Anasayfa Makale Retropat Zamanın Ötesinden Nostaljik Sesler

Zamanın Ötesinden Nostaljik Sesler

Teknolojinin gelişimi ile unutulmaya yüz tutmuş teknolojik sesleri, tarihin tozlu hoparlörlerinden çekip aldık. İşte zamanında günlük yaşamın birer parçası haline gelmiş 10 nostaljik ses:

Teknolojinin gelişimi tüm hızıyla sürüyor. Eski cihazların yerine yenileri konuluyor. Eskiler ise unutuluyor ve koleksiyoncular için değerlenmeye başlıyor. İnsanoğlu dünden bugüne teknolojinin hızla gelişmesiyle bir çok tarihi gelişime tanık oldu. Bununla beraber bu icatlara her zaman belirli sesler ve notalar eşlik etti. At arabasının gıcırtısı, buharlı trenin düdüğü yerlerini başka seslere bıraktı. O kadar eskiye gitmeden yakın tarih içerisinde kaybolmuş ancak hatırlandığında yüzlerde gülümseme bırakacak bu sesleri bir hatırlayalım.

Windows 95 Açılış Sesi

24 Ağustos 1995 yılında piyasaya sürülen Windows 95 ilk kullanıcı dostu işletim sistemiydi. Microsoft firmasının, DOS sistemini bırakıp yeni bir sisteme geçişininde başlangıcıydı. Windows 8 işletim sisteminin çıkması bir çok kullanıcı tarafından yenilikçi olmamakla suçlanırken, o zaman insanlar için Windows 95 büyük bir yenilikti. Masaüstü kullanımı, ikon seçenekleri, sağ tık yapabilmek, rahatlıkla yazılım ve oyun yükleyebilmek Windows 95 ile gelen yenilikçi özelliklerdi. Ayrıca bilgisayar açıldığında bir hoşgeldin melodisi bulunmaktaydı. Windows 95’in açılış sesi, kullananları tarafından hatırlandığında eminim onlara çok şey hatırlatacaktır.

Playstation 1 Açılış Sesi

http://youtu.be/goPduGKpcIE

Playstation, ilk kez evlere girdiğinde oyun oynamak hakkında bilinen bir çok şey değişmişti. Sony tarafından geliştirilen Playstation 1, 1994 senesinde Japonya’da piyasa sürüldü. Takibi 1 yıl içerisinde Avrupa, Asya ve K. Amerika ülkelerinde markete giriş yaptı. 2004 yılında yapımı durdulan PS1, tüm dünyada 100 milyondan fazla satış yaptı. O zamana kadar evlere giren oyun konsolları arasında en dikkat çekeniydi. Cihaz çalıştırıldığında oyunları açmadan önce bir açılış melodisi ile kullanıcı karşılanırdı.

56k Modem Bağlantı Sesi

İlk defa 90larda ülkemize giren 56k modemler internete bağlanmanın en iyi yoluydu. DSL ve kablo internetten önce var olan 56k modemlerin bağlantısı telefon hatları üzerinden yapılıyordu. Bağlantı açıldığı zaman telefon kullanımı iptal oluyor, bilgisayar kasası üzerinde ki internet kartından garip sesler çıkıyordu. O zamanın çocuklarının asla unutamayacağı ” İnterneti kapat telefonu kullanacağız ” sözleriyle bütünleşmiş bir cihazdı.

Pacman

Namco tarafından 1980 yılında piyasaya sürülen Pacman en bilindik oyun karakterleri arasına girmiştir. Mario’dan sonra en çok bilinen oyun karakteri olan Pacman, dünyada en çok oynanan oyunlara arasında bulunuyordu. Bir labirent içerisinde renkli hayaletlerden kaçarak yemeye çalıştığımız noktalar vardı. Tüm noktalar bitince labirent tamamlanıyor bir sonrakine geçiliyordu. Pacman’in o noktaları yerken çıkardığı “Waka Waka” sesi unutulmaz arasında kendisine yer buluyor.

