Anasayfa Haber Phorm Bülteni Her Yerde… Peki ya Gerçekler?

Phorm Bülteni Her Yerde… Peki ya Gerçekler?

Phorm
Phorm
Phorm
Phorm

Dünya’nın pek çok ülkesinden sonra Türkiye’de de TTNET üzerinden kullanıcıları takibe alan Phorm’u sizlere daha önce Fişleme Motoru Phormm, Gezinti.com ve A.oix.net haberleriyle duyurmuştuk:

Phorm da Kim? Bizi Fişliyor mu?

TTNET Phorm Basın Açıklaması: Gezinti.com

Fişlenmeyin: Türkiye için Phorm’dan Çıkış Eklentisi Hazır

Fişleme Motoru Nasıl Çalışıyor?

Yurtdışında Romanya’da faaliyetleri yasal sorunlarla yavaşlayan, Avrupa Komisyonu tarafından inceleme altına alınan, hakkında şikayetler yığılan Phorm, Türkiye’de medyaya basın bülteni dağıtarak kendisini anlattı. Gezinti.com üzerinden kişisel bilgi topladığını yalanlayan şirket aynı tanıtım içerisinde bununla çelişen ifadelere yer verdi. PT Reklam adlı şirketin iş tanımı kişisel veri toplama ve satma üzerine kuruluyken aşağıda yer alan açıklamanın güvenilirliğini sizler değerlendirin ama önce şirket tanımını kendiniz okuyun:

PT Reklam Şirket tanımı: “Şirket internet kullanıcıları için çevirimiçi (online) davranışsal ve bağlamsal olarak hedeflenmiş reklamların ve içeriklerin iletilmesinde ve gösterilmesinde değiş tokuşu sağlayacak ve bunu katılımcı ticari/iş ortaklarının (internet hizmeti sağlayıcıları, internet web sitesi yayıncıları, reklamcılar ve medya-alım acenteleri dahilil) reklamlarının gösterebileceği reklam envanterinin alım-satımının değiş tokuşu yoluyla yapılacaktır. Şirket bu amaç doğrultusunda ilgili ekipman,donanım, cihaz,materyal,yedek parça,aksesuar ve diğer her türlü ekipman ürünlerinin ve bunların montajı,kurulumu,bakım ve onarımı ile ilgili diğer her türlü teçhizatın ithal,ihracı, ticareti,alım ve satımı ile de iştigal edecektir. Şirket aynı zamada teknik süreçler geliştirebilir ve bunları yürütebilir araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapabilir ve teknolojik süreçlerin ve çözümlerin uygulamasına yardımcı olur ve ana sözleşmesinde yazılı olan diğer işler”

Türk Medyası Korktu mu?

TTNET’in bütün müşterilerini Phorm ağına ekleyerek takip etmek ve buradan farklı yollarla para kazanmak isteyen şirketin Türkiye’de de medya kanalında basın bültenleri hızla yayıldı. Basın bültenini bir basın bülteni olduğunu belirtmeden yayınlayan, en ufak yoruma ya da ek bilgiye yer vermeden yayınlayan kısacası açıklama yapmaya cesaret edemeyen yayınlar oldu. Ne yazık ki Hürriyet bile bunlar arasında yer almış durumda… İşin arkasında Türkiye’nin en güçlü, en bağlantılı ve en zengin şirketi TTNET’in ismi olunca pek çok yayının korkup işin peşini bırakması son derece doğal. Bazı yayınlar ise en azından adap ve usul göstererek bunun şirket tarafından yayınlanan bir açıklama olduğu belirtmiş, ancak yine de elini bu konuya dokunmaktan, araştırmaktan ve açıklamaktan sakınmış durumda.

