Anasayfa Haber BlackBerry Güvenliği Şansa Bırakmıyor!

BlackBerry Güvenliği Şansa Bırakmıyor!

BBworld

Yeni işletim sistemi ve telefonlarıyla ayağa kalkmaya çalışan BlackBerry, güvenlik konusuna da özen gösteriyor.

Bir zamanların akıllı telefon devi olan BlackBerry, (eski adıyla Research In Motion) yeni nesil işletim sistemi BB10 ve bunu kullanan telefonlarıyla yeniden piyasada kendine bir yer edinmeye çalışıyor. Firmanın önünde uzun ve zorlu bir yol var, henüz hayatta kalıp kalmayacakları bile belli değil. Bu yolda firmanın en son ihtiyacı olan şey, akıllı telefonlarda gün geçtikçe daha da ciddi bir tehdit haline gelen yazılım güvenliği konusunda darbe almak!

İşte bu sebepten dolayı BlackBerry firması uygulamaların müşteriyle buluştuğu pazar olan BlackBerry World üzerindeki uygulamaların denetlenmesine önem veriyor. Tıpkı Apple ve Microsoft gibi bir yayınlama politikası izleyen BlackBerry, onay almayan uygulamaları pazara sokmuyor. Ancak bununla da yetinmeyen firma, tıpkı diğer iki dev rakibi gibi Trend Micro ile anlaşmış.

Trend Micro’nun sunduğu Mobile Application Reputation Service, bulut tabanlı bir hizmet ve uygulama pazarlarındaki uygulamaları tek tek gözden geçirerek aralarında malware olup olmadığına bakıyor. Bununla da kalmayan servis, aynı zamanda uygulamaların ne kadar güç ve sistem kaynağı tükettiğine de bakıyor, bunların raporlarını geliştiricilere vererek daha verimli uygulamalar yapılmasını sağlıyor.

Bugün için Trend Micro’nun bu servisini kullanmayan tek büyük yayıncı Google. Firma kendi uygulama pazarı olan Google Play üzerinde açık bir politika izliyor, ancak bu durum yakın gelecekte büyük problemlere sebep olabilir. Trend Micro’ya göre Google Play üzerinde sırf 2013 yılında bir milyondan fazla malware ortaya çıkabilir. Öte yandan Google Play tüm Android uygulama pazarına hakim bir servis değil. İnternet üzerinde Android uygulamaları sunan ancak güvenilirliği tartışmalı pek çok servis var. Kullanıcıların bunlara karşı uyanık olmaları, özellikle Çin kökenli sitelerden uzak durmaları öneriliyor.