Anasayfa Makale İncelemeler Sony Xperia U İncelemesi

Sony Xperia U İncelemesi

Sony Xperia U
Sony Xperia U

Sony’nin çıkardığı Android işletim sistemine sahip Xperia U Telefonunu Technopat olarak mercek altına aldık. İşte Sony Xperia U ve detayları:

[tab name=’Sony Xperia U’]

Sony Xperia U
Sony Xperia U

Sony Xperia U

Sony ve Ericsson firmalarının yollarının ayrılmasının ardından, Sony tamamen kendi tasarımı olan Xperia serisini piyasaya sürdü. Firmanın bu telefonlarla yapmak istediği, kendi çizgisini oluşturmak ve Android telefon modelleriyle dolu mobil pazarında kendini farklı kılmak. Bunu Xperia serilerinin tasarımından da rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Xperia serisindeki modellerin hemen hepsi gerek dış tasarım, gerek donanım özellikleri olarak belirli bir çizgiyi takip ediyorlar. Bu telefonları gördüğünüz zaman, bir Sony Xperia modeline bakmakta olduğunuzu hemen fark edebiliyorsunuz. Ancak hangi Xperia? Onu anlamak için daha yakından incelemeniz gerekiyor.

Tüm Xperia modellerinde ortak olan dış tasarım özellikleri belli; köşeli bir kasa yapısı ve telefonun alt kısmını işgal eden ışık çubuğu. Hangi Xperia modelini elinize alsanız, bu yapısal özellikler ilk anda dikkatinizi çeken unsurlar oluyor. Öte yandan, donanım özellikleri en alt modelden en üste doğru bariz bir değişim gösteriyor. İşte Xperia U, Sony’nin bu model ağacındaki en alt dal. Alınabilir mi, alınsa iş görür mü? Bakalım, görelim…

[/tab]

[tab name=’Tasarım’]

Sony Xperia U
Sony Xperia U

Tasarım

Xperia U tasarım olarak gayet sade, en altta bulunan led ışık çubuğunu saymazsanız, siyah ve köşeli kasasının üzerindeki Sony logosu hariç göze batan pek fazla görsel özelliği yok. Bu tarz bir tasarım herkesin zevkine göre olmayabilir, ancak şahsen yuvarlak hatlı tasarımlardan sıkılmış bir kullanıcı olarak benim çok hoşuma gitti. Telefonun ön kısmı tek bir cam panelden oluşuyor ve Android işletim sistemin kullanılan üç temel kontrol düğmesi ekranın en alt kısmına ve dokunmatik olarak yerleştirilmiş. Işık çubuğunun alt kısmında bulunan plastik kapak değiştirilebilir olarak tasarlanmış, farklı renkte bir kapak takabiliyorsunuz. Ancak bence bu pek o kadar lüzumlu değil.

Telefonun arka kapağı başparmağınızla bastırıp yukarı doğru itince olduğu gibi çıkıyor ve böylece telefonu tek hareketle tamamen çıplak bırakıyorsunuz. Kasanın sağ tarafındaki kontrol düğmeleri de plastik kapak üzerine entegre olduğundan, onlar da çıkmış oluyor. Arka tarafta çıkarılabilir batarya ve telefonun sol tarafına yerleştirilmiş SIM kart yuvasını görebilirsiniz. SIM kartı çıkarmak için bataryayı sökmek zorunda olmamak iyi. Ancak burada bir SD hafıza kartı yuvası bulmayı umuyorsanız hayalkırıklığına uğrayacaksınız çünkü Xperia U genişletilebilir hafıza slotuna sahip değil.

Arka kapak takılıyken telefona baktığınızda, tepede kulaklık girişini, solda mini-USB jackını, sağ kenarda ise güç, ses kontrol ve kamera düğmelerini bulacaksınız. Ekranın hemen üzerinde ön kamera ve yakınlık/ışık sensörleri bulunuyor. Bu sensörler etraftaki ışık seviyesine ve telefonun yüzünüze yakın olmasına göre, ekran parlaklığını ayarlamaya yardımcı oluyorlar.

Telefonun ağırlığı hayli hafif, boyutları ve tasarımı ise tek elinizle kullanıma çok uygun. Arka kapağın dokusu ve eğimi sayesinde elinizden kayıp düşmesi çok zor. Ne var ki, biraz kullandıktan sonra, diğer firmaların neden ısrarla yuvarlak köşeler ve kaygan piyano siyahı dokularda ısrar ettiklerini anlayacaksınız. Xperia U köşeleri ve kasanın kaygan olmayan yapısı nedeniyle cebe sokup çıkarırken biraz direnç gösteriyor. Ama tabii yine aynı sebeplerden dolayı cebinizden kayıp düşmesi de bir o kadar zor.

Telefonun alt kısmında bulunan ışık çubuğundan da kısaca bahsetmeden geçmemek lazım. Bu çubuk, aslında çok renkli bir led aydınlatma içeriyor ve duruma göre değişen renklerde yanıyor. Mesela çektiğiniz fotoğrafları ekranda görüntülerken, telefon fotodaki baskın rengi algılıyor ve led aydınlatmanın rengini buna uygun olarak değiştiriyor. Tasarım olarak telefona farklı bir yön kattığına şüphe yok, ancak gerçekten gerekli ya da faydalı olup olmadığı tartışmaya açık.

