Anasayfa İş Apple ve Samsung’un Davası Google’ı ve Android’i Etkiler mi?

Apple ve Samsung’un Davası Google’ı ve Android’i Etkiler mi?

Apple, Samsung, Google ve Microsoft… Dört teknoloji devi davadan nasıl etkilenecek? Android ve Windows Phone için neler olacak…

Apple’ın Samsung’a açtığı ve 1 milyar dolar kazandığı patent davasında Google’ın da sonunda sesi çıktı. Android işletim sisteinin geliştiricisi olan Google, bu davadan çıkan kararın kendisini ve Android’i etkilemeyeceğini düşünüyor.
Savaşın esas sebebi Samsung’un Galaxy S ve Galaxy Tablet serisinin ilk modellerinin, TouchWiz arayüzünün Apple’a olan benzerlikleri oldu. Yani işletim sisteminden öte donanım benzerlikleri öne çıkartıldı. Steve Jobs yaşasaydı işler farklı olabilirdi, zira Jobs’ın kafasındaki esas düşman Android işletim sisteminin ta kendisiydi. Bu savaşta Apple’In kasasındaki milyar dolarları hiç çekinmeden düşmanlarını yoketmekte harcayacağını da açıklamıştı. Ömrü bu sözünü tutmaya vefa etmedi ve yeni yönetimin de kasadaki milyarlarca doları Android ile kazanamayacakları bir savaşta harcamaya niyeti yok.

Öte yandan Apple, Samsung’a açtığı savaşta ilk aşamayı kazandı. Google da durumu değerlendirerek Android’in etkilenmeyeceğini ortaya koydu. Google yaptığı açıklamada piyasaya inovasyon getiren ve karşılanabilir ürünler sunmaya devam edeceklerini, davanın Android işletim sistemiyle ilgili olmadığını belirtti. Android işletim sistemine dokunan iddialar söz konusu olduğunda ise Amerikan Patent Ofisi’nin iddiaları incelediğini belirten Google, zaten yaptığı Motorola alımıyla cephaneliğine pek çok patent eklemişti

Öte yandan Microsoft bunu bir fırsat olarak görüyor, üreticiler açısından patent davaları olmayan, kafalarının rahat olacağı Windows Phone işletim sisteminin bu hengameden kazançlı çıkmasını bekliyor. Microsoft markası taşıyan Surface tablet, Nokia’dan Lumia serisi Windows telefonlar ve yepyeni işletim sistemi Windows 8 ile birlikte güçlü bir hukuki dayanağa, sayısız patente ve kurumsal güvene sahip olan Microsoft, gerçekten de Apple- Samsung savaşından rakibi olan Apple ve Google’a karşı koz elde etmiş olarak ayrılabilir. Burada anahtar unsur üreticilerin hangi safı daha güvenli ve karlı bulacağı oluyor. Microsoft, patentleri sayesinde dünyanın en yaygın işletim sistemi haline gelen Android üzerinden de gelir elde etmeye devam ediyor ve her halükarda kazançlı çıkıyor.