Anasayfa Haber IBM zEnterprise EC12’yi Duyurdu

IBM zEnterprise EC12’yi Duyurdu

System z’nin güvenlik ve analitik için yeni ve son teknolojiyle ortaya çıkarılan ürünün yetenekleri, IBM Research inovasyonlarının yardımıyla bulutun performansını önemli ölçüde artırıyor.

zEC12, 100’ün üzerinde yapılandırılabilir çekirdek, selefine göre çekirdek başına yüzde 25 daha yüksek performans ve yüzde 50 daha yüksek toplam kapasite sunuyor. zEnterprise EC12, 1 milyar dolarının üzerindeki IBM AR-GE yatırımının ve günümüzün kurumsal sistem zorluklarına ilişkin işbirliği esasına dayalı müşteri verilerinin bir ürünü.

IBM, 48 yıldır kurumsal bilgi işlem dünyasının temel taşlarından biri olan IBM sisteminin en güçlü ve teknolojik açıdan en ileri versiyonu olan zEnterprise EC12 anabilgisayar sunucusunu duyurdu. Yeni kurumsal sistem, IBM’in System z anabilgisayarı üzerindeki kritik bilgilerin güvenliğini ve yönetimini sağlamaya duyduğu bağlılığın bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Çoğu büyük kuruluşta, anasistemler, veri ortamının büyük bölümünü destekler. Bu kuruluşlar belgelenmiş veri artışı ile mücadele ederken finansal, müşteri ve kurumsal kaynaklardan gelen kritik bilgilerin güvenliğini sağlamak ve bu bilgilerden kavrayışlar elde etmek için yeni yollar arıyorlar. Yeni zEC12, şirketlerin çok yüksek hacimli ham verileri verimli bir şekilde taramalarına ve rekabet avantajı yaratmak için kullanılabilecek hale dönüştürmelerine yardımcı olan, sektörde lider konumdaki güvenlik ve operasyonel analitik için destek sağlıyor. Örnek vermek gerekirse, zEC12 üzerinde çevrimiçi işlemleri yöneten bir perakendeci, müşteri bilgilerini anlamlandırarak, müşterilerine daha kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunabilecek.

IBM zEC12 kurumsal sistemi, IBM Sistem ve Teknoloji Grubu tarafından- özellikle New York Poughkeepsie şehrindeki ve dünyadaki 17 IBM laboratuvarında ve IBM’in bazı büyük müşterileriyle işbirliğinde-IBM’in AR-GE çalışmalarına yapılan 1 milyar dolarının üzerindeki yatırımın-bir sonucudur. Yeni IBM anabilgisayarı, bugüne kadar üretilen en güvenli kurumsal sistemlerden biri olmakla beraber farklı sektörlerin güvenlik ve mevzuata uygunluk gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanmış yerleşik güvenlik özelliklerine sahiptir.

Operasyonel analitik ve neredeyse gerçek zamanlı iş yükü izleme ve analizi özelliklerinden dolayı yeni zEC12,- selefine göre çekirdek başına yüzde 25 daha yüksek performans, yüzde 50 daha yüksek toplam sistem kapasitesi ve 5,5 GHz hızında çalışan dünyanın en hızlı çipi olmasından yararlanabilecek hibrit bulutlar dahil- çeşitli iş yüklerine yönelik olarak kullanılabilecek.

IBM Türk Sistemler ve Teknoloji Grubu Ülke Lideri, Gürol Çolak “System z üzerinde yenilikler gerçekleştirmeyi sürdürerek, çok daha fazla müşterinin ister analitiğe, ister bulut veya mobil bilgi işleme ilişkin, işlerine yönelik mevcut taleplerini karşılamak için bu ürünün lider güvenlik ve esneklik yeteneklerinden faydalanmalarına yardımcı oluyoruz” diyor ve ekliyor: “İşlemcilerden sistemlere ve yazılım optimizasyonuna kadar akıllı bilgi işlem için uçtan uca tasarım yaklaşımımız, bir müşterinin en kritik bilgilerinin yönetilmesi, korunması ve analiz edilmesi ile bağlantılı karmaşık iş zorluklarını aşmayı hedefliyor. Anabilgisayarı en önemli kurumsal sistem yapan da işte budur.”

Kritik Bilgiler İçin En Yüksek Düzeyde Güvenlik

Güvenli veriler sunmak açısından lider bir platform olan IBM System z, aynı zamanda Ortak Kriterler Değerlendirme Garanti Seviyesi 5+ (Common Criteria Evaluation Assurance Level 5+) güvenlik sınıflandırması düzeyine ulaşan tek ticari sunucudur. System z, tek anabilgisayar üzerinde gizli verileri içeren çok sayıda farklı uygulamayı güvenle çalıştırma imkânı tanır. Yeni zEC12 ile bu özellik atıl durumda veya kullanılmakta olan verilerin korunmasına yardımcı olan yenilikçi güvenlik ve gizlilik özellikleri ile bir adım ileri taşınıyor. Bu, internet bankacılığı ve mobil aygıtlar çağında kritik önem taşıyan bir yetenektir.

zEC12, işlemler ve hassas veriler için gizlilik sağlayan, en son teknoloji ürünü ve dışarıdan müdahalelere karşı dayanıklı bir şifreleme yapılmasına yardımcı olan Crypto Express4S adı verilen işlemciyi içerir. Crypto Express4S, IBM Research tarafından farklı sektörlerin ve coğrafyaların güvenlik gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olmak üzere geliştirilen yeni donanım ve yazılıma sahiptir.