ICQ Mesaj Sesi

1996 yılında Mirabilis adlı bir firma tarafından hazırlanan ICQ bir chat programıydı. MSN’den önce en çok kullanılan mesajlaşma programı olarak biliniyordu. Kullanıcılar birbirlerini isimleriyle değil numaraları ile bulabiliyorlardı. Chat sırasında karşı taraftan bir mesaj geldiğinde yazılım “A-oh” sesini çıkarıyordu. Böylece gelen mesaj sesli bir uyarı veriyordu.

Floppy Disk Okuma Sesi

Disket olarakta bilinen Floppy Disk, bilgisayarlarda kullanılmak üzere hazırlanmış bilgi saklama üniteleriydi. Manyetik olarak üzerine bilgi yazılabilen disketin boyutu ise 180KB’dan 1,44MB’a kadar değişebiliyordu. İlk kez 1971 yılında IBM tarafından ticari amaçlı olarak kullanılan Floppy Diskler 2000lerden sonra piyasadan kayboldu. 80li ve 90lı yıllar boyunca oyunları oynamak, bilgileri aktarmak için kullanılan Disketlerin en büyük dezavantjı çok ağır okunmalarıydı. Bu sebepten ötürü okuyucu içerisindeyken farklı sesler çıkarıyordu. Bugün bir çok ünlü dizi/filmin açılış müziğini çalmak(Star Wars, Game of Thrones) için kullanılan Floppy Diskler, o dönemde kullanıcısına saç baş yoldurtabiliyordu.

Nokia Orijinal Zil Tonu

Neredeyse tüm Nokia telefonlarında bulunan bu zil sesinin kökeni klasik müziğe dayanıyor. 1902 yılında İspanyol Francisco Tárrega isimli besteci tarafından hazırlanan bu melodi, Gran Vals içerisinde ki bir gitar solosuna ait. Zaten Nokia Tune sistem içerisinde Grande Valse olarakta bilinmekte. İlk kez 1994 yılında Nokia 2110 modeli için telif hakları satın alınan Gran Vals’in, tüm dünyada saniyede 20,000 kere çaldığı iddia ediliyor.

TV Yayın Sonu

http://youtu.be/qQC1gskwWGc

Türk Televizyonlarında gece yayın akışları sağlanmadan önce kanallar uykuya yatardı. İlk olarka TRT’nin kanallarında yapılan bu uygulama aslında, tüm dünyadaki televizyon kanalları tarafından yapılıyordu. 90lı yılların sonuna kadar Türk kanallarının çoğu yayın akışı bittikten sonra ekranda bir uyarı gösterirdi. Ekrana gelen bu karmaşık yapılı uyarıyı altyapıda tiz bir ses takip ederdi. Ekran başında uyuyan kişiyi uyandıracak nitelikteki bu ses sayesinde televizyonlar açık kalmıyordu.

Fida Film

Fida Film, 1965 yılında kurulmuştur. 40 yılı aşkın süredir sinema, dizi ve reklam projelerinde bulunan bu firma, ülkemize bir çok yapımı getirmeyi başarmıştır. Fida Film tarafından gösterim hakları satın alınan ya da firma tarafından çekilen filmlerin başında kısa bir jenerik dönerdi. Bu jeneriğin başlamasıyla filmin başlayacağı anlaşılır, patlamış mısırlara saldırılırdı.

Daktilo Tuşları

Bu nostaljik listenin en nostaljik sesini çıkaran Daktilo Tuşları. Bugün klavye başında ya da dokunmatik sanal klavye yokken bir çok dergi, kitap, gazete daktilo tuşlarıyla şekil alıyordu. Yazarların edebiyat tarihine geçecek cümleleri, ertesi güne yetişmesi gereken bir haberi, adliyede ki duruşmada bulunması gereken belgeyi, kişi daktilo ile hallederdi.. Artık nostaljik amaçlı kullanılan bu cihazların tuşlarının çıkardığı sesler tüm odada yankılanırdı.