Anasayfa Haber Windows 8 Her Hareketinizi İzliyor

Windows 8 Her Hareketinizi İzliyor

Windows 8 kurulan her uygulamayı Microsoft’a bildirecek.

Microsoft’un ilk kez Internet Explorer 9 ile hayata geçirdiği SmartScreen uygulamasının amacı, kullanıcıları olası kötü niyetli yazılımlara karşı korumaya yönelik bir araç sunmaktı. En azından Microsoft tarafından söylenen buydu. Kullanıcılar isterlerse SmartScreen korumasını açabiliyor, böylece kurmakta oldukları herhangi bir yazılımın Microsoft veri tabanında kontrol edilmesi sayesinde, tanımadıkları kötü niyetli yazılımlara karşı bir savunmaya sahip olabiliyorlardı.

Ancak yakında çıkacak olan Windows 8 işletim sisteminde, SmartScreen uygulaması sadece basit bir uygulama olmaktan çıkarılmış. Aksine, tüm sistem çapında çalışan ve yaptığınız her hareketi gözetim altında tutan bir şekle bürünmüş. Windows 8 kurarken fabrika ayarı açık olarak gelen bu uygulama, istenirse kapatılabiliyor, ancak Microsoft her adımda bunu yapmamanızı “tavsiye ediyor”.

Peki ama bunun nesi kötü, sonuçta Microsoft kullanıcıyı kötü niyetli yazılımlara karşı korumaya çalışmıyor mu? İlk bakışta öyle gibi görünse de, aslında durum biraz daha farklı. SmartScreen kurduğunuz her uygulamayı, IP adresinizle ilişkilendirilmiş olarak Microsoft’a bildiriyor. Yani uzun vadede hangi kullanıcının, hangi yazılımları, ne koşullar altında kurduğuna dair bir veri tabanı oluşturuluyor. Tabii bu bilgilerin ne kadar anonim olacağı da tartışmalı. Microsoft ürünü olmasa bile, kurmaya kalktığınız bir korsan yazılım yüzünden polisi kapınızda bulmak, en azından teoride gayet mümkün.

Bunun da ötesinde, SmartScreen herhangi bir yazılım kurma işine aktif olarak burnunu sokuyor. Eğer kurmaya kalktığınız yazılımların Microsoft güvenilirlik sertifikası yoksa, SmartScreen ısrarla buna izin vermek istemeyecektir. Kaldı ki çoğu küçük firmanın ya da geliştiricinin böyle bir sertifikası yok. Belki Microsoft’un kullanıcıların yararına olacak bir güvenlik standardı oluşturmaya çalışarak iyi niyetli davrandığı düşünülebilir. Ancak piyasadaki herkes aynı fikirde değil, bazıları bunu tekelleşmenin bir başka ayağı olarak görüyor.