Anasayfa Haber Foxconn, Grev Haberlerini Yalanladı!

Foxconn, Grev Haberlerini Yalanladı!

Foxconn firması uyguladığı zorlu işçi koşullarıyla sürekli gündeme geliyor.
Foxconn firması uyguladığı zorlu işçi koşullarıyla sürekli gündeme geliyor.

iPhone 5’in Tayvanlı imalatçısı Foxconn’da yaşanan grev olayları, firma tarafından yalanlandı.

Tayvan merkezli Foxconn firmasının, Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunan fabrikasında grev çıktı.  Zhengzhou Fabrikası’nda işçiler tarafından başlatılan grev, sosyal medyada kendisine geniş yer bulmasına rağmen imalatçı firma tarafından yalanlandı.

ABD New York’ta bulunan Çin İşçi Hakları Derneği (China Labor Watch – CLW) tarafından medyaya sunulan bilgi içerisinde, iPhone 5 üretiminde bulunan 3.000 – 4.000 işçi geçtiğimiz pazartesi günü grev başlattı. Geniş çaplı başlatılan iş bırakma eylemi, Foxconn firması tarafından şiddet uygulanarak bitirildi. İşçiler firmanın güvenlik kuvvetleri tarafından güç kullanılarak dağıtıldı. Bir çok kişinin yaralandığı ve hastanelerde tedavi görüldüğü iddia ediliyor.

Buna karşın Foxconn firması ” İşçilerin grev yapmasıyla ilgili medyaya yansıyan tüm haberler asılsızdır. Foxconn firması tarafından imalatı devam eden tüm cihazlar tam zamanında teslim edilecektir ” açıklamasında bulundu. Firma grevi ve yaşanan olayları yalanlasa da iPhone 5 sevkiyatının,Türkiye ve bir çok ülkede gecikmeye uğrayacağı söyleniyor.

Çin Halk Cumhuriyeti’nde 1 Ekim Ulusal Gün olarak anılıyor. Tüm hafta boyunca çalışmalara ara veriliyor. Ancak Foxconn firması bu hafta içerisinde çalışan işçilere izin vermeme kararı almıştı. Hatta Ulusal Gün bayramı içerisinde fazladan çalışan işçilere, 3 katı ödeme yapılacağını açıkladı. Bu ekstradan konulan çalışma saatlerinin, grev sonrası geciken iPhone 5 telefonlarının yetiştirilmesi için alınan bir karar olduğu düşünülüyor.