Phorm’a Karşı Kamuoyu

Ancak Türkiye’de Phorm’a karşı çok ciddi bir kamuoyu oluşuyor, Phorm karşıtı imza kampanyası devam ederken uluslarası alanda Türkiye’deki olayları takip eden, Avrupa Birliği dahil olmak üzere yetkili kurumlara şikayette bulunan insanlar yeni belgeleri Technopat Forum’da paylaşmayı sürdürüyor. Technopat elbette bu konuda yalnız değil, Türkiye’de pek çok yayın ve vatandaş bu konuyu sorguluyor. Örneğin yazının başında Romanya’dan bahsetmiştik, Romanya’daki Data Protection Agency yani Veri Koruma Dairesi ANSDPDC European Commision yani Avrupa Komisyonu tarafından inceleme altına alındı. Phorm’un ülkelerindeki aktivitelerini denetlemeyen kurumların Avrupa Birliği tarafından inceleme altına alınması kaçınılmaz görünüyor. Zira gizlilik ve özel hayat bir insan hakkıdır. Şikayet dilekçelerini ve diğer gelişmeleri forumumuzdan takip edebilir, Phorm’un Türkiye’deki açıklamasını ise aşağıda okuyabilirsiniz:

Aşağıda Okuyacaklarınız Phorm adına PT Reklam Şirketi’nin Medya’ya Yolladığı Basın Bültenidir:

“İnternet üzerinde kullanıcı deneyimini geliştirirken reklamverenlere de yeni ve etkili tanıtım imkanları getiren Phorm’un yenilikçi teknolojisi PT Reklam tarafından Türkiye’de kullanıma sunuldu.

Phorm, kullanıcıların internet deneyimini geliştirmek üzere tasarlanmış özel bir hizmet platformuna sahip bulunuyor. Bu platform sayesinde internet kullanıcıları, internet üzerinde o dönemdeki güncel ilgi alanlarıyla ilintili bilgilere özel bir web sayfası aracılığıyla kolaylıkla ulaşabiliyor, hatta karşılaştıkları reklamların bile ilgi duyabilecekleri konular çerçevesinde özel olarak gösterilmesini sağlayan ücretsiz bir hizmet alıyorlar.”

Phorm tarafından sunulan hizmet kullanıcı onayıyla başlıyor

Phorm’un sunduğu hizmetten yararlanmak isteyen bir kullanıcının, hizmeti kullanmaya başlamadan önce kendisine çevrimiçi olarak yapılan davete mutlaka onay vermesi gerekiyor. Kullanıcılar sisteme katılmayı seçtikleri andan itibaren daima anonim kalıyorlar ve kimliklerinin belirlenmesi hiçbir şekilde söz konusu olmuyor. Phorm’un hizmetinden yararlanmakta olan internet kullanıcıları diledikleri zaman basit ve kolay bir şekilde sistemden ayrılabiliyorlar. Hiçbir şekilde kişileri tanımlamayan sistem, kimliği ortaya çıkarabilecek hiçbir bilgiyi depolamıyor ve kullanıcıların gezinme geçmişini kaydetmiyor. Phorm platformu, kullanıcıların ilgileneceği doğru içeriği bulmak ve ilgi alanlarına uygun içerik ve reklamları göstermek için, yalnızca kullanıcıların nelerden hoşlandığını öğrenme yaklaşımıyla çalışıyor. Bu sayede kullanıcının kim olduğu ya da nereden internete bağlandığı bilinmeksizin sadece belirlenen ilgi alanlarına göre içerikler sunuluyor. Kişisel bilgilerin gizliliğine gösterilen önem, Phorm’un geliştirdiği teknolojinin temel noktasını oluşturuyor. Phorm bu yaklaşımıyla internet üzerindeki benzer servislerden farklılaşıyor ve endüstri standartlarını yeniden belirliyor.

