Anasayfa Makale Yazar Köşeleri Trend Apple’dan Samsung’a mı Kayıyor?

Trend Apple’dan Samsung’a mı Kayıyor?

Samsung
Samsung

Apple dünya pazarlarındaki inanılmaz popülerliğini ve marka değerini uzun zamandır koruyor. Ancak bir süredir bu trendin değişmekte olduğuna dair işaretler de görünmeye başladı…

Samsung
Samsung

Samsung’un Galaxy serisi cep telefonları, Microsoft’un Surface tablet bilgisayarı ve yeni Windows Phone 8 işletim sistemi, yapılan araştırmalara göre gençler arasında popülerliğini artırıyor. Bunda en büyük faktörlerden biri elbette gençlerin ailelerinden farklılaşma ihtiyacı. Anne babasının eski iPhone’unu alan bir genç farklı bir telefona yönelebiliyor. Bu, tabii ki bir gecede Apple’ı batıracak bir gelişme değil, ancak Steve Jobs yaşarken Apple’ın popülaritesi tartışılmazdı.

En önemli nokta şu; bu bir teknolojik üstünlük tartışması değil, ama bir imaj ve algı araştırması. Bugünün gençlerinin tüketim alışkanlıklarının ve marka algılarının değişip değişmediği konusunda yapılan devamlı bir çalışma. Reklamlar bunu etkiliyor, sosyal şartlar bunu etkiliyor, firmaların yeni ürünlerinin fark yaratıp yaratmaması bunu etkiliyor.

Şüphesiz bundan 3 yıl önce herhangi bir vatandaşa en iyi telefonu sorduğumuzda “iPhone” cevabını alıyorduk. Oysa bugün Türk tüketicinin tercihi ABD’den ya da başka bir ülkeden çok daha hızlı bir şekilde değişmiş durumda. Samsung’un Türkiye’de yaptığı inanılmaz reklamların da bunda payı büyük. Galaxy S çıktığı zaman halen iPhone vs Galaxy S tartışması vardı, ancak bugün gittikçe büyüyen bir şekilde Samsung Galaxy S3’ün avantajı ele geçirdiğini görüyoruz. Samsung’un daha uygun fiyatlı Galaxy modelleri sunmasının da bunda payı var, ama esas imaj kavgası amiral gemisi modeller üzerinden yapılıyor. Samsung da Türkiye’de bu savaşı kazanmış durumda. “İyidir, kalitelidir, sağlamdır” algısı son derece kuvvetli. Samsung bu imajı her yerde kullanıyor, bir kez cebine girdiği tüketiciyi bilgisayar, tablet, beyaz eşya, televizyon satışında da elinde tutmak için avantaj elde ediyor.

Peki bu durum sadece Samsung’u mu etkiliyor? Nokia da Lumia 920 ile rengarenk, eldivenle de kullanılabilen, Windows Phone 8 işletim sistemli bir telefon yaratarak kendini farklılaştırmayı başardı. Nokia’ya en sadık ülke olan Türkiye’de bu sadakat Galaxy serisi ile sarsılırken, bu hamle belki de Nokia’yı kurtaran hamle oldu. Önümüzdeki dönemde bunun muhasebesini daha net bir şekilde yapabileceğiz.

Tüketici algısına dönecek olursak, Apple iPhone 5 geldi afişleri hala cep telefonu satıcılarının camlarını dolduruyor, hala pek çok insan masanın üzerine sırf yeni olduğu için iPhone 5 koymayı yeğliyor. Ancak değişim devam ediyor, geçen birkaç yıl çok şeyi değiştirdi ve değiştirmeyi sürdürecek. Cep telefonu, tablet bilgisayar, fotoğraf makinesi, tüketici elektroniği ve beyaz eşyaya kadar uzanan bir yelpazede sağlamlık, güvenilirlik gibi tanımların yanına popülerlik ve modayı da katabilen markalar, önümüzdeki yıllarda yatırımlarının karşılığını almaya devam edecekler. Çoğu firma indirim yarışında birbirinin kar marjını yok ederken, markası güçlü olanların talebi, fiyata pek bağlı kalmadan sürecek.