Anasayfa Haber Uzay İstasyonu’na MRI Makinası Çıkarılabilir.

Uzay İstasyonu’na MRI Makinası Çıkarılabilir.

Daha ufak boyutlarda ki bir MRI Makinası uzaya gönderilebilir.
Daha ufak boyutlarda ki bir MRI Makinası uzaya gönderilebilir.
Daha ufak boyutlarda ki bir MRI Makinası uzaya gönderilebilir.
Daha ufak boyutlarda ki bir MRI Makinası uzaya gönderilebilir.

Normal fiyatının 10’da 1’ine malolan Micro-MRI cihazı uzaya gönderilebilir.

İnsanoğlu son 50 yıldır uzaya insan gönderiyor. Dünyamız ve içinde bulunduğumuz evren hakkında bilgi toparlamaya çalışıyor. Bu araştırmalarını yaparken uzay koşullarının insan üzerinde ki etkileri hakkında oldukça az bilgiye sahibiz. Bu tarama işleminin yapılması için bir MRI Makinasının, Uzay İstasyonlarına konuşlandırılması düşünülüyor.

Dünya üzerinde bir MRI Makinası, 1 Milyon Dolar Amerikan Dolarına maloluyor. 11 Tonluk bu dev cihaz insan üzerinde bir çok detaylı tarama gerçekleştirebiliyor. Böylesine detaylı bir araştırma yapan cihazı uzaya çıkarmak oldukça külfetli bir iş olur. Ağırlık uzayda sorun olmasa da, yörüngeye çıkarmak büyük bir sorun. Ayrıca çalıştığında ortaya çıkan manyetik alan, istasyon üzerinde ki yaşam ünitelerine hasar verebilir.

Kanada’da bulunan Saskatchewan Üniversitesi bu konu hakkında çalışmalara girişti ve olumlu sonuçlar elde etti. Bio-Medikal Mühendislerinin sürdürdüğü çalışmanın liderliğini, bölümün kürsü başkanı Gordon Sarty üstlenmiş. 200,000 dolara mal edilen ve aslının 20’de 1 ağırlığına sahip olan bu ufak MRI cihazının geleceğinden oldukça umutlu.

Sarty, ” Elimizde ki bu ufak versiyon ile sadece uzuvları, kemik yoğunluğunu ve damar düzenini tarayabiliyoruz. Eğer yeterli destek sağlayabilirsek, tam kapasiteyle çalışan ufak boyutlarda bir MRI Makinası inşaa edebiliriz. Böylece Uluslararası Uzay Ajansı’nın ihtiyacı olan cihazı onlara sağlayabiliriz ” dedi.

Profesör Sarty ve ekibi Eylül ayı içerisinde gerçekleştirilen Amerikan Uzay ve Havacılık Enstitüsü (American Institute of Aeronautics and Astronautics) Konferansında bu fikirlerini ortaya koydular. Çalışmalarında ağırlığı ve büyüklüğü yok etmek için Halbach Mıknatısları kullanmayı tercih etmişler. Bu mıknatıslar ise Halbach Işınları kanunlarıyla çalışıyor.

Halbach Mıknatısının boyut karşılaştırması için sol aşağıya bir madeni para yerleştirilmiş.
Halbach Mıknatısının boyut karşılaştırması için sol aşağıya bir madeni para yerleştirilmiş.

Halbach Işınları, 80lerde Fizikçi Klaus Halbach tarafından ortaya atılan bir manyetizma görüşü. Bu görüşe göre bir alan içerisinde birbirinden aynı kutuplu iki manyetik alan oluşturulabilirse, diğeri ötekini iteleyerek iptal eder. Böylece kapalı alanda kalıcı bir manyetizme sürdürülebilir. Bu kanunlarla yapılan Halbach Mıknatısları, ufak oldukları için büyüklük ve ağırlık sorunlarını hallediyorlar. Kendi etrafında çok fazla manyetik alan oluşturmadığından ötürü, istasyon içerisinde yaşayanlara ve yaşam ünitelerine zarar verme riski ortadan kalkıyor.

Ayrıca cihazın içerisinde bulunan bobinlerin de Transmit Array Spatial Encoding adı verilen teknoloji sayesinde enerji kullanımı oldukça düşüyor. Bu teknolojiyle bobinler, radyofrekansı ile enerji alabilecek duruma geliyorlar. Oldukça ucuz ve temiz bir enerji kaynağına çevrilmiş oluyorlar.

Gordon Sarty şimdiden Kanada Havacılık Dairesi ile yakından görüşmelere başlamış. Gelecekte birinin mutlaka kolunu uzayda kıracağını iddia eden Sarty cihazın Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmesini istiyor.