Anasayfa Haber Windows RT Tutmadı!

Windows RT Tutmadı!

Windows-8-rt

Microsoft’un ARM işlemcili tabletler için çıkardığı Windows RT işletim sistemi son rakamlara göre fena çuvalladı.

Microsoft’un özellikle Android işletim sistemli tablet pazarına darbe vurabilmek için geliştirdiği Windows RT işletim sistemi ve bunu kullanan Surface tabletleri, son gelen satış rakamlarına göre ciddi bir başarısızlık yaşıyor. 2012’nin Ekim ayında resmen piyasaya sürülen Windows RT işletim sistemli ve ARM işlemcili Surface tabletler, o günden bu yana girdikleri tüm pazarlarda toplam 1 milyon civarında satmışlar. Aynı dönemde Apple’ın iPad satışları 14 milyonu geçmiş ve bu rakam aslında firmanın beklentilerinin çok gerisinde kalıyor!

Bu durum aslında pek şaşırtıcı değil, Windows RT isim olarak Microsoft’un ünlü işletim sistemi serilerinin adını taşısa da, gerçekte büyük kardeşi Windows 8 ile arasında görsel benzerlikler dışında pek fazla ortak nokta yok. Windows 8 işletim sistemindeki herhangi bir yazılımı Windows RT üzerinde çalıştırmak mümkün değil. Windows RT uyumlu programları ise sadece Microsoft’un uygulama pazarından satın alabiliyorsunuz ki, orada da ne çeşit, ne de kalite hiç iç açıcı sayılmaz.

Ancak bunun da ötesinde, Windows RT çalıştıran tabletlerin maliyetleri ilk başta söylendiği kadar uygun olmadı. 300 dolar civarında olması beklenen cihazlar, bunun iki katından fazlasına piyasaya çıktılar ve haliyle piyasadaki Android tabletlerle rekabet edemediler. Öyle ki, Microsoft dışındaki üreticiler ardı ardına Windows RT çalıştıran tablet planlarını iptal ettiler. Microsoft’un kendisi bile halen yeni nesil Intel mobil işlemcilerini kullanacak yeni bir Surface modeli üzerinde çalışıyor ve bu yeni model doğrudan Wİndows 8 çalıştıracak.

Peki Windows RT ve Surface ARM tabletlere ne olacak? Satışların düşüklüğüne ve piyasadaki ilgisizliğe bakarsak, bunların 2013 sonunda sessiz sedasız ortadan kaybolacaklarını söylemek için kahin olmaya pek gerek yok, diye düşünüyoruz.