[/tab]

[tab name=’Donanım’]

Sony Xperia U
Sony Xperia U

Donanım

Sony Xperia u’nun kalbinde, aynı zamanda Xperia P modelinde de kullanılan çift çekirdekli 1 GHz Cortex-A9 işlemci var. Sistem hafızası 512 MB olarak belirlenmiş, depolama alanı ise sadece 8 GB, ancak kullanıcı bunun sadece yarısına doğrudan müdahale edebiliyor, diğer yarısı ise sistem ihtiyaçları için ayrılmış. Xperia U’nun en zayıf yanı bu kısıtlı hafızası diyebiliriz, çünkü SD hafıza kartı slotunun olmaması yüzünden kolayca yer sıkıntısı çekebiliyorsunuz.

Cihazdaki ses sistemi fena değil, dışarıya ses vermek için arka panelde ikinci bir hoparlör bulunuyor ve telefon boyundan beklenmeyecek netlikte ve güçte ses verebiliyor. Konuşmalardaki ses kalitesi ise genellikle hayli iyi, Sony’nin arka plandaki gürültüyü filtre eden sistemi genellikle iyi çalışıyor, tabii arka plan gürültüsü çok yoğun olmadığı sürece.

Ekranda 450×854 çözünürlük sunan 3,5 inçlik bir TFT panel kullanılmış, işin dokunmatik kısmı ise artık endüstri standardı haline gelen kapasitif dokunmatik teknolojisiyle halledilmiş. Ekranın boyutları daha büyük ebatlara alışmış kullanıcılar için kesinlikle yetersiz gelecektir, ancak görüntü kalitesi olarak bu sınıf içindeki en iyi telefonlardan biri diyebiliriz. Bunu büyük ölçüde Sony’nin Mobile Bravia Engine yazılımına borçlu tabii.

Ne var ki ekrandaki görüntü kalitesinin kamera için geçerli olduğunu söylemek pek mümkün değil. LED flaşla donanmış olan 5 MP kamera 720p video çekebilme yeteneğine sahip. Ne var ki genel olarak video ve foto performansının pek de iyi olduğu söylenemez. İyi ışıklandırılmış ortamlarda yapılan çekimlerde bile görüntü kalitesi çok tatmin edici sayılmaz.

Xperia U hem b/g/n standartlarında kablosuz ağ desteğine, hem de DLNA desteğine sahip. Ayrıca v2.1 Bluetooth desteği sayesinde stereo kablosuz kulaklıklar ve benzeri cihazlarla da uyumlu çalışabiliyor.

[/tab]

[tab name=’Yazılım’]

Sony Xperia U
Sony Xperia U

Yazılım

Sony Xperia U Android işletim sisteminin 2.3.7 sürümü kurulu olarak geliyor. Ancak Sony yakın zamanda Android 4.0 güncellemesi çıkarmayı planlıyor. Telefonun donanım özellikleri bu güncellemeyi rahatlıkla kaldıracak kapasitede. Tabii Android işletim sistemi sayesinde Flash 11 desteği de var.

Sony her ne kadar Android işletim sistemi üzerinde çok fazla değişiklik yapmamış olsa da, özellikle Facebook, Foursquare ve benzeri sosyal medya ortamlarına ulaşmayı çok kolaylaştıran bir entegrasyona gitmiş. Bunun dışında zaten Google Play Store sayesinde gayet zengin bir uygulama kitaplığına kolayca erişmek mümkün.

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

Sony Xperia U
Sony Xperia U

Sonuç

Çift çekirdekli işlemci bu fiyat aralığında pek sık rastlanan bir donanım özelliği sayılmaz, kaldı ki kullanılan grafik işlemci de 3,5 inçlik ekranla gayet başarılı bir performans verebiliyor. Tabii ki genel çalışma performansı üst seviye telefonlarla kıyaslandığında ortalama kalıyor. Ancak bu telefonu kendi fiyat klasmanındaki cihazlarla kıyasladığınızda, verilen parayı fazlasıyla hak ettiğini göreceksiniz. Sony Xperia U, 700-800 TL aralığındaki telefonlar arasında kendini rakiplerinden kolayca sıyıracak güce sahip. Batarya ömrü 3,5 inçlik ekranın da yardımıyla hayli iyi, çalışma performansı ise çift çekirdekli işlemcisi sayesinde gayet tatmin edici.

Xperia U ile ilgili en belirgin sorun, depolama alanının 8 GB ile kısıtlı olması, kaldı ki kullanıcı olarak bunun ancak yarısına erişebiliyorsunuz. 720p video çekebilen bir telefon için inanılmaz düşük bir kapasite bu. Ayrıca bir müzikçalar olarak da hayli başarılı, yani o işlevinden de faydalanmak isteyeceksiniz, ama MP3’lerinizi nereye koyacağını sorusuyla karşılaşacaksınız. Bunun haricinde ekran boyutunun size yeterli gelip gelmeyeceği sorusu da var. Tabii kamera performansının pek parlak olmaması da ayrı bir konu, üstelik kullanımda kamera tuşunun biraz sert kaldığını, bu yüzden ekrana dokunmanın daha tercih edilebilir olduğunu görebilirsiniz.

Ne var ki hafızanın kısıtlı olması dışındaki tüm ufak tefek aksaklıklarla yaşamaya alışmak mümkün. Fakat kısıtlı hafıza burada esas karar noktanız olacak. Sony bu telefonla çok başarılı bir fiyat/performans çizgisi yakalamış. İş ya da benzeri sebeple bir akıllı telefona ihtiyaç duyan, ancak üst seviye bir dizüstü bilgisayar parası harcamak istemeyenler için, Xperia U kesinlikle iyi bir seçenek. Ne var ki bolca MP3 ve video taşımayı sevenler için, hafızanın düşük olması ve hafıza kartı portunun bulunmaması, Xperia U modelini doğrudan alışveriş listesinden sildirecek bir unsur.

[box type=’info’]Technopat Notu: 4/5

[/box]

[/tab]

[end_tabset]