Anasayfa Haber Dishonored’daki Drunken Whaler Parçası Üzerine

Dishonored’daki Drunken Whaler Parçası Üzerine

Dishonored Whaler Song'ın orijinal versiyonu 19.yy'ın başına kadar dayanıyor.
Dishonored Whaler Song'ın orijinal versiyonu 19.yy'ın başına kadar dayanıyor.
Dishonored Whaler Song'ın orijinal versiyonu 19.yy'ın başına kadar dayanıyor.
Dishonored Whaler Song’ın orijinal versiyonu 19.yy’ın başına kadar dayanıyor.

Dishonored’in E3 konferansı sırasında gösterilen tanıtım videosuna can veren Druken Whaler şarkısının aslı Drunken Sailer üzerine bir araştırma yaptık.

Bethesda, Fallout ve Skyrim yorumlarından sonra kendilerine ait bir oyun için kolları sıvamıştı. 9 Ekim’de oyuncuya buluşan Dishonored, fragmanının yayınlandığı ilk günden beri merakla beklenen bir oyun oldu. Ancak fragmanı ilgi çekici kılan bir diğer özellik ona daha da karanlık bir hava katan The Drunken Whaler parçası oldu. Sosyal medyada o kadar beğenildiki, Bethesda resmi sitesi üzerinden şarkıyı bedava mp3 olarak indirme imkanı sundu.

Dishonored, 2001 yılında piyasaya sürülen Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura oyununu anımsatan bir havaya sahip. Büyü ve steam-punk havasını birleştiren oyun, hastalıkla dolu Dunwall şehrinde geçiyor. Corvo Attano, İmparatorluğa ve İmparatoriçeye bağımlılığıyla bilinen bir korumadır. Ancak gelişen olaylar dahilinde halka vatan haini olarak gösterilmiştir. Dishonored’da onurunu temizlemeye ve öcünü almaya çalışan Corvo Attano’nun mistik hikayesini anlatıyor.

2001 yılında Troika Games tarafından geliştirilen Arcanum büyü ve steam-punk konsepti üzerine kurulu bir role yapma oyunuydu.
2001 yılında Troika Games tarafından geliştirilen Arcanum büyü ve steam-punk konsepti üzerine kurulu bir rol yapma oyunuydu.

Oyunun içeriğini bir kenara bırakırsak, yukarıda da bahsettiğimiz gibi The Drunken Whaler parçası oyunseverler tarafından çok sevildi. Oyun içerisinde şarkıyı ıslık ile çalan bekçiler sempatiyle öldürüldü. Ancak bu şarkının orijinali Drunken Sailer adlı bir denizci şarkısı. Bu şarkının 19.yy’ın başlangıcına kadar uzanan bir tarihi var.

Dishonored’da ki parçayı Copilot adında bir grup coverlamış. İçerisinde ki sözler oyuna göre değiştirilmiş. Gerçi şarkı belirli bir kalıba göre ilerlediği için sözleri istenilen biçime sokulabilir. İlk söylendiği zamandan bu zamana oldukça değişiklik göstermiş, söylendiği yerler arasında farklılık yaşamıştır.

Drunken Sailor’ın geldiği asıl kaynak tam olarak bilinmiyor. Ancak 19. yy içerisinde küçük gemilerde ve askeri gemilerde denizciler tarafından söylendiği biliniyor. Sözlerinden şarkının İngiliz ya da İrlandalı gemiciler tarafından çıkarıldığı düşünülebilir. Ho! Ho! and up she rises/Ho! Ho! and up she rises/Ho! Ho! and up she rises/Early in the morning kısmı denizcilerin gemide ortak tempo ile çalışmalarına yardımcı olan sözler olduğu anlaşılıyor.

King’s Singers, Pete Seeger ve The Irish Rovers gibi folk müzik yapan grupların da repartuvarında bulunan parça, 20.yy sonlarına doğru denizciler tarafından kullanılmamaya başlanmıştır. Dishonored’da kullanılan versiyon ise orijinalinden biraz daha farklı.

Drunken Sailor'ın notalarını gösteren bir Nota Tablosu.
Drunken Sailor’ın notalarını gösteren bir Nota Tablosu.

Drunken Sailor parçasında, sabahın erken saatlerinde sarhoş olan bir denizcinin nasıl ayıltılabileceği üzerinde duruluyor. Drunken Whaler’ın ise daha karanlık sözleri var. Dishonored’da denizcilerin ana geçim kaynağı dev balinaları avlamak. Buna göre değiştirilen parça, sarhoş bir balinayı nasıl öldürebileceğiniz ve sonrasında ne yapabileceğiniz aktarılıyor.

Bethesda müzik seçimi konusunda bir kez daha ne kadar başarılı olduğunu kanıtlamış oldu. Fallout 3 ve New Vegas için üzerinde durduğu retro parçalar oyunun havasını çok güzel bir şekilde yansıtmıştı. Ayrıca Skyrim’de bulunan The Dragonborn Comes ve Age of Oppression parçaları da oyunseverler tarafından çok beğenilmişti.

Dishonore, kurgusuyla, grafikleriyle ve özellikle müziğiyle bu senenin en iyi oyunu olmaya aday. Bakalım Bethesda gelecek yıllarda ne gibi oyunlar ile yeni parçaları oyun severler ile buluşturacak.

Drunken Sailer’ın Irish Rovers tarafından hazırlanan Drunken Sailor versiyonu: