Anasayfa Haber Wi-Fi Yetmezse Li-Fi!

Wi-Fi Yetmezse Li-Fi!

Çevrenizdeki her ışık kaynağının aynı zamanda hem televizyon, hem de internet erişim noktası olduğunu hayal edin!

Televizyonunuzun uzaktan kumandası televizyonla haberleşmek için kızılötesi ışık demetleri kullanır. Aynı protokol vaktiyle cep telefonlarında da hayli yaygın olarak bulunurdu. Ancak kızılötesi iletişim kelimenin tam anlamıyla berbattı ve diğer kablosuz ağ iletişim yöntemleri geliştikçe geri plana itildi. Ancak ışıkla veri aktarımı yapma fikri asla tamamen unutulmadı.

Işıkla veri iletmedeki en büyük sorun, bilgi alışverişi yapacak cihazların birbirini görmek zorunda olmasıdır, bu yüzden menzilleri ve kullanıma alanları hayli kısıtlıdır. Ancak geçmişte doğru düzgün kullanılmalarını engelleyen sorun çok daha başkaydı, en güçlü kızılötesi vericiler bile çok yavaş çalışıyordu. Oysa şimdi LED ışık kaynaklarının gittikçe daha da geliştirilmesi, Li-Fi tabir edilen veri aktarım protokolünü yeniden gündeme getirdi.

Radyo dalgaları yerine ışık sinyalleriyle veri göndermenin belirli avantajları var; uygun şekilde tasarlanmış herhangi bir ışık kaynağı kablosuz iletişim noktası haline getirilebilir. Televizyon ekranları, mekan aydınlatmaları ve hatta sokak ışıkları bile rahatlıkla bu işleve kavuşabilir. Ancak tabii ki bu iş normal ışık kaynaklarıyla mümkün değil. İşte yeni nesil mikro-LED ışık kaynakları bu noktada devreye giriyorlar.

Mikro-LED tabir edilen geliştirilmiş LED ampuller gerçekte bir mikron kadar küçük bir boyuta indirgenebilirler. Bu LED’ler aynı zamanda saniyede binlerce defa yanıp sönebilir, farklı renklerde ışık verebilirler. Bu seviyedeki mikro-Led’lerden oluşan bir panel, gerçekte modern cep telefonlarında kullanılandan çok daha yüksek çözünürlüklü bir ekran olacaktır. Ancak standart bir ekranın aksine, sadece görüntü göstermekle kalmayıp, rahatlıkla ortam aydınlatması de yapabilir ve bu esnada insan algısını aşan hızlarda yanıp sönerek saniyede yüzlerce Megabitlik veri aktarımını da başarabilirler!

Uzun zamandır çeşitli üniversitelerde bu konuda araştırmalar yapılıyor, ancak konu üzerine en fazla eğilen gruplardan biri İskoçya’daki Strathclyde Üniversitesi uzmanları. Eğer yaptıkları çalışmalar meyvesini verirse, bir gün tüm ışık kaynakları sırf ışık vermekle kalmayıp, görüntü ve bilgi de verebilir hale getirilebilir.