Anasayfa Haber Fizikçiler Laboratuvar Ortamında Çoklu Evren Yarattı

Fizikçiler Laboratuvar Ortamında Çoklu Evren Yarattı

Kırmızı noktaların her biri başka evrenleri temsil ediyor.
Kırmızı noktaların her biri başka evrenleri temsil ediyor.
Kırmızı noktaların her biri başka evrenleri temsil ediyor.
Kırmızı noktaların her biri başka evrenleri temsil ediyor.

ABDli üniversitelerinin katılımıyla ilk defa laboratuvar ortamında çoklu evren yaratıldı.

Maryland Üniversitesi ile College Park ve Towson Üniversitesi’nden araştırmacıların ortak çalışmasıyla, laboratuvar ortamında ilk çoklu evren yaratıldı.

Araştırmacılar öncelikle metamateryal oluşturdular. Daha önce Duke Üniversitesi’nin görünmezlik pelerini projesinde kullanılan malzemeyle benzerlik gösteriyor. Işık bu maddenin içinden geçince çoklu evrenler oluşuyor. Minkowski Uzay Zamanı adı verilen evrenler bizimkisine çok benziyor. Hatta Einstein’in Görecelik Kanunu’ndaki dördüncü boyut kurallarına bile sıkı sıkıya bağlılar.

Bu olağanüstü proje ne kadar karmaşık gözükse de, deneyin düzeni bir o kadar basit. Çoklu evrenler, parafin(gazyağı) içerisine karıştırılmış bir kobalt solüsyonunda ortaya çıkıyor. Bu sıvı metamateryal olarak sınıflandırılmıyor. Araştırmanın lideri ve kurucusu Igor Smolyaninov bu sıvıya yani kobalt yapı içerisinde düzgün sütunlar halinde duran ferromanyetik nanopartiküllere, manyetik alan uyguluyor. Işık bu sütunlar içerisinden geçtiğinde, Minkowski Uzay Zamanı gibi tepki gösteriyor.

Araştırmacılar çoklu evren yaratabilmek için sıvı içerisindeki kobalt miktarını dikkatlice ayarlamaları gerekiyor. Sıvı içerisindeki doğal hareketlenmeler yeni kobalt sütunlarının oluşmasına sebebiyet veriyor. Bu da yeni evrenler demek. Bunu kontrol altına almak için yakından takip etmek gerekiyor. Eğer sıvı hareket etmeye başlarsa sütunlar yıkılıyor. Sütunların yıkılması demek çoklu evrenlerin bir anda yok olması demek.

Çoklu Evren deneyinin nasıl çalıştığını anlatan düzenin bir diyagramı.
Çoklu Evren deneyinin nasıl çalıştığını anlatan düzenin bir diyagramı.

Bu araştırmada iki önemli nokta var. İlki metamateryalin imal edilmesi hiç kolay değil. İkincisi ise daha önce bir labaratuvar ortamında yeni evrenler yaratılmamıştı. Bu araştırma ortaya ne gibi yeni teoriler çıkarak bilinmiyor. Ancak Smolyaninov, bizimkinden başka evrenlerin nasıl tepki verdiğini öğrenmek için önemli bir araştırma olduğunu söylüyor. Bizim evrenimiz kendi partikül yapısı ve hareketleriyle farklı tepkiler veriyor. Başka yapıdaki evrenlerin nasıl tepki verdiğini bilemiyoruz.

Bu araştırma sayesinde laboratuvar ortamında olası evrenler yaratılarak inceleme altına alınabilir. Örneğin, fotonların aslında ağırlığının olduğu ve ışığın daha yavaş hareket ettiği bir evren oluşturulabilir.