Anasayfa Haber Intel Masaüstü Bilgisayarı Öldürdü!

Intel Masaüstü Bilgisayarı Öldürdü!

Intel
Intel
Intel masaüstü bilgisayarın ölüm fermanını imzaladı.

Intel’in yol haritası, masaüstü bilgisayarları tarihe gömecek, ancak bundan üreticilerin de pek haberi yok!

Bir süredir çevrede dolaşan söylentiler, Intel’in diğer anakart üreticilerinin sahip olduğu güçten rahatsız olduğu, PC pazarından daha fazla pay ve nüfuz elde etmeyi amaçladığı yolundaydı. Firma bunu yapabilmek için uzun zaman önce terk edilmiş olan bir üretim metoduna geri dönmeye karar verdi. Yakın zamanda piyasada tek başına işlemci bulmak mümkün olmayacak, çünkü Intel işlemcileri anakarta gömülü olarak pazara sürecek.

Şüphesiz bu durumdan en çok zarar görecek olanlar ASUS, MSI, Gigabyte ve benzeri büyük markalar, çünkü bu durum büyük üreticileri Intel’in karşısında tamamen güçsüz konuma düşürecek. İster taşınabilir, ister masaüstü olsun, Intel işlemcileri artık soketli yapıda piyasada bulmak mümkün olmayacağından, ne tüketiciler kendi bilgisayarlarını toplama seçeneğine sahip olacaklar, ne de üretici firmalar kendi kafalarına göre üretim yapabilecekler.

Peki bu ne zaman gerçekleşecek? Çok fazla zaman kalmadı aslında, önümüzdeki yıl çıkması beklenen Haswell işlemcisinden sonra gelecek olan 14 nm ölçekli Broadwell soketsiz olacak, yani perakende satış kapısı resmen son tüketicinin yüzüne kapanmış oluyor. Broadwell’den sonra gelecek olan Sky Lake kod adlı işlemcinin ise yine soketli olacağı söyleniyor, ancak bu durum sadece mimari değişimdeki geçici bir adım olacak. Sky Lake büyük ihtimalle bir nesil çıkacak ve Intel’in üreteceği en son soketli işlemci olacak.

Tabii Intel bu adımları atarken, AMD’nin ne yapacağı da henüz pek belli değil. Ancak AMD’nin işlemci pazarındaki payının son derece düşmüş olması, firmanın atacağı adımları pek de önemli kılmıyor. Öte yandan ARM işlemcilerin Intel’den doğacak boşluğu doldurması ve kendi bilgisayarını toplamayı isteyen tüketicilerin ilgisini çekebileceği de düşünülüyor. Daha şimdiden bu yönde ciddi gelişmeler var, HP gibi büyük firmalar da başta sunucular olmak üzere yeni nesil platformlarında ARM işlemcilerden faydalanmak için planlar yapıyorlar.

Tüm bu olup bitenlerde en ilginç nokta ise, Intel’in tüm bu planlarından diğer üreticileri haberdar etme zahmetine girmemiş olması! Söylentiler ortada dolaşırken, Intel iş ortaklarından hiçbirine planlarından bahsetmemiş. Ancak haberlerin gittikçe yoğunlaşmasıyla, bazı firmaların Intel’e başvurdukları ve bu sayede kısıtlı da olsa bilgi alabildikleri söyleniyor. Anlaşılan o ki, Intel pazarın kontrolünü tamamen ele geçirmek için elinden geleni ardına koymayacak.