Anasayfa Haber İnsan Kaynakları Dijital Çağı Yakalıyor Mu?

İnsan Kaynakları Dijital Çağı Yakalıyor Mu?

Digital HR Konferansı
Digital HR Konferansı
Digital HR Konferansı
Digital HR Konferansı

Dijital pazarlama ve insan kaynakları profesyonellerini buluşturan Digital HR Konferansı sektörün önde gelen uzman konuşmacıların katılımıyla gerçekleşti. 

Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda gerçekleşen “Sosyal Ağlar Çağında Yetenek Yönetimi” alt başlıklı konferansta,  Vodafone Türkiye Yeni Müşteri Segmentleri Pazarlama Direktörü Fatih Uysal, “Pazarlamanın kurallarının yeniden belirlendiği günümüzde, iletişim kanalları aracılığıyla interaktif, kalıcı ve kontrol edilebilir bir platform oluşturulabiliyor”  dedi.

Vodafone Türkiye’nin  ana sporluğunda düzenlenen Digital HR Konferansı’nda buluşan dijital pazarlama ve insan kaynakları profesyonelleri, teknolojinin hızla geliştiği dünyada insan kaynakları sektörünün dijital çağa ayak uydurma sürecini masaya yatırdı. Bir gün boyunca süren konferansta uzman konuşmacılar, insan kaynaklarının nasıl dijital dünyaya adapte olabileceğiyle ilgili farklı bakış açılarını katılımcılarla paylaştılar.

 

Başarılı markanın beş sırrı!

Moderatör Yrd. Doç. Dr. Fatoş Karahasan “Kaosta HR Nasıl Yönetilir?” başlıklı bölümde yaptığı açılış konuşmasında gelişen teknolojinin hayatlarımızı derinden etkilediğini, pazarlama ve insan kaynaklarının bundan nasibini aldığını ve alması gerektiğini anlattı. Markaların geleceğinin sosyal, yerel ve mobilde olduğuna değinen Karahasan, “Başarılı markaların iyi yaptığı 5 temel şey var: Dinlemek, sohbet etmek, özen göstermek, öyküler anlatmak, ve deneyim sunmak” dedi.

İşveren markası olmak için sosyal medya nasıl kullanılır?

Ardından Vodafone Türkiye Yeni Müşteri Segmentleri Pazarlama Direktörü Fatih Uysal ile Vodafone Türkiye Yetenek Geliştirme Direktörü Bülent Bayram “Gençler İçin İK ve Pazarlama Sinerjileri” başlığı altında birer konuşma yaptı. Bayram, gençler arasında en çok tercih edilen şirket ve işveren markası olma hedefiyle çalıştıklarını, bu amaçla pazarlama ve İK’nın dijital ortamda sinerji yarattığını belirtti. Gençlerden büyük ilgi toplayan Vodafone Frezone projesini katılımcılarla paylaşan Uysal ise, pazarlamanın kurallarının yeniden belirlendiğinin, buna bağlı olarak da iletişim kanalları aracılığıyla interaktif, kalıcı ve kontrol edilebilir bir platform oluşturulabildiğinin altını çizdi.

 

İşte dijitalde iş arama alışkanlıkları!

Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, 1767 Yenibiris.com üyesinin katıldığı Dijitalde İş Arama Alışkanlıkları Anketi’nin sonuçlarını paylaştı. Yılmaz, konuşmasında anket katılımcılarının yüzde 49’unun en son işini tanıdık vasıtasıyla, yüzde 23’ünün ise online iş bulma sitelerinden bulduğunun altını çizdi. Bunun yanı sıra ankete katılanların yüzde 76’sının internette güncel CV’sine yer verdiğini belirtti.

 

Şirketinizin sosyal medya yönetmeliği var mı?

Coca Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü İK Direktörü Tapaswee Chandele, “İnsanlarla etkileşimde teknolojinin kullanımı” başlıklı konuşmasında yöneticilerin sosyal medya potansiyelini yeterince kullanmadığını söyledi. Chandele “Şirketlerin sadece yüzde 25’inin sosyal medya üzerine yazılı yönetmeliği var. Çalışanların ise sadece yüzde 19’u sosyal medyada çalıştığı şirketten bahsediyor” dedi.

 

Gençler nasıl bir iş dünyası istiyor, ne buluyor?

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, “Geleceğin yetenekleri reel sektöre nasıl hazırlanıyor?” başlıklı konuşmasında üniversiteye kadar olan eğitim sisteminin gençleri hayata hazırlamaktan uzak olduğunu belirtti ve bu açığı kapatmak için öğrencilere sundukları staj ve yurtdışı değişim programlarından bahsetti. Erkut “Kurumlar önceki yüzyılda çalışanlarından itaat, titizlik ve zeka bekliyorlardı. Bu yüzyılda ise çalışanlardan beklenen şey; tutku, yaratıcılık ve inisiyatif alabilme” dedi. “Millenial jenerasyonu nasıl bir iş dünyası istiyor?” başlığı altında sunum yapan Tevitöl öğrencisi Boğaç Kerem Göksel ve İTÜ İşletme Mühendisliği öğrencisi Tolga Vatansever genç nesil yetenekleri kendine çekmek isteyen şirketlerin daha esnek ve özgürlükçü olması gerektiğinden bahsettiler.

