Anasayfa Haber Google’dan Laserli Gözlük Patenti!

Google’dan Laserli Gözlük Patenti!

Google'ın patent başvurusundan bir görsel.
Google'ın patent başvurusundan bir görsel.
Google’ın patent başvurusundan bir görsel.

Google hepimizi gözlerinden ışıklar saçan yaratıklara dönüştürmeyi mi amaçlıyor?

Gözünden laser saçan yaratıklar bilim-kurgunun vazgeçilmez unsurlarındandır. Superman’dan tutun da Star Trek evreninin ürkütücü Borg uygarlığına kadar her yerde karşımıza çıkarlar. Ve eğer Google’ın patenti uygulamaya geçerse, bizler de kendimizi gözlerimizden laser saçarken bulabiliriz!

Tabii işin şakası bir yana, Google gerçekten de böyle bir patenti aldı. Bu patent aslında çok yeni bir fikri içermiyor, ancak Google’ın zaten üzerinde çalıştığı “güçlendirilmiş gerçeklik” projelerinde karşılaştığı sorunlara bir çözüm getirebilir. Bildiğiniz üzere Google bir süredir Glass adını verdiği ve gerçekte giyilebilir bir bilgisayar olan bir gözlük projesi üzerinde çalışıyordu. Bu gözlüklerin en büyük sıkıntılarından biri de, kullanıcının komutlarını alma konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor olmasıydı.

İşte Google tarafından patentlenen laserli gözlük, aslında bu sorunu çözmeye yönelik geliştirilen bir projenin temelini oluşturuyor. Aslında fikir hiç yeni değil, düşük güçlü bir laser kaynağı kullanarak, bir yüzey üzerine kontrol tuşlarının bir görüntüsünü yansıtıyorsunuz. Laser kaynağında bulunan bir başka algılayıcı da kullanıcının hangi tuşlara dokunduğunu algılıyor ve bu sayede cihaza kumanda ediliyor.

Google bu sistemi Glass gözlüğe yerleştirmeyi amaçlıyor. Böylece Glass takan kullanıcı herhangi bir komut girmek istediğinde yakındaki bir yüzeye, mesela avucunun içine bakarak, orada görüntülenen sanal klavyeyi kullanabilecek. Buna benzer prototipler daha önce başkaları tarafından da yapıldı, aslına bakarsanız benzer bir sistemi amatörce bir kaç bin dolara üretenler de oldu. Ancak genellikle düşük güçlü laserler yerine, standart beyaz ışık kullanan projeksiyon kaynakları tercih edildi. Bunda ana sebep yanlışlıkla karşınızdakilerin gözüne laser sıkmak ve yaralanmalara sebep olmak kaygısıydı.

Fakat Google bu patenti aldıysa bu ve benzeri sorunlara da çözüm bulmaya çalışıyor demektir. Tabii alınan her patent illa bir şekilde pazara sürülecek diye bir kanun yok. Sonuçta firmaların envanterleri genellikle asla kullanmadıkları patentlerle dolu olabiliyor.