Anasayfa Haber Samsung Gerçekten Bunu Yaptı mı?

Samsung Gerçekten Bunu Yaptı mı?

Şüphesiz bu resimdeki şahıs Apple CEO'su Tim Cook değil!
Şüphesiz bu resimdeki şahıs Apple CEO’su Tim Cook değil!

Bugün internet üzerinde dolaşan bir haber, kafaları karıştırdı.

Bazı bloglarda dolaşıma giren ve sosyal medya üzerinde de yayılan habere göre, Samsung uzun süredir Apple ile ABD mahkemelerinde süren davayı kaybedince, ilginç bir intikam aldı. Apple’a 1 milyar dolar ödemeye mahkum edilen Samsung, bu ödemeyi piyasadaki en küçük para birimi olan 5 cent üzerinden yapmaya karar verdi.

Sabah saatlerinde 5 cent yüklü kamyonlar Apple’ın merkezine ulaşmaya başladı. Ardından Apple CEO’su Tim Cook’u arayan Samsung CEO’su Lee Kun-hee, parayı gönderdiğini ve kafasına göre harcamasını söyledi. Yaklaşık 20 milyar adet 5 centlik metal paradan oluşan ödemenin tamamlanması için kamyonlar bütün hafta boyunca Apple merkezine para taşımaya devam edecek.

Tabii bu haber her ne kadar Apple’a pek sempati duymayanların hoşuna gitmiş olsa da, gerçekte doğru değil. 20 milyar adet 5 centlik metal parayı bir araya getirmenin zorluğunu bir kenara bırakalım, işin doğrusu Samsung henüz Apple’a bir kuruş bile ödeyecek değil. Çünkü mahkeme Samsung aleyhine bitmiş olsa bile, daha işin temyiz kısmı var. Samsung avukatları kararı temyize götürecekler. Eğer temyiz mahkemesi kararı bozarsa, tüm dava sil baştan olabilir, bu da yıllar sürecek yeni bir dava demektir. Öte yandan karar bozulmasa bile, temyiz girişimi aylar sürecektir. Samsung, her halükarda, yakın zamanda Apple’a bir kuruş bile ödemeyecek.

Kaldı ki telaffuz edilen 1 milyar dolarlık tazminat, aslında gerçek değil. Dava masrafları, çeşitli cezalar derken, gerçekte bu davanın Samsung’a olan maliyetinin 3 ila 3,5 milyar doları bulabileceği hesaplanıyor. Şüphesiz Samsung için bu miktar bile ciddi bir tehdit sayılmaz, ancak esas sorun uzun vadede ABD pazarına girecek olan ürünlerin Apple tarafından engellenemeyecek şekilde yeniden tasarlanmasıdır. Bu durum Samsung’a birkaç sene kaybettirebilir.