Anasayfa Haber Apple Yaklaşan Fırtınaya Hazırlanıyor!

Apple Yaklaşan Fırtınaya Hazırlanıyor!

Mahkeme, Apple'dan yanıltıcı ifadeler bulunan cümleleri kaldırması için 24 saat verdi.
Mahkeme, Apple'dan yanıltıcı ifadeler bulunan cümleleri kaldırması için 24 saat verdi.

Apple uzun bir mücadeleden sonra Samsung’a karşı açtığı davaların en ciddi kısmını kazanmış görünüyor, ama acaba iş burada bitti mi?

Apple tarafından Samsung’a açılan patent davaları dünyanın pek çok ülkesindeki mahkemelerde devam ediyor. Bu arada Apple’ın kendi sahası sayılan ABD içindeki davalar beklendiği şekilde Samsung aleyhine sonuçlandı. Tabii daha bu işin temyizi var, ama yine de bu süreçten Samsung’un zararlı çıktığı tartışılmaz bir gerçek.

Ne var ki, Apple gerçekte tüm savaşı değil ama sadece büyük bir çarpışmayı kazanmış gibi görünüyor. Çünkü Samsung dökülen kanın hesabını sormaya niyetli olduklarını gizlemiyor. Ve bu savaşta bilin bakalım bir sonra ki cephe ne olacak? Evet, iPhone 5 diyenler doğru bildiler! Apple önümüzdeki aylarda yeni telefonunu piyasaya tanıtacak ve bu cihazda da büyük ihtimalle yeni nesil LTE veri bağlantı teknolojisi kullanılacak. ABD’de gittikçe daha fazla talep çeken bu teknoloji, bu pazara giren yeni nesil telefonların olmazsa olmazlarından biri haline geldi. Şüphesiz Apple’ın da buna kayıtsız kalması beklenemez.

Bilin bakalım LTE teknolojileri konusunda en fazla patenti hangi firma elinde tutuyor? 819 adet patentle Samsung bu alandaki patentlerin yaklaşık % 13’lük kısmına sahip. Öte yandan Apple geçtiğimiz bir yıl içinde apar topar 318 adet LTE patenti satın aldı, bunların bir kısmı batan Nortel firmasının patentleriydi. Peki Apple neden deli gibi LTE konulu patentlere yatırım yapıyor dersiniz? Çünkü Samsung açık ve net bir şekilde, eğer Apple tarafından LTE destekli bir telefon piyasaya sürülürse, anında dava yağmuru başlatacağını duyurdu! Ve Samsung elinde bu kadar fazla patent tutarken, Apple’ın bu karşı saldırıdan yara almadan kaçabilmesi pek kolay görünmüyor.

Ancak Apple’dan kan çıkarmaya niyetli tek firma Samsung değil. Çin’de faliyet gösteren GooPhone firması, genellikle yerel piyasa için ucuz klonlar üretmesiyle tanınıyor. Ancak GooPhone bu kez farklı ve biraz da delice bir işe kalkışmış, bir süredir piyasada dolaşan iPhone 5 ile ilgili söylentilerden yola çıkarak bir telefon üretmiş. Eğer iPhone 5 çıktığında GooPhone’un ürünüyle herhangi bir benzerlik gösterirse, GooPhone Apple’ı dava ederek tazminat almayı deneyecekmiş! Yani açık bir tuzak kurma çabası var, ancak Çin mahkemeleri buna nasıl bakar, orası pek belli değil. Fakat kesin olan bir şey var, o da önümüzdeki yılın Apple için dikensiz gül bahçesi olmayacağı!