Anasayfa Haber Zuckerberg Şimdi Daha Fakir!

Zuckerberg Şimdi Daha Fakir!

Mark Zuckerberg, Facebook'un kurucusu ve şu an ki CEO'su.
Mark Zuckerberg, Facebook’un kurucusu ve şu an ki CEO’su.

Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg bir senede değerinden 8 milyar dolar yitirdi!

Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanan ve en saygın ekonomi dergilerinden biri olan Forbes’in haberine göre, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg geçen seneye göre çok daha fakir bir adam oldu! Ancak tabii ki burada bahsedilen gayet göreceli bir fakirlik, yoksa “Zuck” aç bilaç sokakta kalmış filan değil. Facebook’un 28 yaşındaki CEO’su, 2011 yılında 17,5 milyar dolarlık servetiyle Forbes dergisinin her yıl yaptığı ve ABD’nin en zenginlerini sıralayan Forbes 400 listesinde 14üncü sırada yer alıyordu.

Ancak 2012 yılı itibariyle servetinden yaklaşık 8 milyar dolar kaybeden Zuckerberg, 9,4 milyar dolarlık piyasaya değeriyle Forbes 400 listesinde 36ıncı sıraya kadar geriledi. Peki ama bir yılda 8 milyarı nasıl kaybedersiniz? Aslında burada söz konusu olan “net piyasa değeri” tanımı, modern kapitalizmde servetlerin çoğunlukla ne kadar sanal olduğunu çok açıkça gösteriyor. Gerçekte kimse Zuckerberg’in kasasından 8 milyar kaldırıp götürmedi, ancak sahibi olduğu Facebook hisselerinin değeri piyasaya sunuldukları andan itibaren çok fazla değer kaybettiler!

Facebook halka açılmaya karar verdiğini açıkladığında, bazıları şirket hisselerinin borsada tavan yapacağını umuyordu. Ne var ki hisselerin halka arzında çok çelişkili olaylar yaşandı, hisselerin değerinin suni olarak şişirildiğine dair ciddi haberler çıktı. Bunun üzerine 45 dolardan piyasaya sürülen Facebook hisseleri çok kısa sürede 18 doların altına kadar indi. Bu aralar fiyatı 22 dolar civarında dolanan hisselerin gerçek değerini en nihayetinde bulduğu söyleniyor. Ancak tabii bunun şirkete ve bizzat Zuckerberg’in kesesine maliyeti çok yüksek oldu. Fakat tabii ki “Zuck” şu haliyle bile yine de sizden ya da benden daha zengin, orası da tartışma götürmez bir gerçek!