Anasayfa Makale İncelemeler ACER Iconia Tab A100 Tablet İncelemesi

ACER Iconia Tab A100 Tablet İncelemesi

ACER Iconia Tab A100
ACER Iconia Tab A100

Acer’ın 7 inçlik taşınabilir tablet bilgisayarı Iconia Tab A100 Technopat testine konuk oldu. İşte bütün yönleriyle Acer Iconia Tab A100 tablet incelemesi…

[tab name=’ACER Iconia Tab A100 Tablet’]

ACER Iconia Tab A100
ACER Iconia Tab A100

ACER Iconia Tab A100 Tablet

Acer’ın 10 inçlik A500 tabletini daha önce incelemiş ve hayli de beğenmiştik. Aradan geçen zamanda bir sonraki nesil A510 piyasaya çıktı ve onun küçük kardeşi A110 modelinin de duyurusu yapıldı. Ancak A110 piyasaya çıkana kadar, 7 inçlik bir tablet arayanlar için Acer’ın A100 modeli halen bir seçenek olmaya devam ediyor. 2011 ortalarında piyasaya çıkan bu model, aradan geçen zamana rağmen nasıl bir performans gösteriyor, alınabilir mi? İşte bu testte bu soruların cevaplarını arayacağız.

[/tab]

[tab name=’Tasarım’]

ACER Iconia Tab A100
ACER Iconia Tab A100

Tasarım

Acer A100 büyük ağabeyi A500’den çok daha derli toplu bir model, bu da 7 inçlik bir ekrana sahip olmanın getirdiği avantajlardan biri. Kenarları hafifçe yuvarlatılmış tasarımıyla rahatlıkla cebe girebiliyor, böylece çok daha rahat taşınabiliyor, ancak zaten 7 inç ve daha küçük ekranlı cihazların tercih edilmesindeki başlıca sebep de bu. Kasada kullanılan plastik malzeme seçilen renge bağlı olarak farklı bir kalite algısı yaratabiliyor. Siyah modeller çok daha fazla tercih edilmesine rağmen, pembe modelin görüntüsü biraz daha kaliteli duruyor, ayrıca daha zor kirleniyor. Üstelik kullanılan pembe rengin pek rahatsız edici olmadığını da söylemek lazım, bir erkeğin elinde bile çok da tuhaf görünmüyor.

 

Tableti elinize alıp yatay konumda tuttuğunuzda, sağ tarafında hoparlörlerin, mini HDMI ve mini USB girişinin, docking istasyonu portunun ve şarj girişinin olduğunu görüyoruz. Sol yanda ise mikrofon, açma tuşu ve kulaklık jakı bulunuyor. Tabletin üst kısmında ekran kilidi, ses kontrol tuşları ve hafıza kartı/sim kartı yuvası yer alıyor. Arka panelde 5 MP kamera ve LED flaşını görebilirsiniz. İkinci kamera ise 2 MP ve ön panelde, ekranın sol tarafında bulunuyor.

 

7 inçlik formun getirdiği bir diğer kısıtlama ise bağlantı portlarının sayı ve çeşidindeki azalma. A100 bir adet mini USB portuna sahip, bu da sadece mini USB kablosu üzerinden bir masaüstü ya da dizüstü bilgisayara bağlanmaya imkan tanıyor. USB hafıza ya da benzer başka bir cihaz bağlamak söz konusu değil. HDMI girişi ise mevcut olmasına rağmen, mini HDMI olması yüzünden ayrıca bir kablo edinmeniz gerekebilir.

 

A100’ün ebatları 7 inç standardında olmasına rağmen, ağırlığı için aynı şeyi söylemek zor. Uzaktan bakarken pek belli olmuyor ama elinize aldığında pek de hafif olmadığını fark edeceksiniz. Boyutları nedeniyle çoğu zaman bu tableti tek elle tutarak kullanmayı tercih edeceksiniz, özellikle birşeyler okur ya da izlerken. Ancak ağırlığı kısa sürede elinizi yoracaktır. Bu ağırlık yüzünden her ne kadar boyutları cepte taşımaya uygun olsa da, şahsen A100’ü cebimde taşımayı pek tercih etmediğimi fark ettim.

[/tab]

[tab name=’Ses Ve Görüntü’]

ACER Iconia Tab A100
ACER Iconia Tab A100

Ses Ve Görüntü

Tabletin 7 inçlik olmasının yan etkilerini de A100 üzerinde rahatça görmek mümkün. Herşeyden önce hoparlörlerin kapasitesi ve yerleştirilmesi tatmin edici olmaktan uzak. Daha büyük ekranlı tabletlerde bile ses kalitesi pek güçlü değilken, bu cihazda sorun daha da belirgin hale geliyor. Özellikle cihazı ayrıca satılan dock istasyonuyla kullanmaya niyetlenirseniz, hoparlörlerin dock portuyla aynı tarafta olmasından dolayı, istasyona konulduğunda sesin daha da zayıfladığını fark edebilirsiniz.

