Anasayfa Haber Google Ada Lovelace’in Doğum Gününü Kutladı

Google Ada Lovelace’in Doğum Gününü Kutladı

10 Aralık'a özel Ada Lovelace Google Doodle'ı
10 Aralık'a özel Ada Lovelace Google Doodle'ı

 

10 Aralık'a özel Ada Lovelace Google Doodle'ı
10 Aralık’a özel Ada Lovelace Google Doodle’ı

Google, programlamanın temelini atan Ada Lovelace’in doğum gününü Google Doodle ile kutladı.

Google’ın ana sayfası bugün Ada Lovelace için hazırlandı. Arama motoru devi Lovelace’in doğum gününü bir Doodle ile kutladı.

Ada Lovelace, bilgisayar programcılığının temelini atan ilk kişi olarak kabul edilir. Ayrıca bilgisayar dünyasındaki ilk kadın olarak tarihe geçmiştir. Programlamanın İlkeleri olarak hazırladığı görüşleri halen kabul edilmektedir. 1791 – 1871 yılları arasında yaşamış ünlü Charles Babbage ile 18 yaşındayken tanışmıştır.

Ada Lovelace 17 yaşındayken.
Ada Lovelace 17 yaşındayken.

Charles Babbage, bir matematikçi olmasının yanı sıra makine mühendisliği ile de uğraşmaktaydı. Babbage’nin oluşturduğu delikli kartlarla çalışan dokuma makinası üzerine bir makale yayınlamıştır. Bu makalenin içeriği bugün kabul gören döngü ve rutinlerin temelini atmıştır.

Ada Lovelace için dönüm noktası Bernoulli Sayıları ile tanışmasıyla yaşanmıştır. Bernoulli sayılarını kullanarak Babbage’ın dokuma makinası için bir algoritma ortaya çıkarmıştır. Bu sebepten ötürü Bernoulli Sayıları, Ada Lovelace sayesinde bilgisayar programcılığının temelini oluşturmuştur.

Ada Lovelace 37 yaşında kanserden dolayı İngiltere’de öldü. 1970 yılında geliştirilen bir programlama diline Ada ismi verilerek onurlandırılmıştır.