Anasayfa Haber Korelilerden Manyetik Transistör!

Korelilerden Manyetik Transistör!

Indium_antimonide

Güney Kore’li biliminsanları tamamen manyetik prensiplerle çalışan yeni bir transistör modeli geliştirdiler.

Bugün kullandığımız silikon temelli transistörler, tüm elektronik cihazlarımızın kalbini oluşturan unsurlar. Ancak çok önemli zayıflıkları var, herşeyden önce silikonun uygulama boyutu sınırlarına hızla yaklaşıyoruz, yani onları daha da küçültmemiz gittikçe zorlaşıyor ve bir süre sonra imkansız hale gelecek. İkinci önemli sorun ise, silikon transistörlerin değişmez yapıları, donanımsal olarak nasıl tasarlarsak o şekilde kalmaya mahkumlar, yani ihtiyaca göre yeni görevler yüklenmeleri çok zor.

Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KIST) bünyesinde çalışan biliminsanlarının yeni geliştirdiği manyetik transistör ise bu sorunlara ve daha fazlasına çözüm olabilecek bir buluş olma potansiyeline sahip. İndiyum antimonid adı verilen yarı iletken bir malzemeyi kullanan biliminsanları, bununla manyetik olarak şekillendirilebilen mantık kapıları oluşturmayı başarmışlar. Bunun anlamı nedir? Çok basit, bu şekilde tasarlanmış bir işlemci, istendiğinde sadece yazılımsal değil, donanımsal olarak anında istenen farklı bir işi yapabilecek şekilde programlanabilir! Mesela grafik işlemek istediğinizde farklı komut setlerinin ortaya çıkması için tüm yapmanız gereken, manyetik alanları gerektiği gibi değiştirip işlemcinin kabiliyetini buna uygun biçimde değiştirmektir!

Bu şekilde geliştirilecek işlemciler elektronik dünyasında büyük bir devrim yaratma potansiyeline sahipler. Ancak tabii ki belirli sorunlar da var. Bunlardan en önemlisi, indiyum antimonid malzemesinin elektronik devre tasarımında pek kullanılmaması, haliyle tüm üretim altyapısı silikona göre tasarlanmış durumda ve bunun değişmesi için büyük yatırım gerekebilir. Neyse ki biliminsanları bu türden manyetik transistörlerin silikon tabanlı olarak üretilebilmesi için de araştırmalar yapıyorlar ve bu engeli bu biçimde aşabilme ihtimalleri var. Bir diğer sorun ise, bu türden manyetik transistörler kullanan bir mikro-işlemci içine gereken mikro-mıknatısların nasıl yerleştirileceği konusu, yer sıkıntısı çok önemli bir sorun. Bu konuda da belirli çalışmalar var, ancak sonuçların ne kadar uygulanabilir olacağı henüz belli değil.

Eğer bu manyetik transistörler bir gün hayata geçirilebilirse, en önemli sonuç, her iş için farklı işlemciler üretme zorunluluğunun ortadan kalkması olacaktır. Tek bir işlemci modeli her türden iş için kullanılabilir hale gelecek, bu da üretim ve araştırma maliyetlerini inanılmaz düşürecektir.