Anasayfa Haber Ücretsiz Android Uygulamaları Ne Kadar Güvenli ?

Ücretsiz Android Uygulamaları Ne Kadar Güvenli ?

Android İşletim Sistemi için yazılan ücretsiz uygulamalardan bir çoğu kullanıcıların başını ağrıtabiliyor.
Android İşletim Sistemi için yazılan ücretsiz uygulamalardan bir çoğu kullanıcıların başını ağrıtabiliyor.

Ücretsiz olarak indirilen ve günlük yaşamın bir parçası haline gelen Android uygulamalarının güvenilirliği tartışma konusu oldu.

Juniper Networks’ün 18 aylık araştırmasına göre ücretsiz Android uygulamalarının bir çoğu tehlike arz ediyor. Bir çok Android kullanıcısı bu yazılımlar sonucunda güvenlik ve gizlilik sıkıntısı yaşamaya başladığını bildirdi.

Google Play üzerinde bulunan 1.7 Milyon uygulamanın ücretsiz olanları, ücretli ve kontratlı olanlardan 4 kat daha fazla. Kontratlı programların benzerlerinin ücretsiz olarak sunulması, kullanıcıların ilgisini bu yönde çekmesi oldukça doğal.

Asıl sorun teşkil eden durum ücretsiz Android uygulamalarının bir çok kişisel bilgiye ihtiyaç duyması. Bu uygulamalar reklam ve paylaşım sayesinde para kazanabiliyor. Ücretsiz uygulamalar kullanıcı bilgisine neden bu kadar çok ihtiyaç duyuyor, işte bu da kafaları karıştırıyor.

Kullanıcının kişisel bilgilerini elinde tutan uygulama, hazırlanmış ayarları üzerinden, kişi kontaklarına gereksiz mesajlar, mailler atabiliyor. Yani ücretsiz uygulama, görevi dışında işlemlerde bulunabiliyor.

Ayrıca bu uygulamaların güvenliklerinin yeterli olmaması, kullanıcıyı saldırıya açık duruma getiriyor. Bir çok sosyal ağ ile bağlantı kurulabilen uygulamalar, kullanıcıların kişisel bilgilerini hackerlara gümüş tepside sunmuş oluyor. Kullanıcılar bunun önüne geçmek için ekstradan güvenlik önlemi almaları gerekiyor. Bu da güvenlik programlarına fazladan para ödenmesine sebep oluyor.

Juniper Networks’ün üzerinde durduğu iki başlık kumar ve yarış oyunları. Bu iki başlık altında ki uygulamalar kullanıcılar için problem oluşturuyor. Yarış oyunlarının bir çoğu malware taşırken, kumar oyunları da kullanıcıya haber vermeden arama yapıyor ya da mesaj atıyor.

Kullanıcıların Google Play üzerinden ücretsiz Android uygulaması indirirken daha dikkatli olması gerekiyor. Güvenilir olmasına ve diğer kullanıcılar tarafından beğenilme istatistiklerinin dikkate alınması gerekiyor. Gene de her ne olursa olsun kullanıcının cihazında, sağlam bir güvenlik programı bulundurması tüm sıkıntıları önleyecektir.