Ürünün kullanımına dair örnek vermek gerekirse, AB ve kamu sektörü yönergeleri doğrultusunda ıslak imzanın yerini alan akıllı pasaportlar, ulusal kimlik kartları ve çevrimiçi hukuki işlemler uygulamaları ile kullanılan yüksek kaliteli dijital imzalar için destek sağlamak üzere yapılandırılabilir. Dünyanın en büyük ve en başarılı katalog şirketlerinden biri olan Colony Brands Inc. firmasına hizmet sağlayan SC Data Center Inc., çağrı merkezi uygulamalarını korumak için zEnterprise üzerindeki şifreleme teknolojisinden yararlanan firmalardan biridir. Tüm satış ve kredi işlemleri için System z’yi kullanan şirket ticaret platformunu korunuyor ve işlenmek üzere hassas verilerin güvenli bir şekilde başka platformlara taşınmasını sağlıyor.

Operasyonel Analitik, İş Kavrayışlarını Destekler

zEC12, analitik iş yüklerinin performansını selefine kıyasla yüzde 30 artırıyor. Ayrıca, Netezza veri ambarı cihazını zEC12’ye bütünleştiren IBM DB2 Analytics Accelerator yazılımı için destek sağlayarak, kullanıcıların karmaşık iş analitiği ile operasyonel analitiğini aynı platform üzerinde yürütmesine olanak sağlıyor.

Yeni anabilgisayar aynı zamanda, IBM Research tarafında sağlanan teknolojiyi esas alan BT sistemleri analitik yetenekleri sunuyor. Herhangi bir olası sorun dahil olmak üzere, sistem durumunun gerçek zamanlıya yakın görünümünü sağlamak için dahili sistem iletilerini analiz ediyor. IBM zAware adı verilen teknoloji, iletileri kullanarak kalıpları tanır, alışılmadık sistem davranışlarını tanımlamak için bilgilerden yararlanır, böylece herhangi bir sapmayı kısa sürede belirler ve etkisini en düşük seviyeye indirgemeyi başarır. Bununla paralel olarak, IBM STG Laboratuvar Hizmetleri, IBM zAware yazılımının planlanmasına, yapılandırılmasına ve uygulanmasına yardımcı olacak hizmetler sunacaktır.

Büyük Ölçekli Bulut Yetenekleri

Anabilgisayarın öncü sanallaştırma yetenekleri özel bulut ortamlarını desteklemek için çok uygundur. Binlerce dağıtılmış sistem Linux on zEC12 üzerinde birleştirilebilir ve enerji kullanımı, fiziksel alan ve yazılım lisanslama ile bağlantılı BT işletim giderleri azaltılabilir.

zEC12’nin veri tabanının, iş yüklerinin Linux üzerinde birleştirilmesi için düşük bir toplam satın alma maliyeti sunması bekleniyor. Tek zEC12, çok platformlu bir veri merkezinin kapasitesini bütün olarak tek sistemde sunabiliyor.

Dünyanın en güvenli sistemlerinden biri olarak bu yeni anabilgisayar, farklı sektörlerin güvenlik ve mevzuata uygunluk gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanan özellikleriyle geleneksel BT ve özel bulut uygulamalarının tek sistem üzerinde çalıştırılmasına olanak sağlıyor.

zEC12 inovasyonları hakkında daha fazlası:

zEC12, bankalar, kamu sektörü şirketleri ve perakendeciler tarafından kullanılan müşteriye dönük veya hizmet uygulamaları gibi en yüksek hizmet seviyelerinin hayati önem taşıdığı iş yüklerinin veya verileri yoğun olarak kullanan uygulamaların performansının geliştirilmesine yardımcı olan yeni bir bellek teknolojisi olan Flash Express ile dahili yarıiletken sürücü teknolojisi içeren ilk IBM anabilgisayarıdır. Finans piyasalarının açılması veya çevrimiçi perakendecilik işlemlerinin yoğun olduğu tatil zamanları gibi geçiş dönemlerinde yaşanan yüksek sistem etkinlikleri esnasında daha yüksek kullanılabilirlik sağlamak üzere tasarlanmıştır.

zEC12, Hibrit Bilgi İşlemi Daha İleri Taşıyor

IBM, 2010 yılında kuruluşların iş yüklerini anabilgisayar, POWER7 ve System x sunucuları çapında devreye almalarına ve bütünleştirmelerine olanak sağlamak amacıyla IBM zEnterprise System ile IBM zEnterprise BladeCenter Extension (zBX) ürünlerini pazara sunarak hibrit bilgi işlemi ortaya çıkardı. zEnterprise Unified Resource Management kullanılarak bu farklı kaynaklar, tek ve sanallaştırılmış bir sistem şeklinde yönetilebiliyor.

Bugün ise IBM, bütünleştirilmiş ve dinamik iş yüklerini çalıştırma becerisini artırmaya yardımcı olacak zBX Model 003’ü pazara sundu. zBX Model 003, basitleştirilmiş operasyonel denetim ve bütünleştirilmiş, yüksek performanslı, özel ve güvenli bir ağ özellikleriyle zEC12 ile beraber çalıştırılmak üzere tasarlandı. Eski modeli gibi, en yeni zBX de, IBM WebSphere DataPower Integration Appliance XI50 for zEnterprise gibi belirli iş yükleri ve belirli IBM BladeCenter sunucuları için özel amaçlı işlemciler içeriyor.

2012’nin ikinci çeyreği itibariyle IBM müşterilerine 1.000’den fazla blade sunucu ile 140 adetten fazla zBX birimi sağladı ve hibrit bilgi işlemin platform üzerindeki yönetiminin ve daha düşük karmaşıklık oranının avantajlarından yararlanmalarını sağladı.