Anasayfa Haber App Store’da Bir Uygulama Ne Kazandırıyor?

App Store’da Bir Uygulama Ne Kazandırıyor?

Apple App Store Gelirleri
Apple App Store Gelirleri
Apple App Store Gelirleri
Apple App Store Gelirleri

Apple App Store için uygulama geliştireceksiniz, parlak fikrinizi hayata geçirdiğinizde ne kadar kazanacağınızı ya da kaybedeceğinizi biliyor musunuz? İşte Apple’ın verileriyle App Store pazarı…

Apple, Appstore üzerinde satılan uygulamalarla ilgili veriler yayınladı. Günümüze kadar yapılan toplam indirme sayısı 40 milyarı geride bıraktı. 2012 Yılında indirilen uygulama sayısı 20 milyara yaklaşarak bunun neredeyse yarısını oluşturdu. Geçtiğimiz 2012 Aralık ayında 2 milyardan fazla uygulama indirilerek, App Store’un aylık indirme rekorunu kırdı.

Apple App Store üzerinde 500 milyon aktif kullanıcı hesabı mevcut. Bu da kullanıcı başına ortalama 80 uygulama indirildiği anlamına geliyor. Toplam uygulama sayısı kullanıcı sayısından daha fazla: 775.000!

Bu uygulamaları geliştirenler App Store üzerinden bugüne kadar toplam 7 milyar dolar kazandı. Apple’ın açıkladığı rakamlara baktığımızda daha önce ortalama uygulama başına geliştirici geliri 16 Dolar Sent olmuştu. Bu, günümüzde 17.5 Dolar Sent’e yükselmiş durumda. 1.77 TL’ye denk gelen günümüz dolar kuru üzerinden bir uygulamanın 31 Kuruş kazandırdığını görüyoruz.

Elbette ortalama 31 kuruş sizi yanıltmasın, bu rakamlar ortalamalar üzerinden hesaplanıyor. Her uygulama aynı sayıda indirilmiyor ve kazanmıyor. Ortalama çizgiyi tutturan bir uygulama App Store üzerinde 9000 dolar yani yaklaşık 16.000 TL kazandırırken, tutturamayan uygulamalar hiç gelir elde etmeyebiliyor. Sıradışı, Dünya çapında inanılmaz başarı sağlayan bir uygulama ise 100 Milyon Dolar kazanabiliyor. Bir geliştiricinin kar ya da zarar etmesi uygulama geliştirme maliyetine, fikrinin parlaklığına, uygulamanın başarısına ve elbette tanıtımına bağlı olarak değişiyor.

iPhone, iPad, iPod gibi iOS işletim sistemi kullanan cihazlar üzerinde kullanılan bu uygulamaların geliştiricilerinden pek azı milyonlarca dolar kazanabiliyor. Genel manzaraya baktığımızda Technopat olarak App Store üzerinde uygulamalar arasında rekabetin yüksek olduğunu, bunun çok kolay bir pazar olmadığını eklememiz gerekiyor.

Telltale Games, Backflip Studios ve Supercell gibi uygulama ve oyun geliştiriciler App Store üzerinde en çok kazananlar arasındalar. Sadece iOS’ta durum böyle değil, Android ve iOS uygulama satışları üzerine yapılan araştırmalar, uygulama mağazalarındaki gelirin yüzde 50’sinin, uygulama geliştiren firmaların yüzde 25’i tarafından kazanıldığını gösteriyor.

Açıklanan veriler arasında ülkelere göre gelir dağılımı yapılmamış ancak uygulama gelirlerinin büyük kısmının ABD merkezli olduğu ortada. Apple iOS’un en büyük pazar payına sahip olduğu ülke ABD, yüksek gelir seviyesi ve tüketici tercihleri de bunu destekler nitelikte.