Anasayfa Haber Yandex

Yandex

Yandex Y2KY2K’yı Atlattık. Peki, 2038’i Atlatabilecek miyiz?

2000 Yılı Problemi, Milenyum Hatası, Y2K Hatası ve Y2K Problemi olarak da adlandırılan, yazılımlarda görülen tarih ve zamanla ilgili işlemlerde hatalı sonuçlara yol açan yazılım sorunu 2000 yılında beklendiği kadar ciddi sonuçlar doğurmadı.

Kullanıcıların ve güvenlik şirketlerinin beklentilerinin ötesinde minik yamalarla geçiştirilebilen Y2K’dan kurtulduk kurtulmasına ama bu kez 2038 yılında daha büyük bir sürpriz bizi bekliyor.

Proje Y Hazırlıkları Başladı

Uzmanlar 2038 yılı problemini, “2038 yılında bazı POSIX zaman gösterimini kullanan 32-bit sistemlerin çökmesine yol açacak bir hata” olarak tanımlıyor.

Dünyanın farklı yerlerinde, farklı kuruluşlar tarafından konu hakkında birçok araştırma yapılıyor. Bu çalışmaların en büyüğüne bir süre önce Yandex start verdi.

Yandex’in “Proje Y” kod adıyla tanımladığı çalışmalar kapsamında geliştirilmeye çalışılan yapay zekanın, olası 2038 Problemi sonrasında internetin ve tüm veri havuzlarının yedeğini alarak insanlığı 2038 sorunu öncesine götürebilmesi hedefleniyor.

Yandex’in Rusya’daki tesislerinde yapılan basın toplantısıyla lansmanı yapulan proje hakkında yetkililer; “Proje Y için kaynaklarımızdan özel bir fon ayırdık. Çalışmayı yürüten bilim adamı grubundaki isimleri güvenlik nedeniyle gizli tutuyoruz. Ancak ekibin kendi alanında dünya çapında isimlerden, hatta Nobel Ödüllü bilim adamlarından meydana geldiğini söyleyebiliriz,” sözleriyle merak edilen proje hakkındaki ilk açıklamaları yaptılar.