 

Dijitale yatırım yapan markalar yetenekleri kazanıyor!

Konferansın “İçgörülerden geleceğe” başlıklı bölümünde ise Türkiye’nin önde gelen markaları dijital pazarlama ve İK başarı öykülerini katılımcılarla paylaştı. Bilim İlaç İnsan Kaynakları Direktörü Aykut Bora yetenekleri bulmak, keşfetmek ve kuruma bağlamak için geliştirdikleri Yetenek Avcısı dijital platformunun başarısından söz etti. Arçelik İnsan Kaynakları Direktörü Buket Çelebiöven pazarlama alanında oyunun kurallarının değiştiğini ve marka olarak buna uyum sağlayabilmek için sosyal medyaya ağırlık verdiklerini anlattı. Acıbadem Sağlık Grubu İnsan Kaynakları ve Organizasyonel Gelişim Direktörü Ayşin Altuniç, sağlık sektöründe insan kaynakları yönetiminin zorluklarını ve online dünyanın iş yapış şekillerine nasıl yansıdığını anlattı. TAV Havalimanları Holding İnsan Kaynakları Direktörü Yiğit Oğuz Duman da uluslararası bir ağda yetenek takibinin nasıl yapılması gerektiğine cevap ararken,  dört kıtada faaliyet gösteren TAV’ın yaptığı çalışmalardan söz etti. TEB İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nilsen Altıntaş, engellerin yaratıcı çözümlerle aşılabileceğinden bahsettiği konuşmasında Engel çıkarsa İcat Çıkar Platformu’nu anlattı.

 

Daha önce çeşitli yöneticilik görevlerinde bulunmuş, yazar ve öğretim üyesi Semih Yalman, “Yöneticilerin yeni ufukları” konuşmasında iş dünyasında daha rahat bir anlayış olması, bireysel farklılık ve özgürlüklere saygı duyulması gerektiğiyle ilgili ilham verici bir sunum gerçekleştirdi. Microsoft İnsan Kaynakları Müdürü Belgin Ertam ise teknolojiyi insan kaynaklarına başarılı bir şekilde entegre etmiş olan Microsoft’un insan odaklılığının altını çizdi. Doğan Online İnsan Kaynakları Müdürü Seda Kayrak Kızıltan yaptığı konuşmada “Başarılı olmak ve genç yetenekleri çekmek isteyen şirketler, çalışanlarının online olmasını desteklemeli” dedi.

 

Egon Zehnder İnternational Yönetici Ortağı Murat Yeşildere, “Şirketlerin nasılsa bir gün işime yarar deyip çalışan alma şansı artık yok. Şirketlerin bu düşünceyle şirket içinde yetenekler için yedek kulübe oluşturduğu günler geride kaldı. Şirketler işlerine en çok yarayan çalışanı bulmak için çalışmak zorunda” dedi ve hızla büyüyen Tata Grubu’nun işe alma programını başarılı örnek olarak aktardı. P&G Kafkaslar ve Orta Asya Cumhuriyetleri Yetenek Yönetim Lideri Onur Sönmez şirket içinden büyümek felsefesiyle geleceğin liderlerini yetiştirdiklerini söyledi. Kurum İtibar Danışmanı Salim Kadıbeşegil, küreselleşen dünyada bireylerin de küreselleştiğini, buna karşın bireyin yaptığı işe anlam katarak mutluluğu yakalayabileceğini belirtti.

 

Dijital dünya, iş görüşmelerinin kurallarını değiştirdi!

C-Section Genel Koordinatörü Tuna Tiryakioğlu bilgiye erişimin kolaylaşması, özel ilgi alanı grupları ve ücretli online eğitim programları sayesinde iş görüşmesine gelen adayların profilinin değiştiğini belirtti ve dijital çağ için işe alma/girme rehberi sundu. Leo Burnett Ajans Başkanı Ahmet Akın ise yaratıcı bireylerin doğasına değinirken, yaratıcı yeteneklere ihtiyaç duyan şirketlerin şirkette nasıl bir ortam oluşturmaları gerektiğine ilişkin de ipuçları paylaştı.

 

İnsan kaynakları çalışanları iyi birer iletişimci olmalı!

Konferansın son bölümünde Gelecekte Neler Olacak? başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde Boyner Holding İK ve İletişim Direktörü İdil Türkmenoğlu artık insan kaynakları departmanlarında iyi birer iletişimci bulundurmaları gerektiğinin altını çizerken, gelecekte “İnsan kaynakları departmanları projelerini öne çıkarırken, kendilerini daha geri planda tutacaklar” dedi. Hürriyet İnternet Grubu Başkan Yardımcısı Erhan Acar teknolojinin insan kaynakları sürecine daha da dahil olacağını belirtti. Yaşama Dair Vakfı Kurucusu Mehmet Ali Çalışkan şirket çalışanlarının sivil topluma duydukları artan ilgiden ve şirketlerin toplumun bir parçası olarak kendilerini kabul etmeleri gerektiğinden bahsetti.