Anasayfa Haber Fikrinizden Esinlenen Dev: Facebook

Fikrinizden Esinlenen Dev: Facebook

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook

Parlak bir fikriniz mi var? Kısa süre sonra bu fikrin bir benzerini Facebook’ta görebilirsiniz. İşte Facebook’un esinlenmelerine örnekler…

Sosyal ağlar konusunda yeni bir fikriniz, hizmetiniz ve girişiminiz varsa ve yeterince iyiyse kısa bir süre sonra bunu Facebook’ta bir “özellik” olarak görebilirsiniz.

Facebook’un ölü sosyal ağlar ya da mesajlaşma uygulamaları arasına karışmamak için oldukça basit bir stratejisi var. Bir rakip ortaya çıktığında ve Facebook’ta olmayan bir özelliği sunduğunda kısa süre sonra Facebook’ta da benzer bir özellik ortaya çıkıveriyor. Bugüne kadar ortaya sayısız örnek çıktı. Google+’ın çevrelerine karşılık Facebook da çevre listeleri oluşturma özelliği getirdi. Anket özelliği eklendi, Instagram benzeri filtreler geliştirirken Zuckerberg kafaları karıştıran bir hareketle 1 milyar dolara Instagram’ı satın alıverdi.

Facebook chat için ayrı bir Messenger uygulaması geliştirildi. YouTube’a karşılık Facebook uzun süre önce video yükleme imkanı sundu. Yine Google+ Hangout’a ve MSN gibi klasik uygulamalara karşı video chat özelliği eklendi. Facebook sorularından önce Quora vardı ve halen yoluna devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde de Snapchat’e karşılık olarak Facebook mobil uygulamasına yeni bir Poke özelliği eklendi. Yollanan mesaj ve videoların bir süre sonra otomatik silindiği bu uygulama da en çok “Sexting” yani cinsel sohbetler için tercih ediliyor.

Bunlar da yetmiyor, Foursquare popüler olunca Facebook yer bildirimlerini eklemişti. Kampanyalar için Groupon benzeri Facebook Deals ortaya çıkmıştı ancak kısa sürede gözden kayboldu. Yani Facebook rakiplerine göz açtırmamak için durmadan yeni özellikler ekliyor, ancak bunların hepsi o kadar yaygın ve popüler olmuyor. Facebook video chat imkanı nasıl Skype’ı öldüremiyorsa, yeni eklenen özelliklerin bazıları da üzerlerinde yeterince durulmadığı için arada kaynayıp gidiyor.

Söz konusu yenilik olduğunda sadece hemen esinlenip uygulamak her zaman yeterli olmuyor, fikirleri bulan, bu hizmetleri ilk geliştirip popüler olanların hala Facebook’a karşı ve alternatif olarak uygulamalarını seven, kullanan büyük kitleler var. Sonuçta Facebook nasıl gelişmeyi sürdürüyorsa, alternatif üreten uygulamalar ve online hizmetler de seçtikleri yolda özelleşerek gelişmeyi sürdürüyor.