 

Ekrana gelince, Acer bu tablette 1024×600 çözünürlükte bir LCD panel kullanmış. Kapasitif dokunmatik özellikli ekran çoklu dokunma desteğine de sahip. Ne var ki genel kullanımda alacağınız keyif duruma göre hayli değişebiliyor. Öncelikle ekranın farklı görüş açılarından sağladığı görüntü kalitesi çok değişiyor. Tableti yanlamasına tutarken, sağ ve sol açılardan seyredenler ekranı görmekte çok zorlanmıyorlar. Ancak mesela tableti masanın üzerine koyup izlemeye kalkarsanız, aşağı ve yukarı açılardan görüntünün ciddi kayba uğradığını göreceksiniz.

 

Benzer bir durum ortam ışıklandırmasıyla da ortaya çıkıyor. Tableti ev ya da ofis ortamında kullanırken görüntü kalitesi tatmin edici sayılır. Fakat açık havada, hele de güneşli bir günde kullanmaya kalkarsanız, parlaklığı kökleseniz bile ekranın bir aynaya dönüşmesini engelleyemiyorsunuz. Görüntü kalitesini başka tabletlerle değil de, kendi büyük kardeşi A500 ile kıyasladığınızda bile ortaya pek iyi bir sonuç çıkmıyor.

 

Kullanım esnasında dikkatimi çeken bir diğer nokta da, ekranın dokunmatik hassasiyetinin pek iyi olmamasıydı. Çeşitli uygulamalarda sık sık aynı ikona defalarca dokunmak zorunda kaldığımı fark ettim, üstelik bu durum anlayabildiğim kadarıyla uygulamaların yavaşlamasından da kaynaklanmıyordu. İşin ilginç tarafı, A500 kullanırken böyle bir sorunla karşılaşmamıştım. Ancak A100 bu açıdan biraz da olsa can sıkıcı olabiliyor. Zaten ekran boyutunun da 7 inç olmasından kaynaklanan bir çalışma alanı darlığı var ve bu yüzden kimi zaman ekranda tam gereken noktaya tıklamak zor olabiliyor. Ama üstüne bir de dokunmatik ekranın duyarsızlaşması eklenince, özellikle internet üzerinde gezinmek sıkıntı verici olabiliyor.

[/tab]

[tab name=’Donanım’]

ACER Iconia Tab A100
ACER Iconia Tab A100

Donanım

A100 de pek çok benzer tablet gibi Nvidia Tegra 2 serisi T20 yongasını kullanıyor. Gerektiğinde 1 GHz hıza çıkabilen çift çekirdekli işlemci, grafik işleme için Nvidia’nın ULP GeForce tümleşik grafik yongasından faydalanıyor. 1 GB RAM ile gelen cihaz, 8 ve 16 GB olmak üzere iki farklı veri depolama kapasitesine sahip olarak tüketiciye sunuluyor. Bizim incelediğimiz model 8 GB kapasiteli olanıydı ve biraz müzik, birkaç film derken çok çabuk doldu. Bu yüzden cihazı almayı düşünenlere, bir de hızlı SD hafıza kartı edinmelerini tavsiye ediyoruz.

 

A100’ün kameralarına gelince, bu cihazda da tıpkı büyük ağabeyi olan A500’deki gibi iki adet kamera mevcut. Arka yüzde LED flaşlı, 720p HD video çekebilen 5 MP bir kamera mevcut, performansı genel olarak yeterli denebilir. Üstelik 7 inçlik bir cihaz üzerinde olduğundan, kullanırken elinizde çok tuhaf da durmuyor. Ön panelde ise 2 MP bir kamera var, bu da görüntülü sohbet ve benzeri amaçlarla kullanmak için yeterli.

 

ACER Iconia Tab A100
ACER Iconia Tab A100

Acer A100’ün Wi-Fi ve 3G destekli olmak üzere iki modeli bulunuyor. Bize teste gelen model sadece Wi-Fi destekliydi, sim kart yuvası mevcut olmasına rağmen içinde bağlantı portu yoktu. Ancak tüm aramalarımıza rağmen internet üzerindeki mağazalarda 3G modeline denk gelmediğimizi de belirtelim. 3G destekleyen model yurtdışı fiyat listelerinde yaklaşık 200 TL civarında daha pahalı olarak görünüyor. Şüphesiz bu durum A100’ün fiyatını biraz fazla şişirdiğinden, piyasada pek bulunmuyor olması da doğal. Ne var ki sadece Wi-Fi desteği de cihazın kullanım alanını hayli kısıtlıyor. Fakat öte yandan, ekranın gün ışığında pek de iyi performans vermediğini düşünürseniz, zaten A100’ü saha operasyonlarında kullanmayı pek tercih etmeyeceksiniz demektir.

