Anasayfa Haber Microsoft, OEM Lisanslara Daha Sıkı Denetim Getiriyor!

Microsoft, OEM Lisanslara Daha Sıkı Denetim Getiriyor!

OEM Windows lisansları, uzun süredir korsanlıkla mücadelede Microsoft’un en zayıf noktalarından biriydi.

Microsoft’un eskiden beri uyguladığı pazarlama ve satış politikalarında, Windows 8 ile birlikte ciddi değişikliklere gitmeyi planladığına dair haberleri bir süredir yapıyoruz. Son gelen haberler ise, firmanın özellikle korsanlıkla mücadele edebilmek için yıllardır kullandığı OEM lisanslama sisteminde çok ciddi değişikliklere gideceğini ortaya koyuyor.

Bildiğiniz gibi, üzerinde Windows işletim sistemi olan hazır bir sistem satın aldığınızda, fiyatın içine Windows işletim sisteminin fiyatı da dahil oluyor. Ancak bu lisanslar OEM olarak adlandırılıyor ve gerçekte perakende satılan Windows sürümlerinden çok daha düşük maliyetliler. Bu sayede üretici firmaların ürün fiyatlarını çok yükseltmek zorunda kalmadan ürünlerine Windows işletim sistemi koyabilmeleri mümkün oluyor.

Ne var ki, üretici firmaların OEM lisans aktivasyon işlemi pek kusursuz sayılmaz. Bir firma ürettiği tüm bilgisayarlardaki işletim sistemini müşteriye sunmadan önce aktive etmek için, OEM lisans seri numaralarını kullanıyor. Bu numara tüm bir seri bilgisayar için aynı oluyor ve bu da korsanlık için büyük bir kapı açıyor. Eskiden beri bu OEM seri numaralarını ele geçiren korsanlar, rahatlıkla çok sayıda bilgisayara OEM Windows kurulumunu yasa dışı olarak yapabiliyordu. Gerçekten de internet üzerinde nereye bakmanız gerektiğini bilirseniz, herhangi bir Windows sürümü için bolca OEM seri numarası bulmanız mümkündür.

Ancak Microsoft’un yeni geliştirdiği OEM aktivasyon prosedürü, bunun önüne geçmeyi planlıyor. Bu yeni prosedüre göre, cihaz üreticileri ve Microsoft arasında çok ciddi bir bürokrasinin yürümesi öngörülüyor. Windows 8 ile birlikte OEM lisansları parti bazında değil, cihaz bazında verilecek, yani üretilen her bilgisayarın OEM lisans numarası kendine has olacak, tek bir seri numarası bir parti cihazda aynen kullanılmayacak.

İş bununla da kalmıyor, Microsoft bu yeni prosedür dahilinde, üretici firmaların kullandıkları her OEM lisans numarasını aynı zamanda cihazın BIOS’u içine de kaydetmelerini zorunlu kılıyor. Bu sayede cihazın lisansının yasal olup olmadığını kontrol etmek daha da kolay olacak. Yeni prosedüre göre üretici firmalar tüm bu bilgileri, adım adım Microsoft’a bildirmek ve onaylatmak zorundalar. Microsoft bu sayede özellikle çalıntı OEM lisanslarından doğan kayıplarını ciddi biçimde azaltmayı amaçlıyor. Ancak tüm bu yenilikler sadece Windows 8 ve gelecekteki diğer Microsoft ürünlerinde uygulanacak. Windows 7 ve diğer ürünlerde, en azından şimdilik eski aktivasyon prosedürünün işlemeye devam etmesi öngörülüyor.