Anasayfa Haber MIT’nin Güneş Hunisi Gelecek Vaad Ediyor

MIT’nin Güneş Hunisi Gelecek Vaad Ediyor

MIT'nin çalışması Güneş ışınlarından alınan verimi artırabilir.
MIT'nin çalışması Güneş ışınlarından alınan verimi artırabilir.
MIT'nin çalışması Güneş ışınlarından alınan verimi artırabilir.
MIT’nin çalışması Güneş ışınlarından alınan verimi artırabilir.

MIT tarafından yapılan yeni bir araştırma sayesinde Güneş ışınlarını daha verimli toplamak mümkün.

Güneş ışınları dünyamızı aydınlatmaya devam ediyor. Daha uzun bir süre boyunca da aydınlatmaya devam edecek.

İnsanoğlu dünden bugüne kömür bazlı enerji yapısından AAA tip pillere kadar gelişti. Ancak Güneş ışınlarının verimliliğinden tam olarak faydalamadı. Temiz enerji kapsamında en büyük koz olan Güneş ışını, çeşitli büyüklükteki paneller ile enerjiye çevrilebiliyor.

Ne kadar fazla enerji toplanmak istense o kadar büyük panellere gereksinim duyuluyor. Çok büyük alanların bu konu için tahsis edilmesi gerekiyor. Ayrıca panellerin ilk maliyeti de oldukça yüksek oluyor.

Bu sebeplerden ötürü Güneş ışınlarından yeteri kadar faydalanamıyor. Buna bir çare bulmak amacıyla MIT’de bulunan araştırmacılar ortaya yeni bir fikir attılar.

Windorah Avustralya'da bulunan Güneş panelleri benzer bir prensipte çalışıyor.
Windorah Avustralya’da bulunan Güneş panelleri benzer bir prensipte çalışıyor.

Güneş panelleri düz bir tabaka yerine kavisli bir biçimde yapılacak. Yani panel bir kaşığın iç yüzeyine benzeyecek. Güneş Hunisi dedikleri bu yapı atomsal incelikte bir panel ile kaplanacak. Yarıiletken özelliğe sahip bu panel ortası göçük bir şekilde gerilecek. %1lik bir gerilmede %50 daha fazla elektrik akımı alındığı keşfedildi.

Bu sayede toplanan Güneş ışınından daha yüksek verim elde edilecek. Işınlar insan gözünün göremeyeceği boyutlarda dünyaya geliyor. Birçok bitki çeşitli şekillerle ve renklerle bu ışınlardan en üst düzeyde verim almaya çalışıyor. Güneş Hunisi’nin bu prensipte çalışması planlanıyor.

Geleceğe yönelik oldukça umut vaad eden bir proje. Dünya kaynakları enerji için tüketilirken diğer yandan çevreye zarar veriliyor. Bugüne kadar oldukça zahmetli olarak yorumlanan Güneş panellerinin verimliliği bu sayede artırılabilir. Böylece çevreye uyumlu, tam randımanlı enerji sağlanabilir.

MIT araştırmacıları tarafından Güneş Hunisi için hazırlanan İngilizce makaleyi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.