İnternet kullanıcılarına gösterilen içeriklerin kişiselleştirilmesi için Phorm kendi geliştirdiği tavsiye motorundan yararlanıyor ve sistemindeki online reklamları kullanıcıların güncel ilgi alanlarıyla eşleştirerek görüntülüyor. Phorm’un geliştirdiği platform hizmetiyle birlikte hem internet reklamları çok daha etkin bir şekilde kullanılabiliyor, hem de büyük ya da küçük tüm internet sitelerinin reklam alanlarından gelir elde etmeleri sağlanarak, sektöre ve internet dünyasına önemli bir değer temin ediliyor. Phorm’un yenilikçi platformu sayesinde daha önce hiç reklam geliri elde etmemiş web sitelerinin bile kazanç sağlamaları mümkün olabiliyor.

Phorm platformu aracılığıyla sunulan hizmet, reklamverenler istedikleri kitlelere daha doğru bir şekilde ulaşırken, her büyüklükteki internet sitesinin reklam alanlarından gelir elde etmesine imkan veriyor. Phorm’un ilgi alanına dayanan reklam platformu, reklamverenlerin ve ajansların online kampanyalarını, doğru tüketiciye doğru zamanda ulaştırmalarına yardımcı oluyor. Bu sayede reklamverenler odaklı kampanyalar ve rafine bir yaklaşımla son derece geniş bir kitleye ulaşma olanağına sahip oluyor.

İnternette dolaşan kullanıcıların davranışları bir ilgi kanalıyla eşleştiğinde, kullanıcının ilgi alanına giren reklamlar kullanıcıya gösteriliyor. Sonuçta reklamverenler sıfıra yakın bir israfla etkin ve hedefe yönelik kampanyalar gerçekleştirebiliyorlar. İnternet kullanıcıları ise güncel ilgi alanlarına yönelik reklamları görüntüledikleri için, o dönemde gerçekten ilgi duyacakları kampanyaları inceleme olanağına sahip oluyor ve reklamveren firmaların sunduğu avantajları kaçırmıyorlar.

Phorm’un kişiselleştirme süreci nasıl çalışıyor?

Phorm platformu, bir kullanıcıyı internet üzerindeki milyonlarca diğer kullanıcıdan ayırabilmek için, sisteme katılmayı seçen kullanıcının internet tarayıcısına “tarayıcı çerezi” olarak kaydedilen 24 haneli rastgele bir numara atıyor. Çerez kullanımı reklam endüstrisinde standart olmasına karşın, kullanıcının bütünüyle anonim kalmasını sağlayan Phorm sistemi bu özelliğiyle kendi alanındaki hizmetlerden farklılaşıyor. Phorm sistemi rastgele atanan bu 24 haneli numarayı hiçbir şekilde kişiyle ilişkilendirmiyor ve kişinin kimliğini asla tespit etmiyor ya da etmeye çalışmıyor. Söz konusu 24 haneli numara internet üzerinde gezindikçe, ziyaret ettiği sayfalar sistem hafızasındaki ilgi alanı kanallarıyla eşleştiriliyor. Ziyaret edilen internet sayfası, sistem hafızasındaki ilgi alanı kanalıyla eşleşince, 24 haneli numara ve görüntülenen sayfayla ilintili ilgi alanı kanalı arasında bir bağlantı bulunduğu tespit edilmiş oluyor. Her türlü kişisel bilgiden arındırılmış bu ilişkiden, Phorm platformu aracılığıyla sunulan özelleştirilmiş hizmetin kullanıcıya ulaştırılmasında faydalanılıyor.

Örneğin, 24 haneli numara atanmış internet tarayıcısı, bir fotoğraf makinesi üreticisinin internet sitesini ziyaret ettiğinde, sistem bu 24 haneli numaranın fotoğraf makinelerine ilgi duyduğunu öğreniyor. Aynı şekilde eğer fotoğraf makinelerinin makro lenslerine ilişkin bir sayfa ziyaret edildiyse, sistem bu kullanıcının makro lensler hakkında bilgilenmek istediğini varsayarak özelleştirilmiş içerik ve reklamları bu doğrultuda görüntülüyor.”

Basın bülteni bu noktada sona eriyor, siz ne düşünüyorsunuz? Phorm sizi takip ediyor mu, etmiyor mu?