Anasayfa Haber Mars Curiosity Projesinde Hacker Tehlikesi!

Mars Curiosity Projesinde Hacker Tehlikesi!

Curiosity Mars Yüzeyinde
Curiosity Mars Yüzeyinde

NASA’nın Mars aracı Curiostiy hacklenebilir mi? İşte NASA’nın işletim sistemi ve hack ihtimalini ortaya koyan güncelleme…

Curiosity Mars Yüzeyinde
Curiosity Mars Yüzeyinde

NASA’nın Mars’ta Curiosity (Merak) isimli aracı firmware güncellemesinden geçti. Bu güncelleme ortaya aracın hack edilmesi ihtimali olduğunu çıkarttı.

Curiostiy’nin kullancığı VxWorks gömülü işletim sistemi dünya çapında milyonlarca cihazda kullanılıyor. NASA’nın Spirit ve Opportunity araçları da daha önce firmware güncellemesi ile geliştirilmişti. Ancak bu güncellemelerin dünyadan yüklenmiş olması ortaya NASA’nın Deep Space Network (DSN) iletişim sistemini taklit eden bir sistem üzerinden, aynı işlemin yapılabileceği iddialarını ortaya çıkarttı.

Öte yandan NASA’nın sistemlerinin hack edilmesi daha kolay görünüyor. NASA geçtiğimiz Mart ayında 47 saldırıya uğramış, bu saldırılardan 13 tanesinde Çinli hackerlar NASA’nın iç ağlarına erişmişti. Bu saldırılarda 150 NASA çalışanının kullanıcı hesapları da ele geçirilmişti. Yani Çin, benzer bir operasyonla dosyaları silebilir, yükleyebilir, Curiosity ve diğer NASA araçlarını yeni yazılımlar yükleyerek tamamen ele geçirebilir.

Peki böyle bir şey olur mu? Technopat olarak dumuru değerlendirdiğimizde direkt bir ele geçirmeden ziyade halka açıklanmayan verilerin başka devletler tarafından hackerlar kullanılarak ele geçirilmesini daha gerçekçi bir ihtimal olarak görüyoruz. Curiosity NASA kontrolünde olabilir ama Mars’taki araştırmaların bütün insan ırkı için önemli veriler sunacağı bir gerçek.