Anasayfa Haber Robot balık Grace

Robot balık Grace

robot-balık-graceRobot-balık Grace çevrenin durumunu izleyerek su altında uzun mesafeler alabiliyor.

Yeni tip robot-balık, 2010 yılında bir milyon litre ham petrol atılan Kalamazo nehrine bırakıldı. Michigan Üniversitesi (MSU) mezunu Xiaobo Tan tarafından yapılan Grace isimli balık robot, nehrin sularında hareket ederek sensörleri sayesinde nehrin petrol ile kirlenen bölgelerini tespit etti.

Grace (Gliding Robot ACE) 2009’da sunulan modelden tamamen farklı. Dış görüntüsüyle balığa pek benzemiyor. Puro biçimli vücuduyla ve iki tane kocaman kanadıyla daha çok sualtı uçağına benziyor. Bu kanatları sayesinde güç tüketimi en aza indiriliyor. Bu da robotun sualtında çok uzun mesafelere uzun süre boyunca hareket etmesini sağlıyor.

Xiaobo Tan anlatıyor: “Sualtında yüzme, robot balığın sürekli kuyruk salınım hareketi yapmasını gerektiriyor. Bu da demek ki, robot sürekli enerji harcıyor. Bundan dolayı robotun maksimum yüzme süresi birkaç saatten uzun değil. Kuyruğun itme hareketiyle sonrasında gelen yavaş ve istikrarlı kayma kombinasyonu sayesinde Grace, diğer robot-balıklara göre daha uzun süre ve daha uzun yol alabiliyor. Şuan robotumuz bir tane dolu pille 200 km’ye yakın bir mesafe gidebiliyor”.

Grace robotu hareketi minyatür elektrikli pompa tarafından yönetiliyor. Denizaltılarda olduğu gibi, bu pompa deniz suyunu balast tanklarına yüklüyor. Robotun ikinci önemli yapısal özelliği ise hareket esnasında gövde boyunca kayan pilleri sayesinde oluşan değişken ağırlık merkezi.

Bu değişebilen ağırlık merkezi sayesinde robotun  daha derinlere inmesi ya da yüzeye doğru çıkması minimum enerji harcanarak yapılabiliyor.

Sürekli hareket eden Grace, sensörleri sayesinde çevreyle ilgili birçok bilgi topluyor. Sonra ise bu bilgi kablosuz bağlantı üzerinden gönderiliyor. Xiaobo Tan’ın dediğine göre, robottaki iki tane farklı hareket etme prensibi- yüzme ve kayma- büyük enerji tasarrufu sağlıyor. “Bu entegrasyon sayesinde robotumuz çevreye adaptasyon sağlayabiliyor. Küçük ve hızlı derelerde olduğu gibi derin ve sakin göllerde de görevini başarıyla tamamlayabiliyor.”

Grace projesinde yenilikçi bileşenlerin olmaması robotun yararsız olacağı anlamına gelmiyor. Robot sayesinde yapılabilecek su kontrolünün insanlık için hayati önem taşıdığı kesin.