Anasayfa Haber KAGİDER’in Sabah Kahvaltı Toplantısında Önemli Konulara Değinildi

KAGİDER’in Sabah Kahvaltı Toplantısında Önemli Konulara Değinildi

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray: “Sürdürülebilir ekonomik büyümenin formülü, cinsiyet eşitliği programlarıdır.”

KAGİDER’in düzenlediği kahvaltı toplantılarının ocak ayı etkinliğine katılan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, “İletişim Teknolojileri ve Kadının Ekonomik Güçlenmesi” başlıklı sunumunda mobil teknolojilerin kullanımındaki artışın ülke kalkınmasıyla doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı. Serpil Timuray, mobil teknoloji kullanımının bir ülkede yüzde 10 artmasının, GSYİH’ya yüzde 1,5 artış olarak yansıdığını söyledi. 

Türkiye’de kadın girişimciliğini artırmak ve kadınların istihdamına katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yapan KAGİDER, kahvaltı toplantılarının ocak ayı etkinliğini 24 Ocak’ta Avantgarde Otel’de gerçekleştirdi. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda “İletişim Teknolojileri ve Kadının Ekonomik Güçlenmesi” başlığından yola çıkarak pek çok konu masaya yatırıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan şunları vurguladı: “Türkiye ekonomisinin bugün geldiği noktada hedeflerine ulaşması için aşması gereken üç konu var:

1)    İstihdam piyasasındaki sorunları çözmek, yani genel olarak istihdamı artırmak, ama özellikle kadın istihdamını yükseltmek;

2)    Eğitim alanında sistemik bir değişime gitmek, eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi desteklemek;

3)    Küresel trendlere daha yakından entegre olmak.

“Bu üç alanın hepsinde iletişim teknolojilerinin ne kadar büyük bir araç olabileceği çok açık. Durum bu kadar net iken, iletişim teknolojilerini toplumsal ve ekonomik fayda için nasıl kullanabileceğimizi düşünmek zorundayız.”

Serpil Timuray, kahvaltı toplantısında Vodefone’un KAGİDER’le ortaklaşa yürüttüğü “Teknolojide Kadın Hareketi” programı hakkında da bilgi verdi; “Teknolojik İş Fikri” yarışmasının sonuçlarının 8 Mart’ta açıklanacağını duyurdu.

Serpil Timuray, konuşmasında şunları vurguladı: “Günümüzde karşılamamız gereken temel bazı zorluklar var. Ülke ekonomilerinin ajandasındaki en önemli konulardan biri, ‘sürdürülebilir ekonomiyi nasıl yakalayabiliriz’ sorusu. Bunun iki cevabı var: Birincisi, teknolojiyi daha fazla kullanarak, yenilik ve inovasyonu sağlamak. İkincisi ise kadın. Kadının güçlendirilmesi, cinsiyet eşitliğinin sağlanması, akıllı ekonomi modeli olarak görülmesi gerekiyor.”

Serpil Timuray, Vodafone’un “Çiftçi Kulübü Programı” ile ilgili şu anektodu anlattı:

“Bu programda, çiftçilerimiz ürünleriyle ilgili SMS atıyorlar, biz de sanal ortamda onun tanıtımını yapıyoruz. Geçenlerde bir çiftçimiz bizi aradı, 400 ton patates siparişi aldığını söyledi, ama bu sipariş İngiltere’den geldiği için ne yapması gerektiği konusunda yine ilgili arkadaşlarımıza danıştı. Bu haberler bizi çok sevindiriyor. Tarım alanında çalışanların yarıdan fazlasının kadın olduğu düşünülünce, mutluluğumuz daha da artıyor.”

Serpil Timuray konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyada akıllı telefon kullanımı, geçen yıl 700 milyondu. Bu yıl bu rakam 1 milyara ulaştı. Önümüzdeki 3 yılda ise 2 milyara ulaşması bekleniyor. Bu artış, çok önemli. Mobil teknolojiler gelecekte gelişmeye devam edecek, hatta bu önümüzdeki döneme ‘Mobil Rönesans’ diyoruz. Öyle ufkumuzu açacak dönüşümler bizi bekliyor ki, bu Mobil Rönesans’ta kadınlarımızı daha güçlü bir konuma geçirmeliyiz. Teknolojiyi kullanarak, kadını güçlendirerek çok büyük bir fark yaratacağımıza inanıyoruz.”

KAGİDER’in kahvaltı toplantısı, Serpil Timuray’ın salondan gelen soruları yanıtlamasıyla sona erdi.