Anasayfa Makale Yazar Köşeleri Firmaların İndirim Yalanları

Firmaların İndirim Yalanları

Önce şişirilip sonra indirilen fiyatlar komik bir tablo oluşturuyor...
Önce şişirilip sonra indirilen fiyatlar komik bir tablo oluşturuyor…

Son zamanlarda büyük perakende mağazaların sözde “inanılmaz indirimler” yaptıklarını görüyoruz. Açıkçası ben her zaman indirimlere  şüpheyle yaklaşmışımdır. Malum, Türkiye’de yaşıyoruz ve ülkemizde dikkat çeken kelimeler her zaman sık kullanılarak önemini kaybetme yolunda hızla ilerlemekte. Forumlarda konusunun hemen çözüme ulaşması için başlıktan “acil” kelimesini eksik etmeyen bencil kullanıcılardan tutun da üzerinde “İndirim” yazan tabelalar yaptıran dükkan sahiplerine kadar bunu görmek mümkün.

Bundan yaklaşık 2 ay önce çalıştığım firmanın bir etkinliği için Beylikdüzü MediaMartk’a gitmiştim. O hafta sonu olan indirimlere bir bakayım dedim. Philips’in 42PFL4007 model Smart TV’si indirimdeydi ve ürünün fiyatı da 1399 TL idi. Cep telefonumdan ufak bir fiyat araştırması yaptım ve bunun gerçekten bir indirim olduğu kanısına vardım. Akabinde o gün içinde 30 adet kalan stoktaki TV’lerden birini taksitsiz satın aldım. Ürünü aldığım akşam evde daha detaylı bir fiyat araştırması yapma şansım oldu. Aynı TV’nin Vatan Bilgisayar’da %25 indirim ile 1949 TL‘ye satıldığını görünce şok oldum. Tabi bu demek değil ki Vatan Bilgisayarın %25 indirimi gerçek indirim değil. Hayır, birçok üründe gerçekten indirimli fiyatları görmek mümkün. Fakat olay şu ki her üründe değil!

Bu yazıyı yazmamın asıl nedeni ise az önce e-posta kutuma düşen bir ileti. Tekno$a, Philips 42PFL4307 model TV’nin 3076 TL’den 1699 TL’ye düştüğünü söylüyor. Ufak bir fiyat araştırması yaptığınızda bu TV’nin en pahalı yerde bile zamanında 2400 TL olduğunu görebilirsiniz. Piyasaya çıktığı 1 yıl önce ürünün fiyatı belki de 3076 TL idi, bunu bilemiyoruz fakat sanki bu fiyat dün 3076 TL imiş gibi gösterip “bakın bugün %44 indirim yaptık” diye göstermek ticaret etiğine pek uymuyor bence. Üstelik nakit ödeyerek bile 1699 TL’ye alabileceğiniz ürünün aynısını Paralel İthalat yapan Avrupa Bilişim’den 1.536 TL’ye satın alabiliyorsunuz. Zamanında CHIP dergisinin yaptığı kapsamlı teknomarket testinde düşük puan aldığı için kurumu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na şikayet eden Tekno$a’nın çuvaldızı kendine batırmasının vakti geldi diye düşünüyorum.