda bunu uygulamaya döküp kız arkadaşlarının bilgisayarına keylogger kuran arkadaşlarım da olmadı değil. Bu arkadaşlar insan ırkının ayrı bir bölümüne girdiği için onları sonra ele alacağım. Bu yazıda eleştireceğim şey ise bir kişiden ziyade bir kurum.

Kendini “Türkiye’nin ilk bilgisayar güvenliği sitesi” olarak adlandıran siteye ne zaman girseniz karşınıza sizi insanların özel hayatına tecavüz etmeye teşvik eden bir yazılımın reklamı çıkıyor. Üstelik sıradan insanların da değil, “çocuğunuz, sevgiliniz ve eşiniz” reklamda belirtilen bireyler arasında. Tabi reklamdaki ufak bir mantık hatasına da değinmeden edemeyeceğim. Slogan şu şekilde: “Size özel program ile yaptığı her şeyden haberiniz olsun, içiniz rahat etsin!” Öncelikle bu tarz bir programı kullanacak kişinin zaten daha en başta içine kurt düşmüştür. Programı kullanmaya başladıktan sonra da büyük ihtimalle konu daha da dallanıp budaklanacak ve sonu belki de bir aile faciasına kadar gidecektir. Kimin umurunda ki? Önemli olan programın para kazandırıp kazandırmadığı!

İnsanların özel hayatına tecavüz eden bir programı satarak para kazanmaya çalışmak. Bana şunu diyebilirsiniz; bu işi yapan Keylogger’lar yıllardan beri satışta. Evet, Keylogger’lar yıllardan beri satışta fakat Keylogger’lar pazarlanırken bu şekilde reklam edilmiyorlar. Hiçbir Keylogger geliştiricisi, sizi insanların özel hayatına tecavüz etmeye teşvik etmiyor. Oysa ki buradaki program, işi doğrudan “yasaları çiğneyin ve tanıdıklarınızın bütün bilgilerini ele geçirin” noktasına getiriyor. Programın tanıtım sayfasına girdiğinizde zaten bunları görebiliyorsunuz. Programın özellikleri de tam istediğiniz gibi.

Kurbanın hayatının her noktasına tecavüz edebiliyorsunuz:

  • Kimlerle Ne Konuştuğunu
  • Ekran Görüntülerini
  • Yazdığı Her Şeyi
  • MSN’de Ne Konuştuğunu
  • Email Görüşmelerini
  • Program, Oyun Şifrelerini

Programı kurbana bir resim dosyası olarak gönderebiliyorsunuz. Büyük kolaylık! Tabi programın daha birçok özelliği mevcut. Yapılan her işlemi belirlediğiniz aralıklarda size an be an rapor etmesi de bunlardan biri. Tüm bunların bedeli ise 6 aylık 56 TL, yıllık 72 TL. Yani insanların özel hayatına tecavüz etmek, kapalı alanlarda sigara içmekten daha ucuz.

Böyle bir programı yazabilmek ve programın güvenlik yazılımları tarafından tespit edilememesini sağlamak büyük başarı. Tebrik ediyorum. Fakat programın pazarlanma şeklini hiç tasvip etmiyorum. Eğer kendinizi “Türkiye’nin ilk bilgisayar güvenliği sitesi” olarak tanıtıyorsanız amacınız insanların özel hayatına tecavüzü teşvik etmek olmamalı. Amacınız insanları gizliliklerini koruyabilmeleri için gerekli olan güvenlik önlemleri konusunda bilinçlendirmek olmalıdır.