Anasayfa Haber Foxconn Yaşı Tutmayan İşçiler Çalıştırıyor

Foxconn Yaşı Tutmayan İşçiler Çalıştırıyor

Foxconn'un Çin'de ki bir çok fabrikasında bir çok yaşı tutmayan işçi bulunuyor.
Foxconn'un Çin'de ki bir çok fabrikasında bir çok yaşı tutmayan işçi bulunuyor.
Foxconn'un Çin'de ki bir çok fabrikasında bir çok yaşı tutmayan işçi bulunuyor.
Foxconn’un Çin’de ki bir çok fabrikasında bir çok yaşı tutmayan işçi bulunuyor.

Zor işçi şartlarıyla sürekli gündemde olan elektronik cihaz imalatçısı Foxconn’un başı bu sefer yaşı tutmayan işçiler yüzünden belaya girdi.

İşçi ölümleri, isyanlar ve grevlere sahne olan Foxconn firması bu sefer yaşı tutmayan işçileri çalıştırdığı için gündeme geldi. Çin’de bulunan bir çok fabrikada yaşı 14 olan işçiler bulundu. Çin Halk Cumhuriyeti’nde işe başlama yaşı 16 olarak belirlenmiş.

Çin’de Yantai şehrinin doğu yakasında kalan fabrikada bulunan küçük yaşta ki işçiler firma tarafından tespit edildi. Üzerine daha fazla olumsuz haber bindirmek istemeyen Foxconn firması bu çalışanların işine hemen son verip okullarına geri gönderdi.

Foxconn yaptığı açıklamada ” Fabrikalarımızda bulunan çocuk yaştaki işçilerin tüm sorumluluğunu alıyoruz. Bunu fark eden firmamız en yakın sürede bir soruşturma başlatacaktır. Yaşı tutmayan tüm işçilerin işine son verilip okullarına gönderilme emri verilmiştir ” sözlerine yer verdi.

Firmanın bu açıklamalarına karşın China Labor Watch, yaşı tutmayan işçilerin çalıştırılmasının sorumlusu olarak Foxconn’u gösterdi. Yeterli denetimde bulunmayan firmanın çalışabilecek güçte olan herkesi işe aldığını ve sömürdüğünü öne sürdü. China Labor Watch geçtiğimiz ay medyaya yansıyan işçi grevlerini duyurmuştu.

Diğer yandan Foxconn, 3 ila 6 ay arasında öğrencilere tatil zamanlarında stajerlik programları sağlıyor. Apple’ın yanında, HP, Samsung ve Microsoft için parçalar üreten şirketin altında 1.2 Milyon işçi bulunuyor.