Anasayfa Haber ARM İşlemcileri Sunuculara Giriyor!

ARM İşlemcileri Sunuculara Giriyor!

Mobil cihazlarda çok ciddi bir pazar payına sahip olan ARM Holdings, yakında sunucularda da söz sahibi olacak.

Masaüstü sistemlerde olduğu gibi sunucularda da pazarın aslan payını elinde tutan Intel, önümüzdeki yıllarda gittikçe artan bir rekabetle karşılaşacak gibi görünüyor. Intel’in işlem gücü yüksek işlemciler üretmesi şüphesiz tercih edilmesinde büyük rol oynuyor. Ancak günümüzde enerji tüketimi de ciddi bir tercih sebebi haline gelmeye başladı.

Özellikle binlerce bilgisayardan oluşan sunucu çiftlikleri çalıştıran firmalar, giderek artan elektrik faturalarını düşürmenin yolunu arıyorlar. Üstelik iş sadece işlemcilerin elektrik sarfiyatıyla da kısıtlı değil. Yüksek enerji çeken bir işlemci, aynı zamanda yüksek ısı da üretiyor. Bu da soğutma için daha fazla masraf yapılması anlamına geliyor. Yani işlemcilerin enerji sarfiyatını azaltmak, şirketlerin masraflarını çok ciddi oranda düşürebiliyor.

ARM tarafından tasarlanan işlemcilerin mobil pazarında büyük ilgi görmesinin en önemli sebeplerinden biri, benzerlerinden daha az elektrik tüketmeleri ve ısı üretmeleriydi. Mobil sistemlerde batarya ömrünün uzun, cihazın hafif ve el yakmadan çalışabilir olması büyük önem taşıyor. Intel bütün çabalarına rağmen bu alanda ARM ile rekabet etmekte zorlandı.

Öte yandan ARM tasarımı işlemcilerin de diğer masaüstü ve sunucu işlemcileriyle kıyaslandığında performans eksiği olduğu göze çarpıyordu. Zaten mobil cihazlar dışında pek ARM ismini duymamanız bu sebeptendir. Ne var ki artan enerji maliyetlerini düşürme çabaları, ARM işlemcilerin özellikle sunucular için ciddi biçimde gündeme gelmesine sebep oldu. ARM’ın operasyonlar şefi Graham Budd geçenlerde verdiği bir söyleşide de bu durumu doğruladı.

Graham Budd’ın açıklamaları DELL ve HP gibi büyük firmaların ARM işlemci kullanan sunucu tasarımları üzerinde çalışmakta olduklarını ortaya koyuyor. Sunucu satışlarından büyük gelir kazanan bu firmalar, ARM işlemcilerle donanmış ve yüksek verimli yeni modellerini çok yakında piyasaya sürmeye hazır olacaklarmış.

Tabii ARM doğrudan işlemci üretmiyor, sadece gereken teknolojileri geliştiriyor, üretimiyse Qualcomm ve Nvidia gibi firmalar yapıyor. O yüzden bu firmaların iş ortaklıkları gibi unsurlar da ortaya çıkacak olan ürünleri ve ne zaman piyasaya çıkacaklarını doğrudan etkiliyor. Ne var ki ARM yöneticileri, herşeye rağmen 2016 gibi sunucu pazarında yaklaşık % 5 – 10 arasında bir paya sahip olacaklarını düşünüyorlar. Taşınabilir bilgisayar pazarında ise 2015 yılı itibariyle % 10 – 20 arasında bir pazar payını elde etmiş olacaklarından eminler. Özellikle yeni çıkan Windows 8 RT işletim sistemi ve bunu çalıştıracak olan ARM işlemcili yeni nesil tablet ve taşınabilir bilgisayarların yakında piyasaya sürülecek olması, bu kanıyı güçlendiriyor. Eğer Intel çok yakında ciddi bir atılım yapamazsa, yakın bir gelecekte işlemci pazarının devi olma iddiasını kaybedecek gibi görünüyor.