Anasayfa Haber Mobil İnternet Kullanıcıların Dikkatine!

Mobil İnternet Kullanıcıların Dikkatine!

Adil Kullanım Kotasına dahil olan internet paketlerine dikkat !
Adil Kullanım Kotasına dahil olan internet paketlerine dikkat !

 

Adil Kullanım Kotasına dahil olan internet paketlerine dikkat !
Adil Kullanım Kotasına dahil olan internet paketlerine dikkat !

Hangi operatöre bağlı olursanız olun, limitli ya da limitsiz paket fark etmeden internet hızınız düşüyor.

Akıllı telefonlar günlük yaşam içerisinde hayat kurtarıcı olabiliyor. Bağlı olunan GSM operatörünün sağladığı internet ile tüm dünya avuç içine saniyeler içerisinde sığabiliyor. Ancak bazı durumlarda bu internet bağlantısı karın ağrısı yapıyor.

Limitli ya da limitsiz internet paketi kullanın, Adil Kullanım Kotası kanunları gereğince, belirlenmiş sınırı geçince, aynı ev içi internet kullanımlarındaki gibi, internet hızınız düşüyor. Bu çok dikkat çekmeyen bir husus, ancak mobil internet kullanıcılarının dikkat etmesi gerekiyor.

Limitsiz internet  ya da özgürce internete bağlanın gibi sloganların altında yapılan reklamlarda, satır altlarına iyi bakmak gerekiyor. Kullanıcıya rahatlık sunduğunu söyleyen GSM operatörleri bu bilgileri açık açık yazmaktan kaçınıyor. Halen devam eden uygulamalar arasında kota aşıldığında operatör tarafından mesaj gönderiliyor ya da kullanılan veri başına ücretlendirme yapılıyor. Ancak internet hızının düşürülmesi başka bir konu.

Adil Kullanım Kotasının, resmi ve zorunlu olarak uygulanmaya başlamasının ardından GSM operatörleri de mobil internet politikalarını gözden geçirmek zorunda kaldı. Söz konusu internet kullanıcısı kotasını aştığı zaman, mobil internet hızı 5 Kbps’a kadar düşebiliyor.

Avea, Vodafone ve Turkcell'de dikkat edilmesi gereken internet paketleri
Hiçbir operatör gerçekten sınırsız internet paketi sunmuyor.

Türkiye’de ki GSM Operatörlerinin sunduğu internet paketlerinde dikkat edilmesi gerekenler:

Avea kullanıcıları için sunulan Sınırsız İnternet Paketi 1 GB kullanım kotası dolduğu zaman 96 Kbps hıza düşüyor. Bir daha ki fatura ödenme zamanına kadar internet hızı bu seviyede kalıyor.

Vodafone için ise günlük, haftalık ve standart paketlerin hepsinde bu hız düşüşü görülüyor. Günlük Cepnet Paketi’nde kullanıcı, 10 MB kotayı geçtiğinde internet hızı 7,2 Kbps’a düşüyor. Haftalık kullanımda 50 MB kota dolduğunda 64 Kbps hıza düşüyor. Standart tarife içerisinde Fatura Stop özelliği ile 250 MB olan kota aşıldığında 128 Kbps’a indiriliyor.

Turkcell için de durum çok farklı sayılmaz. Limitsiz pakette 15 GB olan kotanın aşılması, hızı 128 Kbps sınırına düşürüyor. Limitli paket ise ilgili kota miktarı dolduğunda 5 Kbps’a düşüyor.

Mobil internet kullanıcılarının kısa dönemde kullanmak üzere aldıkları paketlere dikkat etmesi gerekiyor. Yoksa akıllı telefon üzerinden internete bağlanmanın hiç bir anlamı kalmıyor. Bu yüzden olabildiğince aşılımsız ya da taahhütlü paketlerin tercih edilmesi gerekiyor. Bu tarz bağlantı sıkıntılarıyla karşılaşmamak için GSM operatörlerinin sunduğu kampanyaları, resmi siteleri üzerinden dikkatle incelemek en iyisi olacaktır.