Anasayfa Haber İran uzaya maymun gönderdi mi?

İran uzaya maymun gönderdi mi?

İran Maymun28 ocak 2013, Pazartesi günü, İran İslam Cumhuriyeti’nin haber ajansının (Islamic Republic News Agency, IRNA) yayınladığı habere göre, yörünge altı uçuş yapmak üzere, içinde canlı maymunun bulunan uzay gemisi uzaya gönderildi. Uzaya insan göndermeyi planlayan İran için bu kesinlikle iyi bir haber.

IRNA’nın verdiği bilgiye göre, içinde canlı maymun bulunan biokapsül, 120 km yüksekliğe ulaştıktan sonra başarıyla geriye döndü. Reuters ise: “İran çok az bilgiyi içeren bir video yayınladı.  Maymun sadece canlı ve sağlıklı geriye döndüğünü biliyoruz.”

Bazı şüpheciler, çok az bilginin olduğu ve İran TV’nin olayları büyütebildiğini de göz önünde bulundurarak bu olayın gerçekliliği hakkında şüphe duyuyor. Bağımsız gözlemciler tarafından onay gelmese de, İran medyasına inanmamak için bir neden yok. Çünkü İran bunu gerçekleştirmek için uzun zamandan beri hazırlanıyordu.

2009 yılında İran ilk uydusunu yörüngeye fırlattı. 2010’da ise içinde kaplumbağa, sıçanların ve bazı ilkel canlıların olduğu bir kapsül uzaya fırlatıldı. 2011 yılında İran uzaya maymun göndermeye çalıştı, fakat başarısız oldu. Başarısızlığın nedenleri ve maymuna ne olduğu hakkındaki bilgiler İranlı yetkililer tarafından gizleniyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadinejad’ın dediğine göre, bu deneyler uzaya insan göndermeyi planladıkları için yapılıyor. Bunu da 2020 senesinde gerçekleştireceklerini söylüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=BlZ05DVyKGA