Anasayfa Haber İran Gmail’i Tekrar Açtı

İran Gmail’i Tekrar Açtı

İran, Gmail'i tekrar kullanıma soktu.
İran, Gmail'i tekrar kullanıma soktu.
İran, Gmail'i tekrar kullanıma soktu.
İran, Gmail’i tekrar kullanıma soktu.

İran hükümeti ani bir karar ile Gmail’e bağlantıyı tekrar açtı.

İran, 24 Eylül’de tüm internet kullanıcılarının Gmail hesaplarına ulaşmasını engellemişti. Bugün İran hükümeti, Gmail’i tekrar kullanılabilir hale soktu. Hükümetten gelen haberlere göre Gmail’in açılmasının arkasında ki sebep aslında Youtube’un yasaklanmak istenmesi.

İran hükümeti, teknik yetersizliklere karşın internet sansürüyle oldukça uğraş veriyor. Gmail’in kapatıldığı akşam Google’ın güvenli protokülü HTTPS bağlantısını aktif hale getirdiler. HTTPS, HTTP’ye göre daha güvenli internet bağlantısı sağlıyor.

Şimdilik ikinci bir emre kadar Gmail üyelikleri açık. Ancak tüm ülke çapında Google ve Gmail filtrelemeye girecek. Telekomünikasyon nezaretine bağlı komitede çalışan Muhammed Rıza MiriAsıl amacımız Youtube’un kapatılması. İnsanlar HTTPS protokolünden Gmail’e girebilirken, Youtube’a girmelerini engellemek istiyoruz. Çalışmalarımız bu yönde sürüyor ve sonuca ulaşacak” dedi.

Rıza Miri’nin bu sözleriyle hükümetin ne yapmaya çalıştığı açıklık kazanmış oldu. Youtube, İran tarafından 2009 yılının ortasında kapatılmıştı. Şimdi ise güvenli ağ protokolü üzerinden Gmail hesapları açık gözükürken, Youtube’un bu bağlantı üzerinden gözükmemesi isteniyor.

Kendi alt yapısını oluşturana kadar, tüm dünya tarafından kabul edilmiş bu internet dilini çözüp uygulamaya koymaları, biraz zaman alacağa benziyor.