 

ACER Iconia Tab A100
ACER Iconia Tab A100

A100’ün batarya kapasitesi ise bizce cihazın en zayıf noktası denebilir. Acer bu tablete 1530 MAh gücünde bir batarya takmış ki, bu güçte bir batarya gerçekte çok daha küçük ekranlı cep telefonlarında kullanılıyor. Haliyle 7 inçlik LCD ekranlı bir tablet için hayli yetersiz kalıyor. A100’ün bataryasını yoğun kullanımda 3 saat civarında bile tüketebiliyorsunuz. İnternette gezinmek gibi nispeten hafif yük gerektiren kullanımda ise 5 saat kadar gidebiliyor. Bunlar özellikle 7 inçlik bir tablet için çok yetersiz rakamlar, çünkü teoride bu cihaz büyük kardeşlerinden daha taşınabilir ve daha fazla yol yapabilmesi lazım. Ancak batarya ömrü kısıtlı olunca bu da gerçekleşemiyor.

[/tab]

[tab name=’Yazılım’]

ACER Iconia Tab A100
ACER Iconia Tab A100

Yazılım

İnternet üzerinde potansiyel A100 ve A500 müşterileri tarafından en çok sorulan sorulardan biri şudur; bu tablet Android 4.0 (ICS) destekliyor mu, alırsam nasıl kurabilirim, nereden ROM bulabilirim? Acer çok yakın zamanda bu sorunun cevabını verdi; A100 için Android 4.0 güncellemesi çıkardı. Test örneği elime geçtiğinde Android 3.2 kuruluydu. Ancak çalıştırmaya başlar başlamaz, yeni güncelleme olduğu müjdesini verdi. Yaklaşık 20 dakikalık bir indirme ve kurulum sonrasında, A100 artık Android 4.0.3 işletim sistemini çalıştırıyordu. Üstelik kullanıcı olarak cihazı Wi-Fi üzerinden internete bağlamak ve güncelleme isteğine olumlu cevap vermek dışında hiçbir girişimde bulunmam gerekmedi, yani süreç son derece zahmetsiz işliyor.

 

Acer A100’ün Android 4.0 ile olan performansını merak ediyorsanız, buna da olumlu cevap verebiliriz. Cihaz 3.2 ile olduğundan çok daha kararlı ve hızlı çalışıyor. Tabii bu güncelleme Acer’ın kendi ROM’u olduğundan, Acer yazılımlarını kaldırmıyor. Ancak tabii ki günlük kullanımda ille de Acer uygulamalarını kullanmaya mecbur değilsiniz, Google Play Store üzerinden istediğinizi indirip kurabilirsiniz. Kaldı ki cihazla beraber gelen Acer uygulamaları da sayıca çok fazla değiller ve tamamen kullanışsız oldukları da söylenemez, ama tabii her kullanıcının tercihleri farklıdır.

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

ACER Iconia Tab A100
ACER Iconia Tab A100

Sonuç

Acer Iconia Tab A100, yeni gelen Android 4.0 desteğiyle birlikte, artık yavaştan yaşlanmaya başlayan Tegra 2 tabanlı donanım profiline rağmen, halen iyi bir çalışma platformu denebilir. Ne var ki LCD ekranın zayıf görüntü kalitesi, batarya kapasitesinin düşüklüğü, dokunmatik hassasiyetin zaman zaman azalması ve giriş-çıkış portlarındaki seçenek azlığı, bu cihazı ciddi olarak rakipleri karşısında zor durumda bırakıyor.

 

Öte yandan, eğer ille de 7 inçlik ve Android 4.0 çalıştıran bir tablet arıyorsanız, çok fazla seçenek bulmanız şimdilik zor. Piyasada A100 modelini bulmak gittikçe zorlaşsa da, 600 TL civarında fiyatlara bulmak imkansız değil. Ne var ki yukarıda da vurguladığımız zayıflıkları, A100’ü tavsiye etmemize engel oluyor. Acer’ın diğer tabletleri arasından seçim yapmak, sizi çok daha memnun bırakacaktır.

 

[box type=”info”]Technopat Notu: 2/5 En büyük artısı yaşına karşın Android 4.0 ve Acer desteği sunması[/box]

[/tab]

[end_tabset]